Megvan, mi a szorongás előnye

Szorongani kemény és rém kellemetlen dolog. Az a folyamatos feszültség, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézségek, és az a soha el nem múló készültségi állapot, amiben szorongás közben zizegünk, alaposan meg tudja mérgezni a mindennapokat. Úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló szíváson túl nemcsak a depressziónak, de a szorongásnak is megvannak az előnyei. 

Például az, hogy egy szorongó ember gyorsabban ismeri fel, ha vészhelyzet van, ahogy jobb a hazugság detektálásában is. Ráadásul intelligensebb is az átlagnál. Egy új kérdőíves kutatás szerint legalábbis a nagyobb fokú szorongás általában magasabb IQ-val jár együtt: méghozzá magasabb verbális IQ-val. Mielőtt azonban szorongó olvasóink kihúznák magukat a kanapén, nem arról van szó, hogy aki szorong, az okosabb. Nem. Sőt, azok akik szorongásuk közepette sokat agyalnak a múlton, alacsonyabban teljesítettek a nem-verbális IQ tesztekben. Hogy miért? Fogalmunk sincs. 

shutterstock 143592541

A kutatók azt feltételezik, hogy a magasabb verbális intelligenciával bíró emberek pontosabb, alaposabb részletek alapján képesek elemezni a múltat és a jövőt, így ők tudnak rajta igazán szorongani is, míg azokat, akiknek a nem verbális IQ-ja magasabb jobban lekötik a jelen történései, és egyszerűen nincs már kapacitásuk az elmúltakon kattogni. 

Talán így van, talán nem, de úgy tűnik számos kellemetlen lelki problémánk jár együtt klassz dolgokkal is. Persze mindezt egy rendszeresen szorongónak felesleges elmondania: ő nem lesz tőle pozitívabb.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek