Így tisztítson fugát

Minden háztartásban legalább egy helységben van járólap és csempe, amelyek fugáiba eléggé be tudja venni magát a vízkő, a kosz és a penész. Legtöbben már biztos találkoztak a problémával, milyen nehéz megszabadulni a szennyeződésektől. Egy sima mosószeres sikálás csak valamennyit segít: igazán szép fehér csak akkor lesz újra a fúga, ha fogkefével vagy körömkefével esik neki, és alaposan végigmegy rajta az alábbi, házilag elkészíthető tisztítószerek valamelyikével. Persze, boltban kaphatókkal is nekieshet, de ha van kisgyerek, kutya, macska vagy más háziállat az otthonában, jobban teszi, ha nem vegyszerekkel súrolja végig a lakást.

Általában a konyhákban járólap és csempe van. Itt a legnagyobb a veszélye a fugák elszíneződésének. Hogy miért? Mert a konyhában zsírral elegyedő pára keletkezik, és ez sajnos, letapad, a zsíros szennyeződéseket pedig még a sima felületű tányérokról is nehéz eltüntetni, nemhogy a csempék közül. Az még csak tetézi a gondot, hogy a zsír alatt por és kosz is van (legalábbis a járólapokon), ezt pedig végképp csak valami ütős szerrel lehet feloldani, eltávolítani. A járólapok fugáinak elszennyeződésében jelentős szerepet játszik a felmosóvíz is: mivel a fúga nedvszívó anyag, így a felmosás során elszennyeződött felmosóvíz bekerül a pórusaiba, emiatt is szürkül el. Ezt megelőzni vagy megakadályozni  sajnos nem lehet, de pár egyszerű módszerrel újra kivilágosíthatja a csempék/járólapok közeit.

Így kezdje el

Első körben egy egyszerű nedves ronggyal törölje át a csempét és a fugát, aztán jöhet a nagy meló. Az alábbi praktikák közül válassza ki az ön számára legszimpatikusabbat, készítse el, öltözzön át a takarítós cuccába, tegye be a kedvenc zenéjét (a legjobb, ha valami ütemeset választ, akkor ütemre dolgozhat), tekerje fel a hangerőt, és már kezdheti is.

DSCN0096
Dívány

A jól bevált ecet

Szerezzen egy permetezőflakont, töltse fel ecettel, és permetezze be vele a kezelendő felületet. Hagyja az ecetet a fugán 15-25 percig, majd sikálja át forró vízbe mártott fogkefével vagy körömkefével.

Ecet és só

Ez a megoldás elég kedvező, főleg, ha annyira rendes, hogy amúgy is rendszeresen tisztítja a járólapok közti réseket. Készítsen masszát sima konyhasóból és ecetből, majd kenje a fugára. Hagyja rajta körülbelül 30-40 percig, és ha az ecetes só felmarta a szennyeződéseket, elég, ha bő vízzel átmossa. Ha még mindig sötét a fuga, akkor előveheti a körömkefét. A só és ecet mennyisége függ attól is, hogy mekkora felületen szeretné használni. A lényeg, hogy először a sót öntse ki a keverőtálba, és lassan kezdje el felönteni az ecettel – amíg az állaga olyanná nem válik, mint a tejbegrízé.

Ecet, só és víz

Ezt az előbbieknél egy kicsit macerásabb elkészíteni, de megéri, ha a fuga nagyon szennyeződött. Öntsön össze egy bögre vizet és egy bögre ecetet, forralja fel, és tegyen bele egy evőkanál sót. Ezzel a keverékkel dörzsölje át a fugát, és ha szükséges, a csempéket is. Ne öblítse le azonnal, hagyja rajta egy órát, majd bő vízzel mossa le.

Így nézett ki előtte
Így nézett ki előtteDívány

Mosószóda

Az is környezetbarát eljárás, ha mosószódát használ. Készíthet az előbbihez hasonló masszát úgy, hogy most a só szerepét átveszi a mosószóda. Persze az is elég lehet, ha sima vízben oldja fel a mosószódát, és úgy keni fel a fugára. A szennyeződéstől függően döntse el, hogy szükség van-e ecetre.

Sütőpor és víz

Szintén hatékony, ha sütőport kever el egy kevés vízzel, és beledörzsöli a fugába. Ezt is hagyni kell egy kicsit állni, de csak pár percet, majd kezdődhet a fogkefés vagy körömkefés súrolás.

És így utána
És így utánaDívány

Víz és szódabikarbóna

Ezt azért hagytam utoljára, mert frissen teszteltem: próbaképpen most ezzel takarítottam le a csempéket  és a fugát. A fényképeken látható, hogy milyen volt előtte ,és milyen lett: utána szerintem elég meggyőző.

Egy kis tálkában krémesre kevertem a szódabikarbónát a vízzel, és egy erre a célra megtartott fogkefével felvittem a fugára. Szerencsére egyáltalán nem kellett ráfeküdni a fogkefére súrolás közben, épphogy csak rányomtam a sörtéket. Hogy a massza kifejtse a hatását, tíz percig rajtahagytam, majd egy vizes ronggyal áttörültem. Persze törlés után a nedves fuga szürkének látszik marad, de amint megszárad, gyönyörű fehér lesz!

Fontos, hogy mindegyik eljárás után a fugát bő, tiszta vízzel mossa le!

Oszd meg másokkal is!
Mustra