Ne csak a bőrét, a szemét is védje a sugárzástól

Nem kell ahhoz kánikula, hogy napvédelemre gondoljunk: az erős tavaszi napfénynél már érdemes elkezdeni a védekezést. Csakhogy a fényvédelem szó hallatán legtöbben kizárólag a bőrük védelmére gondolnak – ha gondolnak –, pedig nem csak itt tud nagy károkat okozni az ultraibolya sugárzás. A szem védelméről sokan sajnos elfeledkeznek, pedig az is ugyanúgy ki van téve a nap káros sugarainak. Szemorvos szakértőnkkel összeszedtük, mik a lehetséges veszélyek, és hogyan lehet ezeket elkerülni.

A szem legalább annyira érzékeny az ultraibolya sugarak okozta káros hatásokra, mint a bőr. Tudományosan igazolt tény, hogy ha valaki hosszú távon nem védekezik az UV sugarakkal szemben, nem csak a szem felszíne, de annak belső szövetei is károsodhatnak. Ez a hatás sajnos fokozatosan halmozódik, tehát minél több időre tesszi ki a szemet az UV sugarak káros hatásainak, annál nagyobb lesz az esélye különböző rendellenességek vagy szembetegségek kialakulásának.

„Az UV sugárzás mértéke a nap különböző időszakaiban változó. Általánosságban véve elmondható, hogy minél magasabb a nap állása, annál nagyobb az UV sugárzás mértéke is. Ez azonban nem teljesen igaz a szem UV sugaraknak való kitettségét nézve. Egy új keletű tanulmány kimutatta, hogy a szem érintettsége jóval nagyobb a kora délelőtti és a kora délutáni órákban, mint délben. Éppen ezért nem csak akkor kell óvni az embereknek magukat a káros hatásoktól, amikor erősen süt a nap” – mondja dr. Vártók Éva Mária szemorvos.

Az UV sugárzás fajtái

Az ultraibolya sugarak a napfény komponensei. A hullámhosszuknak megfelelően három csoportba lehet osztani őket.

UV-A sugarak: elősegítik barnulást, de ugyanakkor fokozzák a bőr idő előtti öregedését is.

UV-B sugarak: ezek okozzák a bőr leégését, és gyakran asszociálják őket a bőrrákkal vagy más szembetegségekkel. Az UV-B sugarak okozta szembetegségek:  szemhéj gyulladás, pinguecula, kúszóhártya, szaruhártya-kötőhártya gyulladás, melanóma a szemhéjon, a kötőhártyán, a szivárványhártyán, az ideghártyán, szürkehályog, sárgafolt, makula degeneráció (AMD).

UV-C sugarak: ezek a legrövidebb hullámhosszúak és egyben a legveszélyesebbek. Szerencsére a Föld ózonpajzsa ennek egy jelentős részét elnyeli, vagyis többnyire nem érik el a földfelszínt.

Milyen a jó napszemüveg?

Sokan napszemüveget csak az alapján választanak, hogy megfeleljen az aktuális divatnak, és kevesen törődnek azzal, hogy milyen UV védelemmel van ellátva. Bár szerencsére már egyre több terméket gyártanak így, még így is találni olyanokat, melyeken semmiféle szűrő nincs. Ezen kívül azonban van pár olyan dolog, mely hozzájárul a szem védelméhez: ilyen például az, hogy a szemüveg nem csak a szemből, de az oldalról, alulról, felülről érkező sugaraktól egyaránt véd, mivel kimutatták, hogy a periférikus sugárzás a legkárosabb. A szakértő szerint mindezek mellett érdemes olyat választani, amely nem karcolódik, nem tükröződik, illetve kiszűri az úgynevezett kék fényt (erre leginkább a sárgás-barnás árnyalatú lencsék képesek), hogy csökkentse az időskori makuladegeneráció kockázatát.

Az eldobható kontaktlencse a nyár tuti befutója

„A nyári időszak a kontaktlencsét viselőknek sok problémát szokott okozni, főleg azért, mert ezzel tilos vízbe menni, mivel úgy megnő a különböző fertőzések esélye. Éppen ezért ők inkább szerezzenek be eldobható lencséket, amiket úszás, vagy vízben való mártózás után egyszerűen kidobhatnak. Amennyiben nem szeretné nyaraláskor állandóan cserélgetni, akkor két választása van: vigyáz, és nem hagyja, hogy belemenjen a víz a szemébe, vagy vásárol egy jó minőségű úszószemüveget, ami ezt megakadályozza” – javasolja dr. Vártók Éva Mária.

Óvja szemét antioxidánsokkal

Az UV sugarak megemelkedett szintje olyan betegségek kialakulásáért is felelős, mint az időskori sárgafolt, vagy a szürkehályog. Szerencsére ezek kialakulása ellen napszemüveg mellett antioxidánsokkal is lehet védekezni, akár táplálkozás útján, akár tabletták segítségével. Ilyen készítmény például a Béres Szemerő Forte, a Dr. Theiss Lutexan, illetve a Bilutin Omega.

A vitaminok közül a legfontosabb a szem védelmében az A-C-E-vitaminok, a béta-karotin, valamint a lutein.

A-vitamin/Béta-karotin

Javítja a látást, fontos továbbá a bőr, a haj, a növekedés és a nyálkahártyák egészsége miatt.

Előfordulása: belsőségek, vaj, margarin, tojássárga, tej, tejtermékek, tengeri halak, sárgarépa, paraj, sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika.

A dohányosok tüdőrák incidenciája az A-vitamint ill. Béta-karotint szedők körében 23 százalékkal magasabb, ezért számukra ez nem ajánlott.

Napi szükséglet A-vitaminból nők számára 800mg, férfiaknak 1000 mg.

C-vitamin

Antioxidáns, erősíti a szervezet természetes ellenálló képességét, az érfal rugalmasságát.

Előfordulása: zöldpaprika, citrusfélék, friss zöldségek, paradicsom, káposzta, dinnye, feketeribizli, cseresznye, burgonya, leveles zöldségek.

Napi szükséglet 100-200 mg. Túladagolás csak napi 1000 mg tartós szedése után jelentkezik (vesekő, kristályos lerakódások a szövetekben)

E-vitamin

Antioxidáns, öregedési folyamatok gátlása, sejtvédő, érvédő, szívvédő, immunerősítő.

Előfordulása: növényi olajok, olajos magvak, gabonacsírák, zöld növények, tojás, halak.

Napi szükséglet 12 mg, stressz, dohányzás esetén 15 -18 mg.

Lutein

A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét. Lassítja a sejtek öregedési folyamatait és számos betegség megelőzésében is fontos szerepet játszik. A szervezet napi szükséglete Luteinből: 6 mg.

Előfordulása: főleg a színes zöldségekben, spenótban, brokkoliban, káposztafélékben.

A szemorvos azt is hozzátette, hogy Az AREDS (Age-Related Eye Disease Study) tanulmány szerint azok a táplálékkiegészítők, amelyek az ajánlott napi bevitel 5-13-szorosát tartalmazták karotin-származékokból, C- és E-vitaminból, továbbá cinkből, sikeresen csökkentették a már jelen lévő korai típusú AMD (időskori makuladegeneráció) további romlását.

Ezeket tegye, ne tegye nyáron

  • légkondi használatánál ügyeljen arra, hogy ne irányuljon közvetlenül magára a levegő, mivel az szemszárazságot okozhat
  • fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat, hogy erősítse az immunrendszerét, így kevesebb eséllyel lesz kötőhártya gyulladása
  • a nagy hőségben tegye a szempillaspirálját a hűtőbe, mivel így a sörtén megtapadó baktériumok lassabban szaporodnak, ezáltal csökkenteni tudja a szemfertőzések kockázatát.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.