A hosszú távú párkapcsolat 5 rejtett előnye

A sok tíz éve házasok folyton azt nyomják, hogy a hosszú távon működőképes párkapcsolatért bizony meg kell dolgozni és kompromisszumokat kötni, és habár ez igaz is, a fiatalabbak hajlamosak börtönként tekinteni a házasság intézményére vagy a tartós kapcsolatokra. Pedig egyáltalán nem olyan vészes ez a holtomiglan-holtodiglan dolog, a Psychology Today össze is gyűjtött pár rejtett előnyt. Íme.

1. Viszlát, negatív énkép!

Előfordul, hogy túl szigorú magával szemben? Tegyük fel, hogy azt hajtogatja, nagy feneke van, miközben a párja folyton bókol és dicséri a külsejét. Idővel ezek az őszinte és pozitív visszajelzések megtanítják a partnere szemével látni és búcsút is inthet a maga által felnagyított problémáknak. Ez az elv egyébként belső tulajdonságok vagy képességek esetében is igaz, azaz minden olyan területen működik, ahol a partnerek sokkal pozitívabban ítélik meg egymás tulajdonságait, mint ahogy magukról vélekednek. Ez persze nem jelenti azt, hogy önértékelésük teljes mértékben megváltozik, de legalább megkapják a kezdő lökést ahhoz, hogy sokkal elfogadóbbak legyenek magukkal szemben.

shutterstock 123617179

2. Egészségesebbek lehetnek

Egy hosszú kapcsolatban hajlamosabbak vagyunk felvenni egymás jó szokásait is, így ha ön évente egyszer felkeresi a fogorvosát, akkor párja is nagyobb eséllyel teszi ezt meg – ráadásul anélkül, hogy unszolnák. Többek között ezért is érdemes lelkiismeretes párt választani.

Na de mi van az ellenkező esetben? Ne játsszon rabszolgahajcsárt akkor sem, ha partnere életmódja nem éppen példaértékű, és szívesen ül esténként a tévé előtt egészségtelen nassokat majszolva. Inkább vegye kézbe az irányítást és hívja el őt egy esti sétára. Bármin is változtatnak, a felek tudat alatt bizonyos mértékig alkalmazkodhatnak egyes szokásokhoz. Ezek a tudattalan folyamatok hasonlóak a dallamtapadáshoz – de azért figyeljen oda, mert ilyen alapon felvehetik egymás költekezési szokásait is.

3. Biztonságban érezheti magát

„Egy stabil és állandó kötelék biztosíték arra, hogy a felek bátran kipróbálhatnak új dolgokat anélkül, hogy hoppon maradnának, ha valami mégsem a számításaik szerint alakulna. Mindig áll mögöttük valaki, aki támogatja döntéseikben és bátorítja őket, amikor meginog az önbizalmuk” – állítja dr. Alice Boyes pszichológus. Persze, nemcsak szárnypróbálgatásokkor jön jól a támogatás: gyakran előfordulnak egészségügyi válságok is, amikor bebizonyosodhat, hogy működik (vagy nem működik) a jóban-rosszban, betegségben-egészségben. Ez a biztonságérzet csökkenti a szorongást azoknál is, akik egyébként kimondottan hajlamosak a pánikra és folyton stresszelnek.

shutterstock 124143829

4. Nosztalgiázni márpedig hasznos

Nemcsak az összetartozás, hanem a személyes elégedettség és a boldogság érzését is erősíti, ha a felek felidézik az együtt eltöltött éveket, a közös élményeket. Mert ugye, milyen jó is volt az a nyaralás? És amikor öt éve megszívták a szakikkal, úgyhogy inkább maguk festették ki a lakást? Jó, nem így tervezték, de azért nem is volt olyan rossz. Nem?

5. Egymás gondolkodását is formálják

Minél több közös emléket osztunk meg egymással, annál jobban megismerjük a másik gondolkodásmódját és életszemléletét, így sokkal megértőbben is kezeljük az olyan helyzeteket, amikor például a partnerünk elsiet egy döntést vagy meggondolatlanul leolt valakit. Ha jól ismerjük a partnerünk stílusát, gyengeségeit és a nehéz helyzetekben kinyilvánított érzelmi reakcióit, akkor segíthetünk neki abban, hogy lassan eltanulja a mi erősségeinket és hozzáállásunkat. Ugyanez persze visszafelé is működik (működhet), hiszen a szeretetteljes, stabil párkapcsolatban élők bízhatnak abban, hogy partnerük az ő érdekeiket is szem előtt tartja. Mármint az optimális esetben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra