Megvan, kik posztolják a legtöbb kicsimmelnyaralós fotót

A közelgő nyár nemcsak a meleg idővel jelent egyet, hanem azzal is, hogy lassan elárasztják majd a Facebook hírfolyamát a „párommal horvátba" típusú nyaralós fotók – tehát azok a képek, amelyekre egyébként senki sem kíváncsi. Bár elsőre úgy tűnhet, az ilyen jellegű képeket posztoló emberek határtalanul boldogok, egy új kutatás szerint nem feltétlenül azok, viszont alacsony az önbecsülésük – olvasható a Refinery oldalán.

A Facebook-posztokat vizsgáló tanulmányt a Personality and Individual Differences kiadványban publikálták és 555 tagot kértek fel hozzá. A közösségi oldallal kapcsolatos szokásaikról kérdezték őket – javarészt a saját posztjaikról és arról, hogy mi motiválja őket a megírásuk során. A kutatók emellett adatokat gyűjtöttek a résztvevők személyiségéről is, beleértve a narcizmusra való hajlamot és az önbecsülési szintjüket.

"Kiírom, hogy tök finom vacsorát főztél nekem és szeretlek, jó?"
"Kiírom, hogy tök finom vacsorát főztél nekem és szeretlek, jó?"Europress / Getty

Eredmény vs. valóság

Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos témák és állapotfrissítések más-más személyiségvonáshoz kötődnek. Például az extrovertált emberek sokkal többet posztoltak, különösen társas interakciókról, így például arról, ha elmentek egy partira. Talán nem meglepő, de a narcisztikus alanyok sokkal inkább a saját eredményeikről (például előléptetésről vagy valamilyen díjról) tettek közzé állapotfrissítéseket, míg az alacsony önbecsüléssel bírók hajlamosabbak voltak a szerelmi életüket megosztani az ismerőseikkel.

Érdekes, de utóbbiak állítólag nem a visszaigazolás miatt posztolgatnak a szerelmi életükről, úgy nyilatkoztak ugyanis, hogy ők az oldalt főként önkifejezésre használják. És hogy mi következik ebből? Leginkább az, hogy a partnerükhöz fűződő események archiválása csupán azért történik a szemünk előtt, mert szeretnének elmondani vele egy történetet.

Konklúzió

„Ennek ellenére ésszerű feltételezés az, hogy az alacsony önbecsülésű emberek azért posztolnak a párjukkal kapcsolatos dolgokat, mert valamilyen okból fenyegetve érzik a kapcsolatukat" – írják a tanulmány szerzői. Azért figyeljen oda, mennyit posztol a párkapcsolatáról, megeshet ugyanis, hogy az ismerőse megutálják, ha másról sem képes beszélni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra