92 évesen futott maratont a szupernagyi

Emlékeznek még a 97 éves scottsdale-i asszonyra, Ednára, aki idős kora ellenére hetente kétszer jár edzeni? Hasonlóan élen jár a példamutatásban a charlotte-t Harriette Thompson, aki vasárnap 7 óra 24 perc alatt futotta le a san diegó-i Rock 'n' Roll maratont – 92 évesen és 65 naposan. A táv teljesítésével korrekordot is döntött, ő lett a legidősebb nő, aki valaha lefutott egy maratont. Elődje, Gladys Burrill 92 éves és 19 napos volt, amikor 2010-ben, 9 óra 53 perc alatt lefutotta a Honolulu maratont, írja a Huffington Post.

Thompson a futás előtt még azt mondta a Runnersworld magazinnak, hogy ő lepődne meg a legjobban ha sikerülne teljesítenie a távot, ám a célba érve már arról beszélt: volt egy(!) holtpontja a 21. mérföldnél (kb. 33. kilométernél), amikor egy hegyre felfelé futva azt gondolta, ez őrültség az ő korában, de lefelé futva sikerült átlendülnie a nehézségeken. A ráktúlélő, egykoron koncertzongorista, ma már tízszeres nagymama néha futott, néha sétált és végül a leukémiásokat és limfómásokat támogató társaságért teljesítette a távot.

Az asszony 1999 óta tizenhatszor tette meg ugyanezt, egyedül a 2013-as évet hagyta ki. Az évek során több mint 100 ezer dollárt (kb. 28 millió forintot) gyűjtött a betegek megsegítésére. Férjét 67 évnyi házasság után idén vesztette el a rák miatt, neki pedig a lábát kezelték sugárral laphámrák miatt – ezért hagyta ki a versenyt 2013-ban. A távot az 56 éves fiával teljesítette, aki egyszerre gondoskodik arról, hogy mindig legyen elég frissítője édesanyjának és egyfajta személyes testőrként is funkcionál. „Mindig szokta mondani a fiam, hogy ne állítsanak meg fényképezkedni, mert akkor sosem fejezem be, inkább menet közben csináljanak velem egy szelfit. De ez nagyon vicces, elég ha az ember átlépi a 90 évet és máris híres lesz" – mondta Thompson, aki arról is beszélt, hogy folytatja a futást, mert szeretné bátorítani az embereket. Szerinte ha ő meg tudja csinálni, bárki meg tudja csinálni, hiszen sosem volt profi futó. 

GettyImages-475424122
Jerod Harris / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek