Tornázzon a strandon, jó lesz!

Egyszerre lesülni és formásodni úgy, hogy közben nem is erőltetjük meg magunkat, több mint kellemes gondolat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy egy igazán meleg, mondhatni forró délelőtt megnézzük milyen az aquafitnesz. Részletek a hajtás után!

Mi?

Erről a sportról többek közt azt érdemes tudni, hogy Glenn McWater találta ki. Ő a vietnami háborúban harcolt, és lábsérülését szerette volna ilyen módon rendbe hozni. Ez annyira sikeresnek bizonyult, hogy a módszert átvette a hadsereg, később a civilek számára is elérhető lett.

Az elmúlt évtizedekben számos formáját fejlesztették ki, attól függően, hogy milyen hatást akarnak vele elérni. Legismertebb formája az aquaerobik, mely egészen olyan mintha aerobikoznánk, csak a vízben történik mindez. Több eszköz is segíti a mozgást, mint a súlyzó, a step pad vagy akár a labda. A súlyzók igen viccesek - első pillantásra- mivel habkönnyűek, és méretük határozza meg a nehézséget. Ennek ellenére a vízellenállás miatt nem könnyű velük dolgozni. A gyakorlatok növelik az állóképességet, viszont nem fárasztanak annyira, mintha szárazföldön ugrálnánk. Nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek különösen ajánlott.

A spinning önmagában nagyon megterhelő, legalábbis olyan puhányoknak, mint mi. Ha ugyanez a kerékpár a víz alatt van, és tárcsákat lapátok helyettesítik, akkor könnyebb a tekerés. Jól erősíti a lábakat, a feneket és persze az állóképességet is.

Azok, akik nem bírnak futás nélkül élni, válasszák az aquajoggingot. Egy öv segítségével lehet végezni a gyakorlatokat, így folyamatosan lehet futni, és nem azon kell agyalni, hogy hogyan maradunk fenn a víz felszínén. Azoknak is jól jön ez, akik nem tudnak úszni.

Az aquapower erőteljesen megmozgatja a testet, mondhatni ez a hard core irányzat a fitneszen beül. Terhelődik a szív, az izmok erőteljesen dolgoznak, a sokféle eszköz segítségével nem unjuk a gyakorlatokat és mindig új feladatokat végezhetünk.

shutterstock 94941259

Mit tud?

- minden izmot átmozgat

- könnyűnek érezzük magunkat, ugyanakkor több kalóriát égetünk el, mint a szárazföldön

- jó hatással van a szív működésére

- allergiásoknak különösen ajánlott

- kíméli az ízületeket

- nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek is nagyszerű sport

- jó hatással van a bőrre és a vérkeringésre is

- műtétek, törések után is igen jó rehabilitációs mozgás

- kismamák is végezhetik

Tapasztalat?

A Dagály Strandfürdőben próbáltuk ki a Gilda Max edzőjének segítségével, hogy milyen az aquafitnesz. Tettük ezt az egyik legmelegebb nyári napon, rekkenő hőség, árnyék sehol. Így erőteljesen felkészülve vetettük magunkat a medencébe, amely némiképp kompenzálta a hőséget.

"A torna bemelegítéssel kezdődött, aztán jöttek a lábemelések, kitörések és guggolások, ami csak azért volt vicces, mert a vízben nem lehet olyan mélyre kerülni, mint kéne, ugyanis víz alá kerül a fej. Ettől megzavarodva gyorsan kiestem a ritmusból, de aztán megpróbáltam megfelelni. Az edző nem tudom végzett-e auqafitnesz tanfolyamot, az feltűnt, hogy alig különbözött egy normál aerobikóra ritmusától, ezt viszont vízben lekövetni szinte lehetetlen volt, a víz-ellenállás miatt. Így tényleg nem lehetett tartani a szárazföldi tempót, még akkor sem, ha ez a teremben sikerül. Ennek ellenére negyedannyira sem volt megterhelő a dolog, és nagyon élveztem, hogy nem csorog rólam az izzadtság, ugyanakkor mozgok, mégsem érzem, hogy kiköpném a tüdőmet."

"Először is kíváncsi voltam, hogy rajtunk kívül még kik hajlandóak megmozgatni egy kicsit magukat. A férfiak szemmel láthatóan nem kaptak rá annyira a vízi aerobik ízére, ellentétben a nőkkel. Ebben végül is nem is volt semmi meglepő. A kislányoktól kezdve a nagymamákon át mindenki követte a tréner mozdulatait, ki több, ki kevesebb sikerrel, bár ebbe nyilván a víz is beleszólt. Én például a lábemelésnél buktam el, de egyhelyben ugrálni például sokkal kellemesebb volt ebben a közegben. Ugyan a víz ellenállása miatt egy-két mozdulat valóban nagyobb erőkifejtést igényelt a megszokotthoz képest, végül csak a combomban éreztem egy kis izomlázat a következő napon, de ha nem figyelek rá, akkor nem fel sem tűnt volna. Én mindenesetre örültem, hogy végre nem a lakás négy fala között izzadok különböző gyakorlatokat végezve, hanem ennél sokkal kellemesebb közegben mozgathattam át magam. Nyilván ez nem helyettesíti a napi rutinom, de szerintem jó ötlet strandolás közben a 20 percnyi vízitorna, főleg, ha valaki nem szeret vagy nem tud annyira úszni."

Hol?

A Dagályon kívül rengeteg lehetőség van még arra, hogy kipróbáljuk, milyen is a vízben tornázni, és persze ez általában ingyenes, ha már egyszer kifizettük a belépőt. Budapesten például a Palatinus és a Római strandfürdőn is vannak ilyen tornaórák, pár éve pedig az egyik balatonfüredi strandon futottunk bele egy ilyen edzésbe, és nyilván idén is rengeteg olyan hely van a környéken, ahol bele lehet kóstolni ebbe a mozgásformába. De ez nem minden! A szegedi Napfényfürdő Aquapolisban mindennap van aquafitnesz illetve vízi torna, a nyíregyházi Parkfürdőben úgyszintén, míg a debreceni Aquaticumban minden kedden és pénteken öt órától aquazumbával várják a vendégeket. Ha a vízi zumba megragadta a fantáziáját, akkor a jászapáti Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdőt is érdemes felkeresni, de van ilyen foglalkozás Bihar Termálliget területén is, valamint a Komáromi Gyógyfürdőben. És így tovább.. bárhova is megy strandolni, nagy valószínűséggel belebotlik ilyen edzésbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra