A nőkre vigyázni kell a tévében

Fontos műsort az utóbbi időben, ha egyáltalán valaha, nem vezetett két nő magyar kereskedelmi tévében, és külföldi példát sem találtunk rá. Tavasztól viszont lesz ilyen: Kovalcsik Lilu Ildikó és Ördög Nóra együtt kutatnak tehetségeket. A többi kiemelt műsorban viszont férfiak atyáskodnak a műsorvezetőnők felett.

Magyar mércével szokatlanul menő dologra készül az RTL Klub: a Csillag születiket, vagyis az egyik legfontosabb, saját gyártású produkcióját két női műsorvezetőre, Kovalcsik Ildikóra (Lilu) és Ördög Nórára bízza. A műsor várhatóan ugyanakkor kerül képernyőre, mint az előző szériája, illetve a most futó X-faktor: szombat esténként, főműsoridőben. Erre az utóbbi években, ha egyáltalán, még nem volt példa Magyarországon.

A nagy költségvetésű, főműsoridős, saját produkciókban a csatornák inkább hajlamosak egy férfit és egy nőt szerepeltetni, ezekben általában a férfi műsorvezető a vicces, de beszólongatós figurát hozza, míg a nő a megértő, anyáskodó, bátorító karaktert. Két nővel viszont egyáltalán nem ilyen könnyen lejátszott menet, hogy miként fognak kommunikálni, és milyen szerepeket vesznek fel.

BBF 0197
Barsony Bence

Külön öröm, hogy mind Ördög, mind Kovalcsik elég karakteres tud lenni: Kovalcsik a Való Világ elmebajnok szereplőit élő adásban terelgeti sikeresen, úgy, hogy abból ne nagyon legyen NMHH-s feljelentés, és Ördögnek is van stílusa, ha a csatornája éppen nem csinál belőle hülyét.

Nálunk ez nem szokás

Ha végignézzük az RTL Klub saját gyártású műsorait, egyetlen hasonló, vagyis tisztán női műsorvezetős példát látunk: az azóta megszűnt Reggeliből önállósodott Csak csajok című reggeli adást. Ez azonban noha saját gyártású műsor, nem kiemelt produkció: a reggeli műsorsávban futó magazin, amelyből kávézás közben kiderülhet, mit csináljunk, ha duzzog a gyerek, hogyan kerülhető el a mélyvénás trombózis, és mit jósol a kínai horoszkóp 2012-re.

IMG 4825
Bársony Bence

Egy szál női műsorvezetővel dolgozó produkcióik azonban vannak: így például a most futó X-Faktor, Ördög Nórával, illetve rendszeres váltásban Kovalcsik Ildikó vezeti a Való Világ 5 összefoglalóit és egyes kiemelt epizódjait. Ugyanez a helyzet a Fókusszal, amelyet hol Barabás Éva, hol Gönczi Gábor vezet.

Kovalcsik Lilu
Kovalcsik LiluBársony Bence

A szintén (licensz alapján forgatott) saját, még érdekes műsoridőben sugárzott Heti hetesben egyetlen nő szerepel, Hernádi Judit, ő is egyértelműen a naivaszerepben. Magazinműsorokban viszont már látunk nőket: a Reflektor celebmagazint (reggel hét körül, illetve este tizenegy és éjfél között kezdődik, más-más időpontokban) Mádai Vivien vezeti, a Trendmániát (vasárnap délelőtt tíz órakor) Dombovári Vanda.

A TV2 vetésforgózik

A Tv2 kínálatában most nincs olyan főműsoridős produkció, amelynek élén csak nő állna. Az Összeesküvőket Peller Mariann és Till Attila felváltva vezetik, a reggeli műsorsávban a Mokka terpeszkedik – itt Demcsák Zsuzsa és Tatár Csilla férfiúi felügyeletet kapnak, a Pachmann Péter-Vujity Tvrtko-Kárász Róbert triumvirátus valamelyik tagjától, majd kilenctől Joshi Bharatot is rájuk eresztik.

Peller Mariann és Till Attila
Peller Mariann és Till Attila

A konkurencia Fókuszához hasonlóan működik az Aktív (csak éppen sokkal később) az Aktív, amelyben hol Gombos Püré Edina, hol Papp Gergely konferálnak. A TV2-n viszont több a női magazin, amelyben csak csajok irányítanak: a Tűsarokban Orosz Barbara, a Babavilágban Szekeres Nóra, a Talpig nőben Lipcsei Betta – sőt, a Kalandjáratban a rettegő Stahl Juditra hajazó Kandász Andrea. Ezek közül azonban semmi sem megy főműsoridőben.

Gombos Püré Edina
Gombos Püré Edina

Amiben viszont a két csatorna tökéletesen egyezik: az esti híradókat férfi-nő vegyes páros vezetik. A TV2-ben Azurák Csaba és Pachmann Péter kerül Várkonyi Andrea és Andor Éva mellé, az RTL Klubon Szellő István vigyáz a nőkre, például Erős Antóniára,

Pachmann Péter, Andor Éva, Várkonyi Andrea és Azurák Csaba
Pachmann Péter, Andor Éva, Várkonyi Andrea és Azurák Csaba

+1: Viasat

A Viasat3 kevés saját produkcióval dolgozik, élőzni pedig nem szokott. Most éppen a Négy esküvő megy náluk kiemelt műsorként, amelynek viszont nincs klasszikus értelemben vett műsorvezetője - ráadásul férfihang narrálja.

Szintén saját gyártású az Álomépítők, amelyben egy női tagot is felvonultató építészcsapat ténykedik, de abban is Nagy Sándor a csapatkapitány. Lesz viszont Éden Hotel 2, amelyet, csakúgy, mint az előző évadot, Horváth Éva vezeti majd. De az sem élő.

Fotó: VIASAT3/Ördög Árpád
Fotó: VIASAT3/Ördög Árpád

Külföldön is mennek mostanában főműsoridős tehetségkutatók, de ott sincs hasonló - tudtuk meg Sixxtől, a Hogyvolt blog és a Comment:com tévés okosától. Az America's got talentet Nick Cannon, Mariah Carey férje egyedül vezeti. Az angol és az amerikai X-Factor is pasikkal megy, csakúgy, mint az American Idol. Az angol Big Brotherben vegyes páros dolgozik, és a táncos, nálunk Szombat esti láz címmel futott realityk esetében már jobb a helyzet, ott legalább az egyik műsorvezető nő, ha nem is a műsor egyetlen arca - és ez az a formátum, amelyben Stohl András is visszatérhet majd a képernyőre, már ha.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek