Tíz perc torna a jó alak titka

Szinte nincs olyan nő, aki tökéletesen meg lenne elégedve alakjával, és ne szeretné minél kisebb energiabefektetéssel elérni az áhított célt. Nekik lehet örömhír az Arizoniai Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya, ami azt állítja: tíz perces aktív és gyors mozgás is elegendő ahhoz, hogy jó kondiban tartsuk magunkat, főleg, ha naponta többször is szakítunk időt erre. A kutatók szerint napi háromszori 10 perces sétával már csökkenthető a vérnyomás, és még hatásosabb is, mintha az alanyok egyszerre fél órát gyalogoltak volna – írja a Refinery29.

„Az ügyfeleim elsősorban az időhiányra hivatkoznak, ezért nagyon okos dolog rövidebb szakaszokra bontani az edzést. Mert őszintén szólva, mi az, amire ne tudnánk szánni tíz percet? A program bármilyen edzettségi szint mellett kivitelezhető, ennyi időbe bárkinek belefér tíz perc séta, de akár egy intenzívebb edzés is” – mondja David Kirsch, a New York-i Madison Square Club fitness és wellness szakértője és tulajdonosa, aki olyan hírességeket hozott már csúcsformába, mint Heidi Klum, Liv Tyler vagy Kerry Washington.

stockfresh 258879 fitness-woman sizeM

Természetesen az egyesek szerint összetákolt, mégis kemény edzés nem új keletű dolog, de egyre több a tudományos megalapozott visszajelzés. Az egyik ilyen népszerű módszer a CrossFit , amelynek lényege, hogy egy szeren csak egy meghatározott ideig dolgozunk, majd átmegyünk a következőre, és így tovább. A kezdőknek javasolt negyven másodperc mozgás után húsz másodperc pihenőt később, a még mindig teljesíthető ötven-tíz arányra is felturbózhatjuk – olvasható a Mozgásvilág oldalán.

stockfresh 187345 fitness-girl-multiply sizeM

„Szoktassuk hozzá szervezetünket a mindennapos mozgáshoz, együnk tápláló élelmiszereket, és alakítsunk ki egy kiegyensúlyozott, betartható étrendet, ami szintén elengedhetetlen az egészséges élethez” – mondja Kirsch, aki szerint a tíz perc edzést érdemes két és fél perces periódusokra leosztani. Mozogjunk keveset még reggel a zuhany alatt, aztán mikor hazaértünk a munkából és még egy utolsót az esti sorozat vagy film szünetében, és le is tudtuk a napi adagot.

tk3s 12180016
Northfoto

Ajánlott gyakorlatok:

Guggolás:

A teljes testet, köztük a combizmot, csípő és farizmot és hátizmot is megedző hatékony alapgyakorlatot kiegyenesedve végezzük kilencven másodpercig úgy, hogy sarkunkat igyekezzünk mindig a padlón tartani.

Fekvőtámasz:

A karhajlítás-nyújtás kombinációjából álló gyakorlat a mell, kar, has, hát, fenék és lábizmokat is erősíti. Negyven másodperc fekvőtámaszozás után tíz másodperc szünetet engedélyezhetünk magunknak.

Felülés:

Fontos, hogy ne lendületből végezzük a gyakorlatot, így elkerülhetjük, hogy megsérüljön a gerincünk. A felüléshez feküdjünk el a földön, kezünket kulcsoljuk össze a fejünk mögött, majd emeljük fel a törzsünket az alsó hasizmunk segítségével és ereszkedjünk vissza a földre. Ezt ismételjük meg legalább négyszer-ötször.

Oszd meg másokkal is!
Mustra