Van egy rejtett tulajdonság, amire veszettül buknak a nők

A legtöbben szívtunk már az életben a párválasztás nehézségeivel, nem véletlen, hogy annyi embert érdekel, mitől is lehet vonzó a másik nemnek. Nincsenek ezzel máshogy a pszichológusok sem: a vonzalom népszerű kutatási téma, ennek köszönhetően pedig mi is minden vizsgálattal eggyel bölcsebbek lehetünk. A korábbi kutatásokból tudjuk például, hogy a nők általában buknak a mélyebb hangú, széles arccsontú férfiakra, akik ugyan sokban hasonlítanak hozzájuk, de az immunrendszerük mégis különböző, és akik nem biztosak abban tetszik-e nekik a nő. Ahogy a párválasztási preferenciákról az is megvan, hogy mindkét nem szereti az alázatos és nonkonformista partnereket. Egy friss kutatás ehhez az információhalomhoz tett most hozzá, ráadásul egy elég fura megállapítást: a nők odavannak a jelentudatosságért. 

A jelentudatosság (angolul mindfulness) az, hogy képesek vagyunk a jelen pillanatra összpontosítani, a jelenben létezni és értékelés nélkül megélni azt. A jelentudatosság készség, vagyis tanulható, de létezik erre való hajlam is: vannak emberek, akik alapból élik inkább így az életet. A jelentudatosság egyébként roppant klassz dolog, a meditáció és a flow élmény bázisa, nyugtatja az elmét, csökkenti a stresszt, a fájdalmat és jelentősen hozzájárul az élettel való elégedettségünkhöz. Ráadásul jelentudatosan még a házimunka is kevésbé szívás

A Personality and Individual Differencesben nemrég megjelent vizsgálatban ausztrál pszichológusok arra voltak kíváncsiak, hogy a jelentudatosság, mint tulajdonság mennyire teszi vonzóvá az embert a másik nemnek. Heteroszexuális főiskolások részvételével a kutatók összedobtak egy rapid randi jellegű kísérletet, ahol a jelentudatosság kérdőíves felmérése után mindenki három percet beszélhetett a másikkal, majd azonnal pontozták mennyire volt vonzó az illető. Kiderült, hogy a nők általában sokkal vonzóbbnak találták a jelentudatos pasikat, és ez többet számított náluk, mint az, mennyire jóképű a beszélgetőpartnerük. A férfiaknál ezzel szemben a vonzalom független volt a nők jelentudatosságától, őket leginkább az érdekelte, hogy néz ki a másik. Ez utóbbi eredmény evolúciós szempontból könnyen magyarázható, és a korábbi vizsgálatok is sorra bizonyították már: a pasik buknak a jó csajokra, ennyi. De vajon mi olyan vonzó a jelentudatos pasikban? Ez ugyanis egy olyan tulajdonság, ami nem szembeötlő, nem látható. A korábbi vizsgálati eredményekből kiderült, hogy jelentudatos állapotban kevésbé szorongunk, így jobban tudunk érdeklődni a másik iránt és jobban is kommunikálunk. Ezek a tulajdonságok pedig már érthetően vonzóbbak a nők számára. 

A vizsgálatnak persze megvannak a korlátai, eleve ausztrál főiskolásokról van szó, akik nem is voltak valami sokan (45 fő), és azt sem lehet ennyiből eldönteni, hogy vajon ez a vonzalom kérdés hogyan alakul, ha hosszú- illetve ha rövidtávú kapcsolatokban gondolkozunk. Mindenesetre a jelentudatosságot nem árt gyakorolni, bármi is lesz a hozama, jó lesz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek