18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Segítség, szexfüggő vagyok!

Ha a tévhitekre hagyatkozunk, azt is gondolhatnánk, hogy a szexfüggőség irigységre okot adó állapot. Egyfajta kiváltságnak tűnhet, mely az önfeledt hancúrozások soha véget nem érő extázisával kecsegtet. Ha ez így lenne, talán sokan azért sietnénk a szakemberhez, hogy beszerezzünk egy ilyen betegséget. Ugyanakkor mivel függőségként azonosítjuk ezt a jelenséget, feltételezhető az is, hogy több nehézséget hordoz magában, mint amennyit a szexualitás átélése ígérni tud. Leleplezzük a szexfüggőséget!

Már megint valami, amiről kitalálták,hogy függőséget okoz?

A viselkedési addikciók kapcsán gyakran megfogalmazódik a gyanú, hogy valójában nem tényleges függőségeket takarnak, mesterségesen megalkotott kritériumok mentén sorolódnak az addikciók halmazába tényleges hasonlóságok nélkül. Ascher és Levounis 2015-ben megjelent Viselkedésfüggőségek című könyve számos kérdést megfogalmaz ezzel kapcsolatban és több kételyt is eloszlat. Hogy tekinthetünk-e addikcióként a szexuális függőségre, azt az is megkérdőjelezi, hogy a szakirodalom több elnevezéssel illeti a jelenséget. A szexuális függőség mellett olvashatunk hiperszexuális viselkedésről, parafíliajellegű viselkedésről. Már egy 1885-ös elmegyógyászati tankönyv is említést tesz a nemi ösztön rendellenességeiről, köztük a rendkívül fokozódott nemi ösztönről. Ez lassan elvezet odáig, hogy függőségként tekinthessünk a szexuális magatartás ilyen jellegű zavarára, amikor is az egyén kötődése a függőség tárgyán tapad meg, ez esetben a szexualitáson.

shutterstock 304975478

A szexuális aktivitás gyakorisága önmagában még nem ad elegendő információt szexuális addikció gyanújában. Tapasztalatok szerint a testi állapot javulása, pszichés stressz megszűnése a szexualitásra serkentőleg hat, például háborúk után az emberek szexuális aktivitása kiugróan megnövekedett. Jellemző az is, hogy a megterhelő pszichés stressz hatások két módon befolyásolhatják a szexualitást: csökkenhet a szexuális érdeklődés, vagy az örömszerzés és feszültséglevezetés céljából fokozódhat az aktivitás. A szexuális addikciók értelmében a túlzó magatartás nemcsak az aktus véghezvitelére irányul, hanem a szexuális vágyak egyéb módon történő kifejezésére és kiélésére (pornográfia, telefonszex, stb.).  

Ha nem a mennyiség, akkor mi határozza meg a függőséget?

Ahogy az addikciókra általában jellemző, a szexuális függőség tekintetében is a kontrollvesztés a kulcsfogalom. A legtöbb társuló tünet ehhez csatlakozik: a szociális szerepek gyakorlása zavart szenved, a munkahelyi vagy tanulmányi teljesítmény romlik, a viselkedés fennmarad a nyilvánvalóan negatív következmények ellenére is. A sóvárás és a vágyteljesítéssel járó kelégülés véget nem érően váltakozik. Mint minden addikció esetén, a függőség tárgyát jelölő gondolatok és cselekedetek kiszorítanak minden egyéb elfoglaltságot. Habár a szexualitás örömének hajszolása kiinduló motívum lehet ebben az addikciótípusban, mégis gyakori, hogy a kellemetlen érzések elnyomása veszi át a főszerepet, majd egy sürgető szükségletkielégítéssé minősül át a szexualitás. Jellemzően –de nem kizárólagosan- negatív hangulati állapotok, stresszhelyzetek orvoslására használja a szexualitást egy függő.

Ezért idővel a szenvedélybeteg könnyen egy ördögi spirálban találja magát, ahol a függőség okozta bűntudat, a szexuális félresiklásokból adódó szégyenérzet alakítja ki azt a negatív hangulati állapotot, melyet ismét a függőség gyakorlása fog enyhíteni. A szexuális aktivitás kontrollálása feletti sikertelen próbálkozás visszaesésekhez vezethet. A visszaesést az jelenti, amikor a szexualitás a függőség üzemmódba kapcsol, elszakad az eredeti funkcióktól és mértéktelenné válik. A szakemberek véleménye eltér abban a tekintetben, hogy a szerfüggőségekhez hasonlóan a szexuális függőség esetén is kialakulhat-e a tolerancia, vagyis az, hogy egy meghatározott „dózis” idővel már nem éri el a kívánt hatást, illetve ugyanannak a hatásnak az eléréséhez növelni kell az „adagot”. Szintén vitatott, hogy szexfüggőség esetén miként értékelhető a megvonás állapota. Ha elfogadjuk, hogy a szexuális függőség is járhat megvonásos tünetekkel, ez elsősorban pszichológiai szinten jelentkezik, vagyis a hangulatot, a közérzetet határozza meg.

Mi húzódik a szexfüggőség hátterében?

A kutatók számára ma már kevésbé okoz meglepetést az a felismerés, hogy szerfüggőségekhez hasonlóan a viselkedési függőségek, így a szexfüggőség esetében is számolni kell a jutalmazó rendszer és a dopaminerg pályák érintettségére. A függőség nem jelent mást, mint, hogy egyetlen anyag vagy tevékenység veszi át a jutalmazási funkció kizárólagos szerepét. Az előzmények közt az intimitás zavarát érdemes tetten érni, olykor gyermekkori szexuális zaklatás és bántalmazás is felmerülhet. Feltételezhető, hogy az éretlen szexuális stimuláció, vagyis a biológiai-pszichológiai érettség elérése előtt bekövetkező szexuális ingerlés is szerepet játszhat abban, hogy nem más,mint a szexualitás válik a függőség tárgyává.

Leszokni a szexről? Nem, felépülni a függőségből!

A felépülés semmiképpen sem az életre szóló szexuális önmegtartóztatást veszi célba, sokkal inkább a szexualitás örömét és testi-lelki funkcióját hivatott visszaadni.A kezelés egyik széles körben ismert eszköze a kognitív viselkedésterápia, mely többek közt azt célozza meg, hogy az addiktív magatartást érintő gondolati torzítások, érzelmek és viselkedésminták nagyobb figyelmet kapjanak és módosuljanak a terápia során.

Más irányból közelít a pszichodinamikus terápia, mely a hiperszexualitás tágabb kontextusát hivatott feltérképezni, többek közt a kötődési sajátosságok megértésén keresztül. Külön szót érdemelnek a csoportterápiás lehetőségek és a tizenkét lépéses programok, melyek az élmény-és érzésmegosztás lehetőségével járulnak hozzá a felépüléshez. Magyarországon az Anonim Szex- és Szerelemfüggők, vagyis az SLAA önsegítő csoportja kínál ilyen alternatívát. A felépülés során az, ami korábban a szégyen érzését tartotta életben, stabil alapot adhat a betegségbelátáshoz. Ami fékezhetetlenné tette a függőséget, bensőséges kapcsolatban gyökerező, egészséges és kölcsönös örömforrássá alakítható a felépülés hosszú, kitartó, eredményekre törő munkája során.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Juhász Dániel pszichológus gyermekpszichológus, pár- és családterápiás tanácsadó, a Humánia Pszichológia Blog szerzője, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági és nevelési problémákkal is. A life coach csapat tagja továbbá Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus az emPatika munkatársai, valamint Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra