A nőkre vigyázni kell a tévében

Fontos műsort az utóbbi időben, ha egyáltalán valaha, nem vezetett két nő magyar kereskedelmi tévében, és külföldi példát sem találtunk rá. Tavasztól viszont lesz ilyen: Kovalcsik Lilu Ildikó és Ördög Nóra együtt kutatnak tehetségeket. A többi kiemelt műsorban viszont férfiak atyáskodnak a műsorvezetőnők felett.

Magyar mércével szokatlanul menő dologra készül az RTL Klub: a Csillag születiket, vagyis az egyik legfontosabb, saját gyártású produkcióját két női műsorvezetőre, Kovalcsik Ildikóra (Lilu) és Ördög Nórára bízza. A műsor várhatóan ugyanakkor kerül képernyőre, mint az előző szériája, illetve a most futó X-faktor: szombat esténként, főműsoridőben. Erre az utóbbi években, ha egyáltalán, még nem volt példa Magyarországon.

A nagy költségvetésű, főműsoridős, saját produkciókban a csatornák inkább hajlamosak egy férfit és egy nőt szerepeltetni, ezekben általában a férfi műsorvezető a vicces, de beszólongatós figurát hozza, míg a nő a megértő, anyáskodó, bátorító karaktert. Két nővel viszont egyáltalán nem ilyen könnyen lejátszott menet, hogy miként fognak kommunikálni, és milyen szerepeket vesznek fel.

BBF 0197
Fotó: Barsony Bence

Külön öröm, hogy mind Ördög, mind Kovalcsik elég karakteres tud lenni: Kovalcsik a Való Világ elmebajnok szereplőit élő adásban terelgeti sikeresen, úgy, hogy abból ne nagyon legyen NMHH-s feljelentés, és Ördögnek is van stílusa, ha a csatornája éppen nem csinál belőle hülyét.

Nálunk ez nem szokás

Ha végignézzük az RTL Klub saját gyártású műsorait, egyetlen hasonló, vagyis tisztán női műsorvezetős példát látunk: az azóta megszűnt Reggeliből önállósodott Csak csajok című reggeli adást. Ez azonban noha saját gyártású műsor, nem kiemelt produkció: a reggeli műsorsávban futó magazin, amelyből kávézás közben kiderülhet, mit csináljunk, ha duzzog a gyerek, hogyan kerülhető el a mélyvénás trombózis, és mit jósol a kínai horoszkóp 2012-re.

IMG 4825
Fotó: Bársony Bence

Egy szál női műsorvezetővel dolgozó produkcióik azonban vannak: így például a most futó X-Faktor, Ördög Nórával, illetve rendszeres váltásban Kovalcsik Ildikó vezeti a Való Világ 5 összefoglalóit és egyes kiemelt epizódjait. Ugyanez a helyzet a Fókusszal, amelyet hol Barabás Éva, hol Gönczi Gábor vezet.

Kovalcsik Lilu
Kovalcsik LiluFotó: Bársony Bence

A szintén (licensz alapján forgatott) saját, még érdekes műsoridőben sugárzott Heti hetesben egyetlen nő szerepel, Hernádi Judit, ő is egyértelműen a naivaszerepben. Magazinműsorokban viszont már látunk nőket: a Reflektor celebmagazint (reggel hét körül, illetve este tizenegy és éjfél között kezdődik, más-más időpontokban) Mádai Vivien vezeti, a Trendmániát (vasárnap délelőtt tíz órakor) Dombovári Vanda.

A TV2 vetésforgózik

A Tv2 kínálatában most nincs olyan főműsoridős produkció, amelynek élén csak nő állna. Az Összeesküvőket Peller Mariann és Till Attila felváltva vezetik, a reggeli műsorsávban a Mokka terpeszkedik – itt Demcsák Zsuzsa és Tatár Csilla férfiúi felügyeletet kapnak, a Pachmann Péter-Vujity Tvrtko-Kárász Róbert triumvirátus valamelyik tagjától, majd kilenctől Joshi Bharatot is rájuk eresztik.

Peller Mariann és Till Attila
Peller Mariann és Till Attila

A konkurencia Fókuszához hasonlóan működik az Aktív (csak éppen sokkal később) az Aktív, amelyben hol Gombos Püré Edina, hol Papp Gergely konferálnak. A TV2-n viszont több a női magazin, amelyben csak csajok irányítanak: a Tűsarokban Orosz Barbara, a Babavilágban Szekeres Nóra, a Talpig nőben Lipcsei Betta – sőt, a Kalandjáratban a rettegő Stahl Juditra hajazó Kandász Andrea. Ezek közül azonban semmi sem megy főműsoridőben.

Gombos Püré Edina
Gombos Püré Edina

Amiben viszont a két csatorna tökéletesen egyezik: az esti híradókat férfi-nő vegyes páros vezetik. A TV2-ben Azurák Csaba és Pachmann Péter kerül Várkonyi Andrea és Andor Éva mellé, az RTL Klubon Szellő István vigyáz a nőkre, például Erős Antóniára,

Pachmann Péter, Andor Éva, Várkonyi Andrea és Azurák Csaba
Pachmann Péter, Andor Éva, Várkonyi Andrea és Azurák Csaba

+1: Viasat

A Viasat3 kevés saját produkcióval dolgozik, élőzni pedig nem szokott. Most éppen a Négy esküvő megy náluk kiemelt műsorként, amelynek viszont nincs klasszikus értelemben vett műsorvezetője - ráadásul férfihang narrálja.

Szintén saját gyártású az Álomépítők, amelyben egy női tagot is felvonultató építészcsapat ténykedik, de abban is Nagy Sándor a csapatkapitány. Lesz viszont Éden Hotel 2, amelyet, csakúgy, mint az előző évadot, Horváth Éva vezeti majd. De az sem élő.

Fotó: VIASAT3/Ördög Árpád
Fotó: VIASAT3/Ördög Árpád

Külföldön is mennek mostanában főműsoridős tehetségkutatók, de ott sincs hasonló - tudtuk meg Sixxtől, a Hogyvolt blog és a Comment:com tévés okosától. Az America's got talentet Nick Cannon, Mariah Carey férje egyedül vezeti. Az angol és az amerikai X-Factor is pasikkal megy, csakúgy, mint az American Idol. Az angol Big Brotherben vegyes páros dolgozik, és a táncos, nálunk Szombat esti láz címmel futott realityk esetében már jobb a helyzet, ott legalább az egyik műsorvezető nő, ha nem is a műsor egyetlen arca - és ez az a formátum, amelyben Stohl András is visszatérhet majd a képernyőre, már ha.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.