Okostelefonnal szűrnék ki a korai Parkinson-kórt

Bár sajnos az idegsejtek pusztuálásával, remegéssel és lassú leépüléssel járó Parkinson-kór gyógymódját még mindig nem találták meg a kutatók, az Ashton Egyetem tudósai most egy olyan alkalmazás fejlesztésén dolgoznak, amivel már korai stádiumban is felismerhető lenne a főként már előrehaladott stádiumban diagnosztizált betegség. Az pedig jelentősen befolyásolhatná a betegek életminőségét a későbbi időszakokban. 

shutterstock 170675078

Hang- és mozdulatrögzítéssel, valamint ezek pontos elemzésével segítené a Robin Williamsnél és Michael J. Fox-nál is diagnosztizált Parkinson-kór korai felismerését egy tudóscsoport Nagy-Britanniában. A kutatók a birminghami British Science Festivalon (kb. Brit Tudományos Fesztivál) számoltak be okostelefonokra telepíthető alkalmazásukról, amellyel az okostelefont egyfajta zsebdoktorként működtethetnék felhasználóik, írja a Daily Mail.

Remegés, merevség, lassulás

Az alkalmazás a telefonok hangrögzítő, illetve gyorsulásmérő (ez egy beépített, mozgásérzékelős szenzor) technológiáját használja fel a rögzítéshez, majd elemzi a felvett hang- és mozgásmintát. Bár még szükség van további kutatásokra, a tudósok már most is pozitív eredményekről számoltak be, tájékoztatásuk szerint az alkalmazás ugyanis már most is 99 százalékos pontossággal szűri ki a Parkinson-kór tüneteit. Az analizálás során olyan jellegzetes eltérések árulkodnak a degeneratív idegrendszeri betegségről, mint a lihegő beszéd, a remegő, reszkető hang, a beszéd- és a járás lassulása, vagy a (járás közben is jelentkező) izommerevség.

shutterstock 161459348

„Az volt a tapasztalatunk, hogy ha valaki húsz lépést tesz meg előre és hátra, zsebében a telefonnal, akkor ennyiből már nagyon nagy pontossággal – kb. 98 százalékos találati aránnyal – ki lehet szűrni, ha valakinél jelentkeznek a Parkinson-kór tünetei. [...] Jelenleg nincsenek meg a megfelelő módszerek arra, hogy korai stádiumban diagnosztizálják a betegséget, amikor pedig már felismerik, akkor gyakran nagyon késő. Ha csak az átlagosnál öt évvel korábban sikerülne kiszűrni, már az fantasztikus lenne" – mondta a konferencián az Ashton Egyetem matematikusa, Max Little.

Ha az alkalmazás beválna, akkor a már felismert betegek későbbi gyógyszerezésében is jelentős segítséget nyújtana az orvosoknak, hiszen az analízisből az is kiderülne, megfelelő dózisban kapják-e a készítményeket. A tudósok arról is tárgyalásokat folytatnak, hogyan építhetnék be a diagnosztizálást a brit közegészségügyi rendszerbe. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek