Crohn-beteg miért is ne lehetne bikinimodell?

Egy Crohn-betegséggel küzdő angol nő bikinis fényképe az internet legújabb szenzációja. A 23 éves Bethany Townsendről férje olyan fotót készített nászútjuk során, amin jól láthatók a lány hasán levő kolosztómiás zacskók - írja a Daily Mail. A Facebookon megosztott fénykép gyorsan elterjedt; a cikk megírásáig több mint kilencmillió ember látta már, 190 ezer felhasználó lájkolta és hozzászólások ezrei gyűlnek a fotó alatt.

Fájdalom és elfogadás

Bethany Townsend hároméves volt, amikor kiderült, hogy Crohn-betegsége van. A diagnózis óta többször is kés alá kellett feküdnie, de a műtétek után csak átmenetileg javult az állapota. 2010-ben újból megoperálták, melynek során az orvosok kénytelenek voltak a hasára kivezetni a vastagbelét, ami azzal jár, hogy azóta a székletét gyűjtő kolosztómiás zacskókkal a hasán kell éljen. "Kibírhatatlan fájdalmak gyötörtek egy reggel. Az édesanyám kihívta a mentőket, és amikor kiérkeztek, meglátták, hogy szétnyílt a műtéti hegem. A kórházban kiderült, hogy a vastagbelem megrepedt és további beavatkozásokra van szükség. Nem számítottam, hogy a műtétből ébredve két zsákot találok a hasfalamra rögzítve. Tudtam, hogy ez a módszer egy a lehetőségek közül, de nem szerettem volna, ha nálam is alkalmazzák" - emlékszik vissza a történtekre. 

Mi ez?

A Crohn-betegség egy olyan állapot, amely gyulladást okoz az emésztőrendszerben, megakadályozva a tápanyagok felszívódását és az ürítést. Súlyosabb esetekben - ahogy Mrs. Townsenddel is történt - szükségessé válik a vastagbél sérült részének eltávolítása, és az egészséges rész kivezetése a hasfalon keresztül. Tünetei közé tartozik a hasi fájdalom és a hasmenés, a fáradtság és a kimerültség, az általános rossz közérzet, a szájfekélyek, az étvágytalanság, a fogyás és vérszegénység. 

"Aznap sokat sírtam, de azóta egy könnyet sem ejtettem. Amikor megismerkedtem a férjemmel, megmutattam neki a mindig jól elrejtett tasakokat, de a szeme sem rebbent. Neki köszönhetően megtanultam, hogy nem a két zacskó határoz meg engem, és mindig is arra bátorított, hogy vállaljam fel a testem" - nyilatkozta Townsend, aki jelenleg sminkmesterként dolgozik Worcesterben. A pár tavaly karácsonykor Mexikóba utazott, és ekkor végre elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy bikiniben menjen az emberek közé. "Eleinte féltem, hogy megbámulnak, de a férjem arra biztatott, hogy ne szégyelljem a betegségem. A vakáció utolsó napján a szálloda személyzete megkérdezte, hogy miért van két zacskó a hasamon, de ez már nem zavart, sőt, örültem, hogy beszélhetek az állapotomról" - tette hozzá. 

Fél évvel a nyaralás után úgy döntött, hogy az egész világnak megmutatja, lehet teljes életet élni addig szégyellt betegségével. Tagja volt az angliai Crohn- és colitis-betegeknek szóló zártkörű Facebook-segélycsoportnak ahol közzétette bikinis fényképét és történetét. „Nem számítottam ekkora sikerre, de nagyon örülök, hogy felhívhatom az emberek figyelmét erre a kellemetlen betegségre. Már elég erős és magabiztos vagyok, és boldoggá tesz, ha a történetemből erőt tudnak meríteni azok, akik hasonló problémákkal küzdenek. Teljesen lesújtott, amikor zacskókat kaptam. A fotókra érkezett reakciók azonban sokat segítettek abban, hogy elfogadjam a helyzetet" - nyilatkozta Townsend, aki sajnos még mindig nincs túl a nehezén.  "A kolosztómia óta átestem egy őssejt-beültetésen, és egy MRSA-fertőzés kétszer is életveszélybe sodort. Az állapotom romlott azóta, és arra várok, hogy itthon is támogassanak egy bizonyos gyógyszert, ami segíthet. Ha ez nem válik be, béltranszplantáció vár rám" - tette hozzá.

A példakép

Townsend bízik abban, hogy a fotó sorstársait is arra ösztönzi, fogadják el és ne titkolják tovább környezetük előtt gyógyíthatatlan betegségüket, és a kellemetlenségek ellenére próbálják meg jól érezni magukat a bőrükben. Ő a rengeteg pozitív visszajelzés miatt úgy döntött, hogy folytatja modellkarrierjét, amit a 2010-es műtét miatt fel kellett adnia. "Most már elég magabiztosnak érzem magam ahhoz, hogy újra nyilvánosság elé álljak modellként. A műtét előtt sok munkám volt, de utána úgy éreztem, fel kell adnom az álmomat. Most már tudom, hogy a betegségem nem tarthat vissza attól, hogy megvalósítsam a terveimet, a Crohn-betegség többé nem uralja az életemet" - jelentette ki. 

Az Egyesült Királyságban 250 ezer ember szenved az erős alhasi fájdalmakkal és étvágytalansággal járó gyulladásos bélbetegségben. Az általában 10 és 40 éves kor között jelentkező Crohn-betegség gyógyíthatatlan, de a tünetek gyógyszerekkel és sebészeti beavatkozásokkal kordában tarthatók. Az orvostudomány még nem tisztázta kialakulásának okát, de a szakértők szerint részben genetikai tényezők, részben az immunrendszer túlzott aktivitása áll a háttérben. A dohányzás, a stressz, vírusok és diéták súlyosbíthatják az állapotot és olyan életveszélyes szövődményekhez is vezethet, mint a perforáció, vagyis a bél falának teljes átlyukadása. Ilyenkor a béltartalom (emésztőnedv, emésztett tápanyag és bélbaktériumok) a hasüregbe kerül, ami hashártyagyulladáshoz vezethet.

Mi a kolosztómia?

A kolosztómia gyakori hasműtét, melynek során a vastagbelet kivezetik a hasfalon nyitott résen keresztül, mely mesterséges végbélnyílásként működik. A beavatkozásra akkor van szükség, ha pótolni kell a rákos vagy súlyosan sérült vastagbél alsó szakaszát, a végbelet és a végbélnyílást. A műtéti megoldás lehet ideiglenes is, ilyenkor a használaton kívüli bélszakasz gyógyulását segíti. A kolosztómia tehát lehetővé teszi az ürülék távozását, mielőtt eljutna az eltávolított vagy éppen gyógyuló bélszakaszig. A széklet a kivezetés elé rögzített műanyagtasakba ürül, amit általában elegendő naponta egyszer cserélni. A műtét után fokozatosan vissza lehet térni a beavatkozás előtt megszokott táplálkozáshoz és életmódhoz.

Forrás: Házi Patika

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek