A tökéletes minivakáció: 4 nap alatt hegyen, városban és tengeren

Idén úgy alakult az élete, hogy már annak is örül, ha a nyáron két nap szabival meg tudja toldani az egyik hétvégét? Ha jól választja meg úti célját, négy napba bámulatosan sok minden beleférhet. Például városnézés, havas hegycsúcsok meghódítása és egy kis tengerpartozás is. Ráadásul mindezt kapkodás nélkül. Hol lehetséges ez? A szomszédos Szlovéniában.

Első nap: Budapest-Ljubljana

Ha kellően korán indul Budapestről – ahonnan kb. négy-öt óra az út autóval –, vagy a szlovén-magyar határhoz közel eső részen lakik, a délelőtti tejeskávéját már Ljubljana óvárosának egyik napsütötte teraszán kortyolhatja el. Ha most jár először a városban, a Tromostovjét, vagyis a híres hármas hidat, az építészetileg is különleges kétszintes piacot és a Ljubljanai várat feltétlen nézze meg. Ez utóbbiba siklóval is fel lehet menni, de szép időben, ha száraz a hegyre vezető út, gyalogosan sem vészes.

Ha pedig már járt itt korábban, nevezzen be egy tematikus városnézésre, ahol egy új szemszögből ismerheti meg a várost. Mi a gasztrotúrát javasoljuk, melynek során az aprócska kolbászüzlettől az egykori felhőkarcoló tetejéig rengeteg érdekes helyet meglátogat a csapat. Előtte ne ebédeljenek, minden állomáson jár kóstoló, a séta végére nagyon is jól fognak lakni.

Tipp: Este a kisvárosias hangulatú utcákon, a vezetékekről lógó cipők alatt, sétáljon el a város romkocsma-hangulatú bulinegyedébe, a Metelkovába.

Második nap: Bled, Vintgar, Bohinj

Ljubljanától mindössze ötven kilométerre – ez az autópályának hála kb. fél óra alatt abszolválható – fekszik a fantasztikus Bledi-tó. Ezt a mesebeli tájat egyszer tényleg mindenkinek látni kell a sziklaormon magasodó várral, a tó közepén található apró szigettel és a fáradhatatlan pletnárokkal együtt. Utóbbiaknak nevezik azokat a speciális technikájú hajósokat, akik 12 euró ellenében elviszik a turistákat a templomos szigetre. Hajózás után pedig érdemes körbesétálni a tavat – ez kb. kilencven percet fog igénybe venni –, majd felmenni a hihetetlen panorámát és egy érdekes múzeumot rejtő várba.

Ebédelni több remek étteremben is lehet a környéken (tippjeinket itt találja), desszertnek mindenképp a Bledi krémes dukál. Délután vagy nézzék meg a sebes folyású, türkizkék patakjáról és fahídjairól híres Vintgar-szurdokot, vagy menjenek el a Bledtől húsz kilométerre fekvő Bohinji-tóhoz. Itt a csodás Száva-vízesést, és a Vogel síközpontot ajánljuk, ahová egy nagykabinos felvonóval juthatunk fel.

Harmadik nap: Brda-Piran

Ha a reggeli után még sétálnak egy kicsit a tóparton, pont ebédre érhetnek el a Bledtől javarészt autópályán két óra alatt megközelíthető, szlovén Toszkánának nevezett régióba, Brdába. Eleinte mi sem hittünk benne, hogy tényleg annyira olaszos lesz a hangulat, mint amennyire arról a helyi erők próbáltak minket meggyőzni. Pedig szőlőivel, olaj- és citromfáival, kastélyaival, hegytetőket koronázó középkori településeivel Brda tényleg tiszta Toszkána.

Egyenek egy jót valamelyik hangulatos teraszon, a finom, olaszos fogásokat pedig a különleges narancsborral öblítsék le! Kora délután fedezzék fel a romjaiból ébredező kisvárost, Smartnót, majd vegyék az irányt a tengerpart felé. A földnyelvre épült kisvárost, Pirant kb. másfél óra alatt érhetik el. Itt érdemes egy nagy csobbanással indítani, majd tengerparti korzózással zárni a napot.

Negyedik nap: Piran-Budapest

Délelőtt járják be Piran zegzugos utcáit, igyanak egy jó kávét az egykori kikötőből lett Tartini téren, és a kilátást se hagyják ki a Szent György templom harangtornyából. Aztán ebédeljenek egy jó pizzát, vagy frissen fogott halat (étterem tippjeinket erre találja) majd csobbanjanak egy utolsót. Autópályán nagyjából öt és fél óra alatt gyűrhetik le a Piran-Budapest távot, így nem is kell olyan nagyon korán hazaindulni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra