no

Vezessen pollennaplót, hogy tudja, mire allergiás

Lehet örülni a tavasznak, a melegebb, naposabb időnek, üröm azonban az örömben, hogy az idő jobbra fordulásával együtt beindulnak a pollenek is, így lassan kezdetét veszi majd a jól ismert allergiaszezon. Éppen ezért hasznos a Pollennapló, mely hasznos információkkal szolgálhat az európai pollenhelyzetről, és segítségével megtudhatjuk, hogy kellemetlen tüneteinket a levegőben terjengő allergének okozzák-e.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közös együttműködésének eredménye az a magyar nyelvű honlap, ahol az allergiások egy gyors és ingyenes regisztrációt követően személyre szabottan tájékozódhatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéseiről.

Az OKI közleménye szerint a honlapon megjelenő adatok pollencsapdák anyagából, mikroszkópos elemzéssel készültek, melyet a szakemberek heti egy alkalommal végeznek el. A felhasználónak a tüneteket az érintett testrészekre – tehát szem, orr, stb. – vonatkozóan, illetve a tünetek súlyossága szerint, több fokozatban lehet megadnia, és az adatbázisból kiderítheti, milyen pollen okozza ezeket.

A rendszer mindemellett azt is fegyelembe veszi, hogy a páciens szed-e valamilyen gyógyszert a tünetei enyhítésére. „A rendszert évtizedek óta hagyományos formában gyűjtött betegnapló adatok és statisztikai modellek alapozták meg. A pollennapló tartalma a szakértőink legjobb tudása szerint lett összeállítva, figyelembe véve az aerobiológia legújabb tudományos eredményeit és elméleteit” – olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján.

A szolgáltatás készítői azonban hangsúlyozzák, a pollennapló nem váltható ki az orvosi konzultációval, így segítségével a felhasználó nem állíthat fel egyértelmű diagnózist, valamint nem készíthet magának kezelési tervet sem, mivel a rendszer csupán információkat szolgáltat.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra