Kiderült, valóban ártalmas-e keresztbe tett lábakkal ülni

Ön hogy szokott ülni? Néhányan keresztbe teszik a lábukat, akadnak viszont olyanok, akik inkább terpeszben szeretik. Utóbbinak egyik extrém formája saját nevet is kapott: ez lett a man spread és azt jelenti, amikor a pasik annyira szét tett lábakkal ülnek a tömegközlekedési eszközökön, hogy senki más nem tud leülni melléjük. Az illem egy dolog, viszont elgondolkodott már azon, hogy vajon mennyire egészséges keresztbe tett lábakkal ülni? Ennek járt most utána a BBC és kiderült, bár számos tényező befolyásolja azt, hogy melyik a helyes "változat", semmivel sem árt többet magának, ha úgy szeret ülni.

Az a bizonyos zsibbadás

Ellenérvként a leggyakrabban azt hozzák fel, hogy megnő a vérnyomás, visszerek is kialakulhatnak és károsodhatnak az idegek,ha így ülünk,  de azért ennél árnyaltabb a kép. Az köztudott és valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy ha sokáig ugyanabban a pózban ül, akkor a lába elzsibbadhat, hiszen elnyomja a térdnél futó idegeket. Az is biztos előfordult már önnel, hogy nem tud lábra állni hosszú mozdulatlanság után – sokan ezt is a keresztbe tett lábbal ülésnek tudták be, de egy dél-koreai vizsgálat ennek kiváltó okait vizsgáló tanulmányában erről nem tesznek említést. Arról viszont annál is inkább, hogy a földön, hasonló pózban ülés viszont okozhat ilyen "jelenséget". Egyébként a hosszú távú zsibbadás azért sem valószínű és életszerű, mert ha kényelmetlenül ülünk, akkor ficeregni kezdünk vagy pózt váltunk.

Mi a helyzet a vérnyomással?

Amikor az orvos a vérnyomásunkat méri, a legtöbbször megkér minket arra, hogy helyezzük a karunkat az asztalra, a lábainkat pedig ne zárjuk össze, a talpunk pedig legyen a földön. Ennek az a félelem az oka, hogy a keresztbe tett lábak torzíthatják az eredményt azzal, hogy ideiglenesen megnövelik a vérnyomásunkat. 2010-ben hét tanulmány igazolta is ezt, de volt olyan kutatás is, ami szerint egyáltalán nem befolyásolja az eredményt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kutatók többsége kis mintával dolgoztak. Azért egy magas vérnyomással foglalkozó isztambuli klinikán is végeztek egy kísérletet: ott pedig azt vették észre, hogy bár tényleg magasabb értékeket mutatott a szerkezet, de három perccel a lábak szétnyitása után visszatért a normálishoz, illetve a legnagyobb változás az amúgy is magas vérnyomással kezelt pácienseknél fordult elő.

Archive Photos / Europress / Getty

Mi lehet a magyarázat erre? Két teória létezik: az egyik az, hogy a lábak összezárásakor a vér felmegy a felsőtestbe, és a szív emiatt több vért pumpál. A másik elmélet szerint pedig a vérnek ilyenkor nagyobb ellenállást kell legyőznie, és emiatt nő a vérnyomás. Hogy kiderüljön, a kettő közül melyik a legvalószínűbb, a holland Nijmegenben végeztek egy kutatást, amiben élettani adatok vettek számításba. Arra jutottak, hogy a vérerekben található ellenállás nem emelkedett, ha a pulzus alacsony volt és a lábakat pedig összezárták, a szívet elhagyó vérmennyiség azonban igen. Ez az első teóriát erősíti.

Tényleg ennyi az egész?

Nem. A keresztbe tett lábak tehát pillanatnyilag megnövelik a vérnyomást, de hosszú távú eredménye nincs – egy kivétellel: azoknak, akiknél nagy az esély a vérrögök kialakulására, inkább üljenek máshogy, mivel mélyvénás trombózis alakulhat ki náluk. És mi a helyzet a visszérrel? A tudomány jelen állása nem tudja megmondani, kinél alakul majd ki, tehát az sem bizonyított, hogy a lábak keresztbe tevése okozná.

A BBC cikke felhívta a figyelmet arra a kutatásra is, amely szerint azok az emberek, akik három óránál többet ülnek egy nap ilyen lábtartással, hajlamosabbak előregörnyedni, aminek bizony megvannak a következményei. (Egy gond van csak ezzel a vizsgálattal, az időt senki nem mérte, az emberek saccolták meg, hogy mennyi időt töltöttek ilyen pozícióban.) Készítettek egy másik vizsgálatot a témában, és a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy húzzák ki magukat, ha keresztbe tett lábakkal ülnek, és ezzel a görnyedés okozta problémákat ki is iktatták. 

Tanulság? Ha ezt a cikket keresztbe tett lábakkal olvasta el és általában így is ül, ne aggódjon, sőt, hálásak lesznek ezért azok, akik önnel együtt utaznak a tömegközlekedési eszközökön. 

És jöjjön egy érdekesség a végére: kétszer annyian helyezik a jobb lábukat a balra mint fordítva. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra