Megvan, mit csinál az agya, ha épp semmit nem csinál

Mark Gungor amerikai showman, házasság specialista szerint a férfiak agyában létezik egy semmi doboz, azaz – a nőkkel ellentétben – ők képesek úgy létezni, hogy közben nem gondolnak semmire. De vajon tényleg képes erre az ember? Mit csinál az agy, amikor látszólag semmit sem csinál? Kaliforniai agykutatók most megtalálták a választ – ami egyébként nemtől független.

A Journal of Cognitive Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint, amikor úgy tűnik, hogy az agyunk pihen, valójában a társas kapcsolatok kialakítására és fenntartására készül fel. Matthew Lieberman professzor, a vizsgálat vezetője szerint az agyunk előre huzalozott a társas kapcsolatokra, és amikor pihenünk, egy teljes agyi rendszer készül arra, hogy részt vegyünk a más emberekkel való interakciókban. 

1240612

Az agykutatók körében egyébként régóta ismert, hogy pihenés közben bizonyos agyterületeink szokatlanul aktívak, de eddig elképzelésük sem volt arról, miért. A jelenlegi vizsgálat szerint a dorsomediális prefrontális kéreg az, ami semmittevés közben pörög, és ugyanez a terület aktív akkor is, amikor társas kapcsolatokról hozunk ítéleteket. A professzor szerint ez az agyterület készít fel minket arra, hogy befogadjuk mások gondolatait, érzéseit, és minden olyan pillanatban aktívvá válik, amikor éppen pihentetni szeretnénk az agyunkat. Tehát ez a terület pörög fel akkor, amikor szünetet tartunk a munkában, és ez az agyterület aktív akkor is, amikor éppen a Facebookot nézegetjük. Ha tehát nem irányítjuk, az agyunk automatikusan a többi ember felé fordul. Így nem is csoda, hogy testileg és lelkileg is elsorvadunk a magánytól.

Ha mindez valóban így van, akkor Mark Gungor a következő női versus férfi agyról tartott előadásába még azt is belefűzheti, hogy nemcsak tolerálni kell a nőknek, ha a férfi látszólag éppen agyhalott – mondjuk horgászik vagy megállás nélkül nyomkodja a tévé távirányítóját –, de még meg is kell hatódniuk rajta, hiszen a velünk való érintkezésre készül, fejleszti az empátiáját. Éppen úgy, mint meccsnézéskor.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra