Lehetnek-e drogok a nátha elleni gyógyszerekben?

A Facebookon már tavaly óta terjed egy olyan – állítólag a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár nyRt. egyik munkavállalójától származó – szöveg, mely szerint a NeoCitran, a Coldrex és a Robitussin, illetve további néhány, meg nem nevezett szabadforgalmú gyógyszer egy fenilefrin nevű hatóanyagot tartalmaz. A szöveg szerint ez a hatóanyag a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga, tehát a náthát nem gyógyítják, csak felpörgetik a gyanútlan pácienst, aki ettől már nem is érzi annyira rosszul magát. Szerencsére a ködpiszkáló blogban elég jól és érthetően összefoglalták a pszeudoefedrin és a fenilefrin között a különbséget, és hogy miért nem válhatunk a náthagyógyszereinktől 8 órán át szeletelő zombivá.

106887535
Gk Hart/vikki Hart

Az ügyben megkerestük a gyártókat is.

Gyógyszeripari forrásunk szerint nem érdemes komolyan venni az ilyen, közösségi oldalakon terjedő dolgokat. Az állítólagos levél komolyságát mutatja, hogy a fenilefrin nevét is elírják benne, keverik a pszeudoefedrinnel, illetve olyan állításokat fogalmaznak meg, melyeknek semmi közük a valósághoz. Ha valaki kíváncsi, hogy egy termékben mi van, nézze meg az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatbázisát, ahol minden Magyarországon forgalomban lévő gyógyszer hatóanyaga megtalálható. Ott is látható, hogy Coldrex név alatt például több különböző termék is létezik por és tabletta formájában, ezeknek eltérő az összetétele. Az egyes Coldrex termékekben lévő fenilefrin-hidroklorid az OGYI által jóváhagyott összetevő, mely a légutak szabad átjárhatóságáért felel.

A Pfizer Kft a Dívány megkeresésére közölte, hogy az általuk forgalmazott Robitussin sem fenilefrint, sem pszeudoefedrint nem tartalmaz.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet Magyarországon 1995-ben vény nélkül kapható gyógyszerként engedélyezte a NeoCitran belsődleges por felnőtteknek készítményt, melynek előírás szerint történő alkalmazása biztonságos és hatékony. A Novartis tájékoztatása szerint a NeoCitran nem tartalmaz sem fenilefedrint (ami amúgy nem is létezik, a netes szövegben valószínűleg a fenilefrin elírásával jött létre), sem pedig pszeudoefedrint. A NeoCitran valóban tartalmaz fenilefrin hatóanyagot, ami azonban nem hozható összefüggésbe egyetlen úgynevezett “utcai droggal” sem, élettani hatása mindössze annyi, hogy összehúzza az ereket, ezáltal enyhíti az orrdugulást.

Különösen megtévesztő, hogy a poszt írói szerint a gyerekeknek szánt gyógyszerekben ugyanaz van, mint a felnőtt változatban. Ennek cáfolatára jó példa, hogy a Coldrex Junior por nem tartalmaz sem fenilefrint, sem pszeudoefedrint, a NeoCitránnak pedig nem kapható a gyerekverziója Magyarországon.

A speednek és az extasynek semmi köze a fenilefrinhez, a két illegális anyag kémiailag metafetamin, illetve metiléndioxi-metamfetamin. Némi kémiai hasonlóság van a gyógyszer és a kábítószerek közt, de hatásuk teljesen eltérő, és a drogok előállítása során sem használják fel a fenilefrint. A fent nevezett hatóanyag összehúzza az ereket, ezáltal enyhíti az orrdugulást, és a drogokkal ellentétben központi idegrendszeri hatása nincs.      

732917

Ez terjed a Facebookon

Érdemes megszívlelni! NeoCitran, Coldrex, Robitussin és a többiek... Továbbküldöm, mert ez nem máshonnan, mint egy richteres (Richter Gyógyszergyár) barátnőmtől jött. Miközben azon elmélkedem, hogy miért lehet eljárni egy vitaminkereskedővel szemben, aki c-vitamint vagy cinket javasol a nátha kezelésére és nem lehet a diszkódrogok forgalmazóival szemben, hadd mutassam meg a probléma gyökerét Önnek is. Az utcai drogok a gyógyszeripar melléktermékei. Az LSD, a heroin és a most divatos diszkódrogok mind a gyógyszergyárak remekei. Hogy üldözik vagy mindennap reklámozzák a tévében csak attól függ, hogy sikerült e valakinek igazolni, hogy ártalmas.

Vegyük például a fenilefedrint (ilyen vegyület nem is létezik, vélhetően csak fenilefrin elírásával jött létre - a szerk.) Ez a vegyület nem csupán a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga, hanem a Coldrex, a NeoCitran, a Robitussin és még számos agyonreklámozott nátha elleni szer fő összetevője. Miért *szedik a fiatalok a diszkóban*? Hogy feldobódjanak. Miért szedi egy náthás? Ugyanezért. Ne gondolja, hogy ettől meggyógyul. Ezek nem gyógyszerek. Csupán bedrogozva kevésbé fogja érezni, hogy beteg. Kicsit leverte a nátha? Szedjen drogot! Recept nélkül kapható a patikákban és akár egy benzinkúton is.

Amit biztosan tudunk a fenilefrinről és származékairól, hogy függőséget okoznak. Aki rászokott, nehezen tud róla leállni és bármilyen lelki megterhelés esetén újra használni fogja. Még olyan is előfordult, hogy nátha tüneteit mutatta valaki stressz hatására, csak hogy hozzájusson a gyógyszerhez. Több nőismerősöm is a táskájában hordta a Neocitrant akkor is, amikor semmi betegsége nem volt. "Biztonságérzetet" adott nekik. *Újat mondtam? Felháborodott?* Gondolom ön is tudja, hogy a fenti gyógyszereknek van gyerekváltozata is. Képzelje, ugyan ezekből az összetevőkből állnak. Ez abból az elgondolásból jött létre, hogy ha egy gyógyszer biztonságos a felnőtteknek, akkor egy kicsi nem árthat a gyereknek sem.

Tényleg így működik a gyógyszer adagolási tudomány. Amit tehet: írjon levelet a képviselőjének. Mondja el neki, hogy nem ért egyet a pszeudoefedrin tartalmú szerek szabad forgalmazásával és helyette a méz, a cink és a c-vitamin reklámozását javasolja legalizálni. Ugyanis ma ezeknek gyógyhatást tulajdonítani tilos. Ezért látunk olyan reklámokat a tévében a c-vitaminról, hogy van lassan ható, van gyorsan ható és van a lassan és gyorsanható.

A c-vitamin gyártónak ki kell találni valami ostobaságot, mert azt mégsem mondhatja, hogy szedjen c-vitamint, hogy meg ne fázzon. *Ha mégis megfázott használja az immunrendszerét. Igyon gyógyteákat. Naponta 3-4 litert. Kanalazzon mézet, ami kitűnően csökkenti a köhögést, pihenjen, rágcsáljon gyömbért és szopogasson cink rágótablettát. Éppen annyi idő alatt fog meggyógyulni, mint ha drogokkal kezelné magát: 3-4 nap alatt.* Te tudod, hogy mi az igazság?

Oszd meg másokkal is!
Mustra