Önt is kikészítik a frontok?

Elég szeszélyes volt a nyár eddig, és az előrejelzés szerint a következő napokban is ez folytatódik: az egyik pillanatban borult, szeles és hűvös az idő, aztán hirtelen igazi kánikula alakul ki, majd ismét leszakad az ég. Nem elég, hogy a munkahelyén nagy a nyomás és ezernyi teendője van, nem lehet ingerült a gyerekkel és családtagjaival sem, és a sűrű hőingadozás (és az ezzel járó fronthatások) egyáltalán nem segítenek ezen. Azon kívül, hogy idegesebb, nyugtalanabb, feszültebb lehet a megszokottnál, még számtalan kellemetlen tünete van az időjárás-változásnak: fejfájás (akár migrén is), alvási zavarok, szédülés, depresszió, levertség, feledékenység, de akár szív- és keringési zavarok, légzési problémák is felléphetnek. És sajnos ha egyébként is rossz alvó, esetleg éppen egy rossz periódusban van, akkor a tünetek még erősebbek lehetnek. Rosszul hangzik, tudjuk, éppen ezért szakértőt kérdeztünk a témában, hogy milyen taktikákkal lehet kicselezni az időjárást. Németh Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezető tanácsosa; geográfusa és éghajlati szakértője segítségével szedtük össze a hasznos tanácsokat.

 

Természetesen léteznek olyan szerencsések, akiknél semmilyen reakciót nem vált ki a hirtelen időjárásváltozás, de sajnos ők vannak kevesebben. Akik viszont érzékenyen reagálnak a frontokra, azoknál bármelyik tünet akár magában, akár más tünetekkel együtt is jelentkezhet. Az is simán előfordulhat, hogy már napokkal az időjárás változása előtt jelentkeznek a panaszok - ezek közül az ízületi fájdalom (reumás panaszok) és fejfájás, migrén a leggyakoribb. 

Leginkább a melegfrontra vagyunk érzékenyek

A statisztikai vizsgálatok alapján a magyarok és az osztrákok inkább a melegfrontra, az észak-németek, az angolok és franciák inkább a hidegfrontra érzékenyek. A nemek szerinti megoszlás azt mutatja, hogy a férfiak a meleg-, a nők inkább hidegfrontra érzékenyek.

Forrás: meteoline.hu

Az időjárásváltozás hatásai ellen legjobb szer az edzettség. Nem csak a szívet erősíti, de segít levezetni a stresszt is, és mivel a rendszeres kültéri edzés mellett a szervezet folyamatosan szembesül a váltakozó hőmérsékleti viszonyokkal, hatékonyabban tud alkalmazkodni a frontokhoz is. Ha lehet, hetente kétszer-háromszor fusson vagy gyalogoljon friss levegőn, akkor is ha meleg és párás az idő, vagy épp szeles, esetleg esik az eső. Futás után vegyen váltott zuhanyt, ez is pozitívan hangolja rá szervezetét az időjárás-változásra. Amit még tehet: rendszeresen járjon szaunázni, majd utána mártózzon meg hűvös vízben. 

Mit tehet még?

Igyon kevesebb alkoholt a megszokottnál, és próbálja meg csökkenteni az elszívott cigaretták számát is. Helyette viszont nagyon jó hatással lehet közérzetére a jóga, pilates és a keringesserkentő masszázs is. Az extrém sportokat viszont messziről kerülje el, ha egyénként is gondok vannak szívével.

Hogy könnyebben el tudjon aludni

Mindenképpen csináljon kereszthuzatot mielőtt lefekszik aludni, és éjszakára hagyja nyitva az ablakot, hogy kellemesen le tudjon hűlni a lakás. Reggel mindent csukjon be, húzza el a sötétítő függönyt és csak késő délután, amikor hazaér a munkábaól, akkor húzza el és nyissa ki újra. Emellett rengeteg tippet adtunk már ahhoz, miképpen tudja nyugodtan átaludni az éjszakát. A nyugodt alvás nagyon fontos, számtalan negatív hatása van annak, ha nem tudja kipihenni magát, és fáradtan csak még inkább érzékeny lesz a fronthatásokra. A következő videón például megnézheti, milyen akupunktúrás pontokat kell könnyedén masszíroznia ahhoz, hogy jól tudjon aludni. 

A szakértő a fentiek betartása mellett, javasolja még a következő videó megtekintését is, amelyből megtudhatja például, hogy mi a hőérzet, mi befolyásolja az emberi hőérzetet, milyen mechanizmusok indulnak be amikor a hőmérséklet emelkedik és még sok hasznos információt.

Reakciók összefoglalva, időjárási helyzetek szerint

  • Magas légnyomású álló front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegővel, jelentősebb éjszakai lehűléssel.: frissíti és élénkíti a szervezetet, enyhén emeli a vérnyomást.
  • Meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel: egészségünket nem terheli meg, fokozza a teljesítőképességet, jókedvre derít.
  • Napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással: a hegyvidékek felől száraz, meleg szél érkezik, ami "kedvez" a fejfájásnak és a migrénnek, a szívpanaszoknak és a keringési zavaroknak.
  • Szép, de erősen szeles idő: fejfájás, fokozódó görcshajlam, csökkenő vérnyomás, alvászavarok
  • Tartós meleg esetén: embólia, erősödő szívinfarktus -és gyulladási hajlam, alvászavarok. A balesetek ilyenkor gyakoribbak.
  • Főként nedves, meleg levegő érkezik, csökkenő légnyomással, felhősödéssel: komoly keringési problémákat okozhat, és növelheti a szívinfarktus veszélyét. További reakciók: fantomfájdalmak fellépése, alvászavarok, migrén, fejfájás, csökkent véralvadási képesség, embólia, trombózis, fokozódó hajlam a szívinfarktusra, valamint a gyulladásra, depresszióra, alacsonyabb vérnyomásra. Gyakrabban fordulnak elő balesetek, tompul a reflex és a koncentrációkészség.
  • Alacsony légnyomású front érkezik nedves, hideg légáramlatokkal, esővel: növeli a fájdalomra való érzékenységet - különösen a reumásoknál. További reakciók: fejfájás, fokozódó görcshajlam, magasabb vérnyomás, koszorúér-elégtelenség, növekvő kockázat a szívinfarktusra, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, felfúvódás (puffadás).
  • Hűvös, száraz levegő, felszakadozó felhőzettel, emelkedő légnyomással: az emberi szervezet számára nem túl megterhelő, a panaszok ilyenkor többnyire enyhülnek vagy megszűnnek.” Forrás: meteoline.hu

 

Tipp: ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni a front tüneteit, biztosnak kell lennie abban, hogy melyik frontra hogyan reagál szervezete. Éppen ezért vezesse valahol, mikor milyen front volt, és mik voltak a szervezete reakciói: egy-két hónap alatt összeáll a mintázat, ami megmutatja, milyen frontokra hogyan reagál. Így már könnyen megtanulhatja a szimptómákat és előjeleiket, és mindezek alapján már időben fel is tud rá készülni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek