12+1 alkalmazás, ami megjósolja az időjárást

Hozzá vagyunk szokva, hogy az okostelefonoknak, tableteknek köszönhetően most már pillanatok alatt hozzáférünk a legfontosabb információkhoz, mondjuk ahhoz, hogy mégis milyen időjárás várható. A fejlesztők pedig ontják magukból az alkalmazásokat. Ki is választottunk tizenhármat és öt napon keresztül figyeltük, hogy mennyire pontosak az előrejelzéseik órás bontásban, egy, illetve öt napra előrevetítve. Szerencsére a megfigyelési időszak alatt volt egy kis eső még hétfőn és csütörtökre nagy zivatarokat jósoltak, így ezek alapján próbáltuk megsaccolni, hogy mennyire megbízhatóak az appok. Természetesen az is fontos szempont volt, hogy mennyire felhasználóbarátak, mennyire tolakodó az ingyenes verziók két rákfenéje, a hirdetés és a teljes, fizetős verzió letöltésére felszólító üzenetek.

Az iPhone alapértelmezett alkalmazása

Op.rendszer: iOS

Nyelv: angol

Ez+ az: Egy alkalmazásnak ez sem rossz, nincsen semmi fakszni, könnyen kezelhető, hat napról ad előrejelzést és az aktuális nap időjárását óránkénti bontásban is megnézhetjük. Jó, nem leszünk sokkal okosabbak, csak az derül ki, hogy milyen hőmérséklet várható és napszemüveget vagy inkább esernyőt vigyünk magunkkal. A megfigyelési időszak alatt csak egyik nap esett, viszont ezt sikerült majdnem órára pontosan megjósolnia aznap reggel.

Jóslat: Sajnos hétfőn tévesen jelezte, hogy csütörtökön zivatarokra kell majd számítani. Persze napról napra finomodott az előjelzés, kedden már csak esőt jósolt, szerdán pedig azt, hogy csütörtök helyett valójában pénteken lesz csapadék. Nem, ez sem jött be.

AccuWeather

Op.rendszer: iOS (ezen teszteltük), Android

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+ az: Az egyik legnépszerűbb alkalmazás, két tesztalanyunk is ezt használja napi rendszerességgel. Nagyon részletes adatokkal szolgál az adott napra vonatkozóan a páratartalomtól kezdve a napkeltén, napnyugtán át a légnyomásig és szélsebességig, valamint arról is, hogy mekkora UV-sugárzás várható, hogy mennyinek is érezzük valójában az adott hőmérsékletet. Ha az óránkénti bontást vagy a 15 napos előjelzést nézzük, akkor persze csökken az adatok mennyisége, de a hétköznapi használathoz ez is bőven elég. Ami extra: vannak videók is Európa, Ázsia, Latin-Amerika és Észak-Amerika időjárásáról, térkép a felhőborítottságról, de őszintén szólva, ezeket még egyikünk sem használta, valamint egy menüpont arról, hogy milyen kültéri sportoknak, tevékenységeknek kedvez az aznapi időjárás.

Jóslat: A csütörtöki csapadékkal mindenki lukra futott, de az AccuWeather legalább azt jól besaccolta már a hét elején, hogy minden nap lesznek felhők az égen kisebb-nagyobb mértékben. Az óránkénti bontásban viszont sokkal több csapadékot jósoltak arra a napra, amikor éppen esett.

Celsius

Op.rendszer: iOS

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+ az: Egyszerűségében vetekedik a iOS alapértelmezett  widgetjével, jó, a helyszíneket kézzel kell megadni, de utána már könnyű kiválasztani a listából. Óránkénti bontás helyett csak háromóránkénti van, de az aktuális napról körülbelül annyi adattal szolgál, mint az AccuWeather, négy napra előre pedig megtudhatjuk, hogy milyen UV-index, mekkora szélsebesség, csapadék várható és mennyi a valószínűsége annak, hogy ez így is lesz. Az ingyenesség átka, hogy egy diszkrét kis hirdetési csík incselkedik velünk a fejléc alatt.

Jóslat: A hét eleji előrejelzésben hasonló jóslatokkal találkoztunk, mint az előző alkalmazásnál és a hétfői csapadékot is ugyanúgy eltúlozta.

Go Weather

Op.rendszer: iOS, Android (ezen teszteltük)

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+az: Nem ez lett a kedvenc programunk, kezdjük mondjuk ott, hogy hiába kerestük, az istennek sem találtuk, hol lehet átállítani a Fahrenheitet Celsiusra, úgy meg aztán tényleg mit kezdjünk vele. Angol nyelvű, ami még nem is lenne baj, de az a nyamvadt Fahrenheit, az mindent elrontott. A kezelése egyébként nem bonyolult, egy, azaz egy darab képernyője van, nem tudunk tallózni az orvosmeteorológiai vagy a pollenjelentés között, mert hogy egyik sincs, előrejelzés viszont van, nahát. Fahrenheittel.

Köpönyeg

Op.rendszer: Android

Ár: ingyenes

Nyelv: magyar

Ez+az: Egyszerűen kezelhető, könnyen felismerhető színekkel működő program, ajánlani tudjuk annak ellenére, hogy nem minden esetben jött be a jóslatuk. A tizenöt napos előrejelzést kicsit elhamarkodottnak és soknak is éreztük, az egyhetes bőven elég lenne.

Jóslat: Hétfőre esőt, csütörtökre záport jósoltak. Előbbi bejött, utóbbi nem. Tény, jelezték, hogy az észak-keleti területeken lehetséges zápor és zivatar, de akkor miért kíváncsiak arra, hogy mi is éppen a tartózkodási helyünk?

Időjárás

Op.rendszer: Android

Ár: ingyenes

Nyelv: magyar

Ez+az: A kipróbált androidos programok közül ez lett a kedvencünk, de nem azért, mert annyira szép, hanem mert arra is adnak tanácsot, mit vegyünk fel. A pontos hőmérsékletről nem tájékoztat, ami nagy hibája, bár, ugye, azt úgyis érezzük. Huszonegy napos előrejelzést tud, ami tényleg felesleges, viszont megtudhatjuk, éppen milyen növényektől kell tartanunk, ha allergiásak vagyunk. A migréneseknek különösen hasznos, az orvosmeteorológia részben értesülhetünk a frontokról, az autósok pedig a közlekedésmeteorológiából tájékozódhatnak a várható útviszonyokról.

Jóslat: Hétfőn figyelmeztettek, hogy vigyünk magunkkal esernyőt, mert csapadékra lehet számítani, valamint azt is, hogy elsősorban északon és keleten záporra, zivatarra lehet számítani.

PocketWeather

Op.rendszer: iOS

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+az: Szépnek semmiképpen nem neveznénk, de a külsőből adódó hiányosságokat megpróbálják a tartalommal ellensúlyozni, vannak térképek, grafikonok és rengeteg adat, például külön menüpontot szenteltek a napkeltének, napnyugtának, holdtöltének. Az áttekintésnél az egyhetes előrejelzés persze annyira informatív, mint bármelyik más alkalmazásnál és az aranyos kis ábrákból sem tudtuk mindegyiket elsőre értelmezni, de lehet, hogy ez csak a mi hibánk. Sebaj, az információs gombra bökve szépen elmagyarázzák, hogy mi mit is ábrázol. Jó pont az is, hogy az óránkénti bontás nem csak az aktuális napra vonatkozik, hanem az azt követő két napra is, tehát pénteken már kiderül, hogy mire számíthatunk szombaton és vasárnap. Az alkalmazás egyúttal finoman figyelmeztet arra, hogy ha hirdetésmentes időjárást akarunk, töltsük le a teljes verziót. Köszönjük a lehetőséget!

Jóslat: Ugyanaz, mint a legtöbb alkalmazásnál, a hétfői eső pontosan érkezett, a csütörtöki zivatar pedig elmaradt. Igaz, ők már kedden azt pedzegették, hogy csak egy kis eső lesz, nem kell félni, majd szerdán azt jósolták, hogy csak felhőkre számítsunk, az égi áldásra péntekig kell várni.

The Weather Channel

Op.rendszer: iOS (ezen teszteltük), Android

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+az: Kétszáz meteorológus ereje - hirdeti magát a fejlécben az alkalmazás, ami mentes a reklámoktól, mert hol is férne el akkor az információs csík, amelyen most éppen arra figyelmeztetnek minket, hogy komoly veszélyben vagyunk a nagy hőség miatt. Náluk is többféle előrejelzés közül válogathatunk, van óránkénti bontás arról, hogy milyen hőmérséklet, szélirány és erősség várható, 36 órás előrejelzés pár szóban összefoglalva, illetve tíznapos jóslat a hőmérsékletről és a csapadékról. Aki pedig inkább a térképes megjelenítésért rajong, maga választhatja ki, hogy milyen időjárási tényezőket pakoljon rá az alkalmazás a változtatható méretarányú térképre.

Jóslat: A hétfői eső érkezését jól saccolták meg, de sajnos nem tartott annyi ideig, mint ameddig gondolták és a hét elején még ők is azzal ijesztgettek, hogy csütörtökön a nyakunkba szakad az ég. Kedden már azt állították, hogy a csütörtöki zivatar helyett inkább pénteken lesz egy kis csapadék. Ehhez szerdán is tartották magukat és nem lett igazuk.

WeatherBug

Op.rendszer: iOS, Android (ezen teszteltük)

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+ az: A hirdetési csíkot itt sem ússzuk meg, de ebbe már beletörődtünk. Az adott napról elsőre megtudhatjuk, hogy milyen hőmérsékletre számíthatunk (minimum és maximum), derült lesz-e az égbolt vagy felhős, esetleg lesz-e csapadék, ezt egyébként előjelzésképpen az utána következő öt napra is megmondja a kijelző alján.Ha nem vagyunk kíváncsiak az adott nap addigi történéseire, akkor egy egész hetet is belezsúfol az előrejelzésbe. Egy harmadik menüpontban pedig még több részletet tudhatunk meg a hőmérsékletről, a csapadékról, a szélről, a napsugárzásról, a páratartalomról és a légnyomásról.

Jóslat: Megdöbbentő, de ez az alkalmazás már hétfőn is csak felhős időt jósolt csütörtökre, ők egy ideig a pénteki zivatarban bíztak. Jó, szerdán módosítottak, igaz, eleinte csak 30, majd 40 százalék esélyt adtak annak, hogy csapadék lesz. A hétfői esővel pedig persze nekik is igazuk volt.

Weather HD

Op.rendszer: iOS

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+az: Hirdetés nincs, viszont a fejlécben jelzik, hogy a MacWorld szerint remeknek talált alkalmazásnak komolyabb verzióját is letölthetjük...persze némi pénzért cserébe. A megjelenése egyébként nagyon letisztult, a mozgó háttérképek is kellemesek. Ami az adatokat illeti, van óránkénti bontás és egy hétre előre megtudhatjuk, hogy nagyjából mire is számíthatunk. Az adott napról a következő információkat tudhatjuk meg: aktuális, minimum és maximum hőmérséklet, páratartalom, csapadék, szélerősség, illetve, hogy derült vagy felhős az égbolt.

Jóslat: Az egyetlen szem esőt ennek az alkalmazásnak is sikerült viszonylag pontosan megjósolni adott reggel, igaz, a jóslataik szerint aznap nemcsak délután, hanem délelőtt is kellett volna csapadéknak lennie és még szerdán is azzal riogattak minket, hogy csütörtökön és pénteken zivatarokra kell számítani.

Weather+

Op.rendszer: iOS (ezen teszteltük), Android

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez+az: Mivel nem kell fizetni érte egy petákot sem, egy diszkrét reklámcsík figyel a kijelző alján, így jártunk. Az óránkénti bontást is kispórolták, csak arról van információ, hogy három óránként hogyan változik a hőmérséklet, lesz-e eső vagy inkább derült égboltra számítsunk. Becsületükre legyen mondva, hogy öt napra előre szerepelnek ezek az adatok, csak rá kell bökni az adott napra a hetes bontásban.

Jóslat: A hétfői csapadékkal ők is elég pesszimisták voltak, szerintük egész nap esnie kellett volna, valójában azonban ennél jóval rövidebb ideig hullott az égből az eső. Azt mondjuk már a hét elején jól saccolták be, hogy azért minden nap lesznek felhős időszakok, de a csütörtöki zivatarral befürödtek.  Jó, szerdán már módosítottak a jóslatokon, csütörtökön reggel pedig belátták, hogy ugyan lesznek felhők az égen, de azért napsütésben sem lesz hiány.

Weather Live

Op.rendszer: iOS

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez + az: Az alkalmazás az indításkor mindig felszólít, hogy töltsük le a teljes verziót, amit mindig udvariasan visszautasítunk. Külsőre egyébként nagyon hasonlít az előző alkalmazásra, de nincs óránkénti előrejelzés, csak egyhetes adatok arról, hogy süt-e majd a nap és mi lesz a várható hőmérséklet. Az aktuális napról pedig a következő értékekkel szolgál: páratartalom, csapadék, légnyomás, látótávolság, szélirány, szélerősség, hőmérsékletminimum és maximum és valós érzet. A helyzetünket egyébként kézzel is megadhatjuk, de az automatikus keresést is választhatjuk. A leggyakoribb tartózkodási helyekből itt is érdemes listát készíteni.

Jóslat: Mivel nincs óránkénti bontás, így nem tudhattuk, hogy mikor érkezik a hétfői eső, de arról azért biztosítottak minket, lesz csapadék, igaz, nem sok. A csütörtöki égi áldásban pedig még szerdán is bíztak. Jó, aznap reggel már bőszen hirdették, hogy derült égboltra számíthatunk.

WeatherWise

Op.rendszer: iOS (ezen teszteltük), Android

Ár: ingyenes

Nyelv: angol

Ez + az: Nem túl informatív, ám a leginkább szemet gyönyörködtető alkalmazás. Sajnos alapjáraton csak egy hátteret kapunk, a többi változatért 79 eurócentet kell fizetni. Természetesen itt is be lehet állítani, hogy milyen mértékegységekkel számoljon, hogy kijelezze-e a helyi időt. Új tartózkodási helyet is igen könnyen választhatunk, csupán rá kell bökni a képernyő egyik sarkában található kis nyílra. Alapadatokkal (lesz-e eső, napsütés, mi a várható hőmérsékleti maximum) összesen öt napról tud szolgálni, óránkénti bontás csak az aktuális naphoz van.

Jóslat: Sajnos későn vettük észre, hogy létezik ez az alkalmazás, így a pontosságát nehéz volt megbecsülni, tény, hogy abban a három napban, amikor figyeltük, nem jelzett esőt, és igaza is lett, ahogy abban is, hogy jóval harminc fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.

UPDATE: A teszthét után lett elérhető az Időkép alkalmazása az Apple termékeire és az androidos is nagyon friss volt (azóta voltak módosítások is), így ezt sajnos nem tudtuk bevenni a körképünkbe. Természetesen mindegyik változat ingyenes és magyar nyelvű. Az alábbi linkeken pedig a felhasználók értékeléseit is elolvashatják: iOS, Android. A visszajelzések összességében pozitívak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek