Hanukarácsonyi készülődés Izraelben

575215 4834734627730 1709796860 n

A hanuka Izraelben – akárcsak a karácsony Európában – az év legmesésebb, legcsodásabb időszaka. A cukrászdákban színes fánkok illatoznak tucatnyi ízben, a kávézókban ragyognak az ünnepi fények, és országszerte vásárok, kiállítások és különféle izgalmas programok várják az ünneplő tömeget. Ha esetleg Izraelben ünnepel, most megtudhatja melyek a kihagyhatatlan murik, de ha otthon marad az ünnepelkre, akkor is tehet egy virtuális sétát:  íme, a szezon legérdekesebb meglepetései!

 

Tel Avivban...

Hanuka gyertyagyújtás a Városháza előtt

Immáron hetedik esztendeje, hogy Tel Aviv-Jaffa város önkormányzata gigantikus hanukiát – azaz ünnepi gyertyatartót épít a Rabin téren. Az ingyenes rendezvényen városlakók, turisták, kicsik és nagyok gyülekeznek, hogy megcsodálják, ahogy minden nap egy újabb fény ragyog fel a hanukián – november 28-ától minden este hat órakor.

Éjféli Nap Zenei Fesztivál

A hanuka első estéjén kezdődő, egész éjszakán átívelő parti díszvendége Ester Rada, akit sokan az izraeli soul-királynőként emlegetnek. Fantasztikus zenészek érkeznek az ország minden pontjáról, hogy a Tel Aviv közelében lévő Hadera folyó partján, a természet lágy ölén ünnepeljenek, a kulináris élményekről pedig nemzetközi ételkülönlegességeket felsorakoztató ételstandok gondoskodnak.

Ny ílt nap a Kabbala Központban

Ha mindig tudni akarta, hogy mi is az a vörös fonal Madonna, Ashton Kutcher, vagy Donna Karan csuklója körül, vagy ha a popkultúra kabbalistáinál sokkal jobban izgatja a dolog spirituális oldala, ugorjon be a Dizengoff téri Kabbala Központba, ahol minden szerdán angol nyelvű beszélgetésekkel és előadásokkal várják az érdeklődőket. A Központ zsinagógájában szintén lesz gyertyagyújtás minden este, és biztos lehet benne, hogy megtalálja valaki, aki szívesen elmagyarázza, metafizikai és spirituális szempontból mire is jó ez az egész hanukásdi.

Ben Ami utca 14, Tel Aviv, Telefon: 972 3 52 66 800

Jeruzsálemben...

Csodatévő szakkör az Izrael Múzeumban

A hanuka nyolc napja során a Szent Város neves múzeumában kreatív játékok várják az egész családot, a fő téma pedig az érzéki csalódások, és az illúzió. Megtévesztően valódi hanukai desszertek – amelyek valójában nem a konyhai szakértelem, hanem a technika vívmányai -, sötétséget árasztó olajlámpások és örökmozgó játékok az izraeli “Csodák Palotájában”.

Jeruzsálem, info@imj.org.il, Telefon: 972-2-6708811

A boldogság művészete a Mamilla sétányon

Jeruzsálem óvárosának legszebb és legfelkapottabb sétáló- és bevásárlóutcája, a kávézókban, éttermekben és csinos üzletekben bővelkedő Mamilla a hanuka idejére szabadtéri kiállítássá változik. A városvezetés 63 izraeli művészt kért fel: jelenítsék meg szobrokon, festményeken a boldogságot, a nevetést, az örömöt. Így jött létre az ország valaha volt legnagyobb utcai galériája, amely 210 művet sorakoztat fel.

Mindenpiac

A jeruzsálemi hanuka ajándékvásár pont olyan, mint a cuki kis karácsonyi vásárok bárhol a világon: standok és pultok véget nem érő labirintusa kínál könyveket, kézi készítésű kerámiákat, házi süteményeket, mindenféle illatos street foodot, és persze az ünnep elengedhetetlen kellékeit, a gyertyatartókat. Míg a felnőttek válogatnak, a gyerekmegőrzőben non-stop megy a buli – hála a lelkes animátoroknak.

OU Israel Center, 22 Keren Hayesod utca 22,.Jeruzsálem, November 26, kedd, 3:00 – 18.00

Haifán...

Ünnepek Ünnepe Fesztivál

Hetedik esztendeje már, hogy Haifa város színes multikulti-forgataggal ünnepli a karácsonyt, a Hanukát, és az Eid al-Adhát, az áldozati ünnepet. A tolerancia városaként is emlegetett Haifán zsidók, keresztények és muzulmánok osztoznak az ünnepi szezon örömein. Ebben az időszakban minden egyes hétvége újabb és újabb meglepetéseket tartogat, a mulatság pedig a város számos közterén, múzeumaiban és közösségi házaiban egyidejűleg zajlik.

www.haifahag.com

Akkóban...

Földalatti felfedező túra

A tengerparti kisváros az északi régió egyik legcsodálatosabb gyöngyszeme: az arab óvárosban vizipipázgatva csodálhatjuk a naplementét, vagy feltankolhatunk kávéból, olajos magvakból és szárított gyümölcsökből a városka nyüzsgő piacán. Ám ha valaki ennél is izgalmasabb programra vágyik, csatlakozhat a felderítő csoporthoz, akik a Keresztesek Erődítménye, és a Lovagok Terme alatti labirintusokon át a város nyugati részére tartanak.

December 5, 11:00- 16,00 info: tzippy@nbn.org.il

Országszerte...

Hanukadás... vagy Háladuka

Utoljára 1888-ban történt meg, és legközelebb 77798-ban lesz esedékes, hogy a hanuka előestéje és az amerikai hálaadás napja ugyanarra a dátumra esik. Az amerikai zsidók számára így egyszeri és megismételhetetlen alkalom ez arra, hogy egyszerre üljenek meg a két nagy ünnepet. Amerikában egy kilencéves kisfiút annyira fellelkesített ez a dupla ünnep, hogy pulyka formájú hanukiát tervezett, amelyet szülei le is gyártattak – és mára többezer eladott példánynál járnak. 

hanu
Oszd meg másokkal is!
Mustra