5 gyógyír a viszkető, hámló fejbőrre

Télen a folyamatos kézkrémezés és ajakírezés mellett gyakran elfelejtkezünk arról, hogy bizony a fejbőr is sokkal nagyobb figyelmet igényel, ugyanis az is ugyanolyan könnyen kiszárad és amellett, hogy viszket, még más kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Igen, a korpára gondoltunk.

A kiszáradt fejbőr viszket, fájhat és talán a legrosszabb, mikor hámlani kezd és kellemetlenné teszi a mindennapokat. A Women's Health öt tippet tett közzé, amivel mindezt megelőzheti, vagy gyorsan orvosolhatja a kialakult problémát. 

1. Keresse meg a probléma gyökerét!

A problémának két forrása is lehet: az egyik teljesen természetes, a hideg hónapokban a fejbőr jobban kiszárad, de a tünetek mögött seborrhoeás bőrgyulladás is állhat, ami a bőr fokozott faggyútermeléssel járó betegsége. Ha megvan, hogy mi okozza a gondot, könnyeb kiválasztani a megfelelő megoldást. Lehet, hogy pár egyszerű és/vagy természetesen módszerrel megszünnek a kellemetlen tünetek, de lehet, hogy komolyabb kezelésre van szükség. Ha biztosra akar menni, mindenképpen keressen fel egy szakembert. 

2. A sampon is okozhatja

Először használjon kevesebb hajformázó, -ápoló és -tisztító terméket, ezek ugyanis irritálhatják a fejbőrt. "Nagy az esélye, hogy valamelyik szer miatt olyan száraz a fejbőre" - mondta Valerie Godlburt bőrgyógyász. 

shutterstock 94052449
Shutterstock

3. Nem mindegy, hogy hányszor mos hajat

Olyan sampont használjon, ami nem zsíros hajra ajánlanak, mert az csak tovább szárítja a fejbőrt. Ha esetleg piros foltok is megjelentek a fején és a korpádosád is komoly méreteket ölt, akkor gyógysamponra lesz szüksége. A szintén bőrgyógyász dr. David Bank szerint persze az sem mindegy, milyen sűrűn alkalmazzuk ezeket, ha a fejbőr szárazságát az élesztőgombák okozzák, akkor érdemes gyakrabban hajat mosni. Persze mindenkinél más működik, van, akinek elég heti kétszer, van, akinek viszont naponta kell hajat mosnia, nekünk kell kitapasztalni, hogy számunka mi az üdvös mennyiség.

4. Előzze meg hámlást!

Ha a samponok nem segítenek, akkor maradnak a hámlasztó termékek. Ha csak ezért nem menne el drogériába, akkor keverjen össze keserűsót vagy cukrot kókusz- vagy olívaolajjal. A pasztából tegyen a nedves hajra, masszírozza át vele a fejbőrt, majd jól öblítse ki. A keserűsó (vagy cukor) segít, hogy megszabaduljon az elhalt hámsejtektől, míg az olaj táplálja és megnyugtatja a fejbőrt. 

5. A hajnak is jót tesz a pakolás

Száraz arcbőrnél hatékony, hosszan tartó megoldásként a legtöbben maszkot vagy pakolást tesznek fel. Ez a fejbőrnél is működhet. Goldburt olajos alapú pakolásokkal érdemes próbálkozni, mert azok azonnal segítenek. "Én a babaoljat javaslom, de az olíva- vagy kókuszolaj is jó választás. Masszírozza be a fejbőrébe és hagyja hatni egy órán át. Vannak, akik zuhanyzósapka alatt egész éjszaka a fejbőrükön hagyják, majd reggel mossák ki bő vízzel" - nyilatkozta a szakértő.

shutterstock 210204055
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek