Két meglepő tárgy, amin baktériumok tenyésznek

A Refinery29 örvendeztetett meg minket azzal a hírrel, hogy megint újabb területeket fedeztek fel, ahol veszély leselkedik ránk. Kattintson, és kiderül, hogy mik ezek! 

Egy új kutatás szerint a kávéfőzőkön található csepegtetőtálca nagyszerű táptalaj bizonyos baktériumoknak. A Scientific Reportsban megjelent kutatás szerint 35-67 különböző típusú bacilust találtak a kilenc eltérő típusú kapszulás kávéfőzőben, amiket legalább egy éve használnak. Ráadásul az is kiderült, hogy a bacik nemcsak, hogy elviselik a koffeintartalmat, de nagyon jól érzik magukat is tőle és le is bontják azt. Hogy ez miért olyan nagy dolog? Eddig így tudtuk, hogy a koffein miatt a kávé nem éppen kedvező közeg a számukra. A vizsgálatok alapján egyébként pár hónap elég, hogy a koffeinkedvelő baktériumok azok helyébe lépjenek, melyek nem annyira bírják elviselni ennek a természetes alkaloidának a jelenlétét. 

Persze megkérdezhetnénk, mi értelme van az ilyen kutatásoknak? A válasz: míg sokat foglalkoznak azzal, hogy milyen gyógyszermaradványok és hormonok maradnak a szennyvízben, úgy tűnik, a koffeinnel is számolni és meg kell vizsgálni, hogy változtatni kell-e valamit a szennyvízkezelési módszereken. Ehhez pedig ki kell deríteni azt is, hogy mely baktériumok képesek lebontani a koffeint. Ez utóbbi egyébként abban is segíthet, hogy sokkal egyszerűbb legyen a koffeinmentes kávé gyártása.

shutterstock 327642527

A másik hasonlóan izgalmas hír a hajgumikról szól. Egy amerikai nőről szól, akit Audree Koppnak hívnak. Ő a saját maga kárán tanulta meg, mekkora tévedés a hajgumiját a csuklóján hordani. A nő egy fájdalmas csomót vett észre a csuklóján, amely egyre csak nőtt és egyre vörösebb lett. Mivel az antibiotikumok sem használtak, az út a kórházban ért véget. Az orvosok feltárták a tályogot és kiderült, hogy a csillogó hajgumi a hibás, ugyanis azon felhalmozódottak patogének, majd a véráramba kerültek. Amit Gupta, Kopp ortopéd sebésze ezért nem tanácsolja senkinek, hogy a csuklójára tegye a gumikat, vagy ha mégis, akkor ügyeljen arra, hogy ne legyen túl szoros. 

shutterstock 291868808
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra