10 ok, amiért jobb meztelenül aludni

Itt a kánikula, kerüljenek nyugodtan vissza a fiókok mélyére a cuki pizsamák és hálóingek: élvezze inkább a pucér alvást! Már csak azért is, mert a kutatások szerint nem csak kényelmes, hanem egészséges is.

1. Könnyebben alszik el

Egy friss ausztrál kutatásban a tudósok arra a következtetésre jutottak, miszerint a normális alváshoz elengedhetetlen, hogy ilyenkor a nap közbeni átlagnál kissé alacsonyabbra tudjon süllyedni a test maghőmérséklete. Emiatt a szervezet automatikusan tolja ki magából a hőt, akár egy radiátor, amiben bármilyen ruharéteg csak akadályozza. Így az illetőnek kevésbé pihentető alvás jut, ráadásul nagyobb valószínűséggel fog álmatlanul forgolódni. Szóval, ha lehet, dobja le magáról a ruhát, így a hő szabadon tud a testéből távozni - tanácsolja a Lifehack.org.

2. Elősegíti a pihentetőbb alvást

Egy másik tanulmányban holland kutatók jutottak a fentihez hasonló eredményre: ők a kísérletükben részvevőkre olyan speciális thermoruházatot adtak, mellyel csökkentették a test hőmérsékletét. Reggelre kiderült, hogy az önkéntesen nemcsak megszakítások nélkül aludtak, de tovább is voltak a mélyalvás fázisában.

shutterstock 154629134

3. Megakadályozza az úszógumi kialakulását

Még hogy alvással nem lehet fogyni?! Közvetett mód igenis lehet, főleg, ha azt pucéran teszi, hiszen a test természetes hűtése csökkenti a kortizolhormon mennyiségét is. A hormon szintje a mélyalvás fázisában (22 órától 02-ig) a legalacsonyabb, majd utána, ahogy ébredezik az ember, egyre több termelődik, hogy fel lehessen készülni a következő napra. Amennyiben nem alussza ki magát, úgy a kortizol mennyisége magasabb lesz, melynek következtében másnap biztosan több kaját fog majd magába tömni, hiszen hatására megnő az étvágy. Szóval feküdjön csak le szépen pucéran - és időben!

4. Segíti a hüvelyflóra regenerálódását

A hüvely egy meleg és nedves terület, mely sajnos kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának. Ha azonban ruha – vagy legalább bugyi – nélkül alszik, akkor elősegíteti a nemi szerve szellőzését, így megakadályozhatja a kórokozók elszaporodását. Természetesen a férfiaknak is előnyösebb a pőreség, hiszen a túlmelegedett herék miatt csökken a spermiumképződés, ráadásul károsodhatnak is, így jobb legalább éjszaka szabadon tartani őket!

5. Megelőzi a korai öregedést

Az alvás nem csak kipihentté tesz de szépít és fiatalon is tart. Ennek oka, hogy alvás közben megnő a növekedési hormonok és a melatonin szintje, melyek öregedésgátló hatással bírnak. És ugyebár minél alacsonyabb a testhőmérséklet, annál jobban és többet alszik, melynek hatására kisimult és fiatalos lesz.

6. Fokozza a szexuális vágyat

Na igen, szinte ez az első, ami az embernek a meztelen alvásról az eszébe jut. Hiszen ha nem egyedül bújik ágyba, akkor a test a testhez ér, és ez nemcsak a fantáziát indíthatja be, de a boldogsághormonként ismert oxitocin szintje is megemelkedik tőle. Ez a vegyület nem csupán a szexuális vágyat és a boldogságérzést fokozza, de megelőzi a depressziót és a stresszt, valamint a vérnyomást is csökkenti.

7. Megóv a bőrbetegségektől

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy a bőrbetegségeknek is melegágya a nyirkos, meleg közeg. Meleg pizsamával pedig pontosan ilyen környezetet teremt, így ne csodálkozzon, ha például vissza-visszatérően gombás fertőzésekkel küzd!

8. Javítja az önbecsülést és az önelfogadást

Sokan azért nem akarnak meztelenül ágyba bújni, mert szégyellik a testüket. Pedig ezzel a hozzáállással csak még jobban csökken az önbizalom, így ha nem modellalkatú, akkor is vetkőzzön le és úgy feküdjön le! Meglátja, egy idő után egyre jobban elfogadja magát, hiszen kutatások szerint minél több időt tölt valaki meztelenül, annál jobban érzi magát a bőrében!

shutterstock 122086012

9. Csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását

Tudósok szerint az alacsonyabb testhő nem csupán jobb alvást biztosít, de fokozza az anyagcserét is és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ennek hátterében egyrészt a felesleges testzsír eltűnése áll (lásd feljebb az úszógumi csökkenéséről írtakat), másrészt a meztelenül alvás az egész szervezet működésre pozitív hatást gyakorol, különösen a metabolikus rendszerre.

10. Jobb lesz a vérkeringése

Akár zokniban, akár feszülős pólóban, vagy más szűk ruházatban alszik, az valamennyire akadályozza a normál véráramlást. Ha azonban nincs önön semmi, az az egész vér- és nyirokkeringésére jótékony hatást gyakorol, és több oxigén tud eljutni a különböző szervekhez, szövetekhez.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra