Koktélozgat? Toljon helyette nyugodtan pár hamburgert!

Sokan esküsznek arra, hogy nincs is jobb jutalom a nap (vagy a hét) végén, mint egy (több) jó hideg sör vagy egy pohár bor mellett lelazulni. De biztosan meginná a második-harmadik pohár italt is, ha tudná, hogy hány kalóriát jelent? Egy új tanulmány szerint – amit az angol The Royal Society for Public Health (RSPH) végzett – az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy amikor alkoholt fogyasztanak, akaratlanul is mennyi többletkalóriát visznek be szervezetükbe, ezzel növelve testsúlyukat. Sőt: a rendszeres szeszesital-fogyasztók által bevitt kalóriamennyiség 10 százaléka alkoholból származik.

Sajnos, az alkoholos italokra vonatkozó hatályos európai jogszabályok – az élelmiszerekével szemben – még nem írják elő, hogy a csomagolásukon fel kellene tüntetni, hogy az italok mennyi kalóriát tartalmaznak. Mi azért nagyon reméljük, hogy ez a közeljövőben változni fog, de addig is, van pár ötletünk, ha meg akarja tudni, melyik ital mennyi energiát tartalmaz. Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük ezt a témát, illetve most az RSPH által a Daily Mail is felhívja a figyelmet arra, hogy nem elég csak az ételek kalóriatartalmát számolgatni, hozzá kell még adni az italokét is, hogy teljes legyen a kép.

Az ajánlott napi energiabevitel felnőtt férfiak számára körülbelül 2500, nők esetében pedig 2000 kilokalória – írja a Daily Mail. Bár szerintük ez kicsit sok, ha ön is azok közé tartozik, akik odafigyelnek a szervezetükbe bevitt kalóriák számára, ezt ön is biztosan tudja. De azzal is tisztában van, hogy egy egységnyi mennyiségű alkohol – ami egy kis pohár bornak felel meg – körülbelül 56 kilokalóriát tartalmaz?!

1414703879492 Image galleryImage calorie graphic jpg

Na és hogy könnyebb legyen megjegyezni, melyik italban mennyi kalória van, az RSPH kiadott egy könyvet, amelyben a vizualizációra hagyatkoznak: megmutatják például, hogy egy korsó sörben nagyjából ugyanannyi kalória van, mint egy szelet csokoládétortában. Na, ezt nem gondoltuk volna! Ahogyan azt sem, hogy két és fél deciliter fehérborban, annyi kalória van, mint 4 db, olajban kisült halrudacskában. Ez azért elég rosszul hangzik, nem?!

De ez  még mind semmi, mert egy üveg ízesített alkoholos italban – amilyen a Bacardi Breezer vagy a Smirnoff Ice – pontosan annyi energia van, mint egy szelet pizzában. És még ezt is lehet fokozni! Például egy pohár piña colada ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy Big Mac. Persze a zsír-, szénhidrát- és fehérjemennyiségük nem ugyanaz, de ez nem változtat a tényen, hogy értékben megegyezik a kalóriatartalmuk. Ez valóban siralmasan hangzik.

Az RSPH azt is megmutatja, hogy mennyi és milyen edzés szükséges az egyes alkoholos italok ledolgozásához. Például két korsó sört 30 percnyi futással lehet kompenzálni, míg két dupla Baileyshez már egy óra bicajozásra van szükség. De a legmegdöbbentőbb a listán: egyetlen pohár jeges margaritát több, mint hét órányi mozgással lehet közömbösíteni: a jó hír, hogy ez a mozgás ebben az esetben a szex. 

Ön visszafogja az alkoholfogyasztást ezek után?

Az RSPH a kutatás fényében kezdeményezi, hogy ne csak az ételek csomagolásán, de az alkoholos italok címkéjén is legyen feltüntetve, hogy hány kilokalóriát tartalmaznak, amit mi is nagyon támogatunk! Az Európai Bizottság ez év december 13-ig jelentést készít a kérdéskörrel kapcsolatban (1169/2011 EU-rendelet, IV. fejezet, 1, szakasz, 16. cikk) arról, hogy a jövőben az alkoholtartalmú italokra ki kell-e terjeszteni az energiatartalomra vonatkozó tájékoztatási kötelezettséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra