Kukába dobták az önéletrajzát? Ne bánja!

Azt már tudjuk, hogy nem bízhatunk meg teljesen az első benyomásainkban, de a The British Psychological Society szerint a hr-eseknek még bőven van mit tanulniuk a témában. Szerintük ugyanis az új kollégák kiválasztásával foglalkozó szakemberek nem túl jók abban, hogy egy önéletrajz alapján helyesen ítéljék meg a pályázó személyiségét – igaz, ez nem tartja vissza őket attól, hogy messze menő következtetéseket vonjanak le az önéletrajzokból. 

Egy amerikai vizsgálatban a résztvevőknek kétoldalas CV-ből kellett következtetniük a pályázó személyiségére – a tippek viszont közel sem egyeztek a dokumentumokat készítő mesterképzéses hallgatók önértékeléseivel. A szakemberek ennek ellenére simán döntöttek a jelentkezők alkalmasságáról: a választásuk közel felét befolyásolta az adott személyről kialakult szubjektív kép.

GettyImages 1141833
Joe Raedle / Europress / Getty

Egy másik kísérletben 266 ember játszott fejvadász szerepet, és szedett szét elemeire önéletrajzokat. Kiderült, hogy az önéletrajzok bizonyos jellemzői (így a CV kinézete, tapintása, illetve az önkéntes munkák és a számítógépes készségek megemlítése) nagy hatással volt a szubjektív benyomásokra. Utóbbi kettőből egyébként az extrovertáltságra, az elfogadóképességre és az élményekre való nyitottságra következtettek a résztvevők. Kiderült, hogy – a szakemberekhez hasonlóan - minél többet foglalkoztak - a szerintük - a pályázó személyiségét tükröző résszel, annál lényegesebbnek érezték, hogy abból becsüljék meg az alkalmasságot.

"Mivel leggyakrabban az önéletrajzunkkal tesszük meg az első benyomást a leendő munkáltatónkban, rendkívül fontos, hogy megértsük azokat a hatásokat, amelyeket általában tesznek." – mondta Gary Burns, a kutatás vezetője. "Éppen ezért igenis szánjunk időt arra, hogy korrekt leírást adjunk magunkról, kerüljük a sallangokat, a képzésekkel kapcsolatos részben pedig ne csak az iskoláinkra térjünk ki, hanem minden jelentősebb, iskolán kívüli tapasztalatszerzésre is." – tette hozzá Burns.

Mi a tanulság? Ha elutasítják, nem biztos, hogy a valódi személyisége miatt történik, sőt! Éppen ezért nem szégyen az önéletrajza összeállításánál ismerősök, barátok, de akár szakember segítségét kérni, hogy minél inkább önt tükrözze a végeredmény. És ne feledje: pályát módosítani középkorúként sem késő!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra