97 éves, mégis hetente kétszer jár edzeni

Ma túl fáradt vagyok/a főnököm túl sokat csesztetett/a kölykök leszívják minden energiámat/a tavaszi fáradtságról nem is beszélve, úgyhogy majd holnap, nem is, inkább jövő hétfőn megyek le az edzőterembe. Ismerős? Ha eddig csak abban voltál jó, hogy megmagyarázd, miért nem jársz edzeni, most szólunk: vége a lógásnak, megtaláltuk azt, aki személyes példájával érvénytelenít minden kamu indokot. Ednának hívják, Scottsdale-ben él, és 97 évesen is hetente kétszer jár edzeni, mert azt vallja, az ember nem hagyhatja elgyengülni magát.

Közel tízezer lájknál tartanak azok az Instagramra feltöltött videók, amiken az internet új sztárja, a 97 éves, Scottsdale-ben élő Edna látható edzés közben. Az nem derül ki, hogy a majd százéves asszony mindig is ennyire aktív volt-e, de – mint személyi edzője, Anton Mackey a Today.com-nak elmondta –már közel tíz éve, hogy heti két alkalommal jár le a fitneszközpontba sportolni. „Nagyon inspiráló a többi sportolni vágyó számára, ráadásul mindenki híján van a motivációnak” – mondta Mackey, aki Edna korábbi edzőjével, Caitlin Turnerrel együtt már több videót közzétett az óvatosan, de rendszeresen mozgó idős hölgyről az Instagramon.

Akad olyan videó is, amin Edna az életbölcsességeit osztja meg. Az egyik ilyenben például arról kérdezték, szerinte mi az élet értelme. „Jelen kell lenni, hasznosnak, eredményesnek kell maradni, amennyire csak lehetséges ez” – felelte.

Edna amúgy nemcsak a testét tartja karban a heti két edzéssel: köztudott, hogy szellemi szinten tartásban (és így az időskori demencia, azaz a szellemi hanyatlás ellen) is sokat segíthet a rendszeres sport, erősíti meg Edna pozitív példáját az Iowai Egyetem kutatócsoportjának egy korábbi, több mint száz kutatási eredmény kiértékelő tanulmánya. Mint az a Women’s Health cikkéből kiderül, mind az erőnléti, mind a kardióedzés fejlesztheti az agyi aktivitást, ráadásul eltérő módon. Az előbbinél erősen kell koncentrálnunk a légzésre, illetve arra, hogy kizárjuk a külső ingereket, így az leginkább az összpontosítást segíti, míg a kardió a folyamatos erőkifejtéssel a kognitív (megismerő) képességekre van jó hatással, amely révén könnyebben boldogulhatunk több, párhuzamos feladat elvégzésével és terveink megvalósításával. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra