Ezért jár folyton a vécére a menstruáció alatt

Azt a kérdést már megválaszoltuk, hogy a nők miért éhesek folyamatosan a menstruáció alatt, ám van egy másik jelenség is, ami bizonyára sokakat érint, de senki nem igazán beszél róla. Azokon a napokon megváltozik a bélműködés, és ha ön is tapasztalt már ilyet, akkor a prosztaglandinokat és a progeszteront okolja - írja a Refinery29.

Miért?

prosztaglandinok a méh összehúzódását és a méhnyálkahártya leválását segítik elő. Ha ezek a hormonszerű vegyületek nagyobb mennyiségben vannak jelen, erősebbek lesznek az összehúzódások, és a környező szervek, azaz a belek működésére is kihatnak, ami hasmenéshez vezethet. 

 A progeszteron szintje a ciklus során folyamatosan nő egészen a menstruáció előtti napokig, majd hirtelen lecsökken. Mivel ez a petefészekben termelődő hormon összefüggésbe hozható a székrekedéssel, nem meglepő, hogy ha csökken a mennyisége, akkor hirtelen minden újra beindul. (A progeszteron, illetve sárgatesthormon a felelős a székrekedésért a várandós nőknél is.)

shutterstock 179641553

Mit tehetek?

Megelőzésképpen próbálkozhat hasmenés elleni gyógyszerrel, melynek szedését 1-2 nappal hamarabb ajánlott elkezdeni. A nem szteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a menstruációs fájdalmat, a mérsékelt testmozgással pedig javítható a véráramlás, amely szintén hatásos lehet a görcsök és az ehhez kapcsolódó hasmenés ellen - írja WEBBeteg.

Emellett ajánlott a probiotikumokban és a rostokban gazdag ételek fogyasztása a széklet tömörítése érdekében, de egyúttal érdemes sok folyadékot, nehogy kiszáradjon. A koffeint (bármennyire fáradt) és a gyorsételeket (bármennyire kívánja) viszont kerülje, mert ezek is fokozzák a bélmozgást. Ha a széklet véres és erős hasi fájdalom lép fel, ajánlott az orvost felkeresni, mert más probléma is állhat a panaszok mögött.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek