Ön tudja, miért nő szőr a homlokán?

Kis túlzással ugyanis ott található arcunk egyik legkarakteresebb, ám kétségtelenül legfurább vonása, a szemöldökünk. Sokan, sok pénzt és időt áldoznak a formálására, húzgálják csipesszel, gyantázzák, rajzolják, rosszabb esetben tetoválják, de tulajdonképpen miért van ott a szemünk felett? A Women's Health összeszedett néhány érdekes tényt a témában.

1. Azért van szemöldökünk, hogy jobban lássunk.

Bármilyen furán hangzik, a szemöldökünk igazi célja - amellett, hogy csodás karaktert ad a tekintetünknek - az, hogy távol tartsa a szemektől a lecsorgó nedvességet, például amikor esik az eső, vagy izzadunk. Az íves forma lényege, hogy elvezeti ezt a nedvességet a szem két oldalára, így óvja látásunkat.

2. Kulcsszerepe van az arcfelismerésben.

Egy, a Massatchussettsi Technológiai Intézet által végzett kutatás során a résztvevők nagy része nehezebben tudta beazonosítani ismerőseit olyan fotókon, amelyekről digitálisan eltávolították azok szemöldökét. A szakemberek szerint a szemöldök akár még szemnél is fontosabb karakterjegy lehet egy másik arcának megjegyzésében.

Fotó: Getty Images

3. Egérszőrös tuning

Minden korszaknak és kultúrának megvolt a maga szemöldökformázási módszere. Például a reneszánsz Firenzében az emberek teljesen leborotválták a szemöldöküket, miközben a 18. századi amerikai telepesek elitje inkább feljavította azt, szürke egérszőrrel. Csini lehetett.

A természetes hatású szemöldök örök divat

"Az ideális szemöldökforma szinte mértani pontossággal meghatározható: az orrtőhöz betámasztott függőlegestől indul, majd ha ezt az egyenest a szem külső sarkához döntjük, egy nagyjából 45 fokos szögben, megmutatja, meddig tartana - az aranymetszés szabálya szerint - a szemöldök. Ami az ívet illeti, kétharmad részéig emelkedik, onnan törik lefelé" – mondja Honfi-Brecska Márti, a Beauty and Style Budapest tanácsadója.

"Sajnos a hölgyek többsége nincs tisztában azzal, hogy a szemöldök nagymértékben befolyásolja az arc karakterét. A leggyakoribb hiba, hogy túl vékonyra szedik, ezen még ronthat, ha az ívet is úgy alakítják ki, hogy az rossz szögben törik, vagy rossz helyre kerül. Például egy vékony, ívesre kiszedett szemöldökkel állandóan csodálkozik az illető, de sokszor látok olyat, hogy egy kerekebb arcnál a szemöldököt ívesre alakítják, ezzel még tovább fokozva a kerekséget. Pedig egy kicsit szögletesebb formával ellensúlyozni is lehetne ezt.

A szemöldök színéhez én legtöbbször a barnát ajánlom, mivel ez a legtermészetesebb, a legtöbb embernek jól is áll, persze különböző intenzitással és árnyalattal. Festett haj esetében azt gondolom, hogy a legesztétikusabb, ha egy hasonló árnyalatot belecsempészünk a szemöldökfesték színébe is" - teszi hozzá a szakértő.

4. Önálló akarata van

A szemöldökünk fontos eszköz érzelmeink kifejezésére, ráadásul néha magától is működik: ha például nő a hangmagaságunk, automatikusan megemelkedik, és fordítva. Ráadásul azt is megfigyelték, hogy önkéntelen grimaszoknál, mint például a meglepetés, a szemöldök mindkét oldalon összehangoltan, szimmetrikusan mozog, ellenben szándékos mimika esetén (pl. gyanakvás, vagy kíváncsiság), pont az ellenkezője történik, és szemöldökünk asszimetrikusan mozog arcunk két oldalán.

Fotó: Getty Images

5. Alapvető a bozont

A hajbeültetéssel foglalkozó Bosley Intézet szerint egy átlagember szemöldökében legalább 250 szőrszál található, ám bizonyos vizsgálatok szerint egy olyan szemöldök, amit soha nem szedtek, akár 1100 szálat is tartalmazhat! Ezek a szálak nagyjából négyhavonta kihullanak és új nő helyettük.

Tévhit, hogy a sok szedéstől megritkul

"A szemöldök hullásának hátterében, a hajhoz hasonlóan inkább betegség, vagy ásványi anyag hiány áll - mondja Honfi-Brecska Márti. "Hiszen gondoljunk csak bele abba, hogy az erősebb szőrzettel rendelkező, délies típusok is igazítják a szemöldöküket, mégsem  jellemző rájuk a ritkásabb szemöldök. Ami pedig az eljárásokat illeti, talán a legkíméletesebb a klasszikus, csipeszes megoldás - persze ez nem jelenti egyben azt is, hogy az illetőnek ez lenne a legkevésbé fájdalmas vagy kellemetlen."

6. Különleges előnyt jelent 

Sok emlős rendelkezik szemöldökkel, sőt, használja is érzelmei kifejezésére, ám az ember az egyetlen faj, amelynek a csupasz bőrén található ez a szőrcsík – ami evolúciós szempontból igencsak hasznos, hiszen társaink így sokkal könnyebben látják és tudják értelmezni arckifejezéseinket.

Fotó: Getty Images

7. Többet mond rólunk, mint gondolnánk

Mac Fuller Amazing Face Reading című könyvében arról ír, hogy a szemöldök formája megmutatja a személyiségünket. Eszerint az ívelt szemöldökűek emberközpontúak és szeretnek mindent saját maguk megtapasztalni, az egyenes vonalú forma logikus, tényeket kedvelő és egyenes emberre utal, míg egy meredek szög egy szemöldökben azt mutatja, hogy az illető ragaszkodik az igazához, és minden helyzetet igyekszik szellemileg uralni.

Mustra