Hülye törvények: terhes nő bárhol pisilhet Londonban

Rengeteg elavult és ostobának tűnő jogszabály kering a köztudatban. Szerencsére a legtöbb csak városi legenda, ha esetleg mégis hatályban lenne még egyik-másik a rendőrök - jó esetben - nem fognak a helyszínen kivégezni, amiért Alabamában sót szórtál a vonat elé. A törvények zöme még hatályban van, de senkit nem büntetnek meg, ha vét ellene.

Forrest Gump államában halállal büntetik, ha valaki sót szór a vasúti sínekre. Az utóbbi időben mondjuk senkit sem végeztek ki miatta, de a törvény őrei nem mindenhol ilyen könnyelműek. Pénzzel általában minden nézeteltérés kisimítható, így menekült meg Robert Siciliano mexikói vakációja során is. Az úriember nem sokkal egy kettes erősségű hurrikán után kerülgette autójával az útra dőlt pálmafákat, amikor a rendőrség lekapcsolta. Szerintük túl sokat szlalomozott az úttesten, ami az ottani törvények szerint illegális. Sicilianónak száz dollárjába került kifizetni a rendőröknek, de inkább ezt választotta, mint a mexikói börtönt.

Dick Atkins, philadelphiai ügyvéd pont ezért azt javasolja, ha külföldön megszegünk egy nem ismert, abszurd törvényt, jobb, ha megkeresünk egy ügyvédet. Ha mégoly nevetségesnek is tűnik az ügy, nem tudhatjuk, hogy csak egy kapzsi rendőr próbál lehúzni, vagy egy helyi szokást rúgtunk fel. Talán a törvényszegésnek nincs helyszíni következménye, de legközelebb lehet, hogy pont ezért tagadják meg a vízumkérelmünket.

Hazaáruló egy bélyeg miatt?

Tehát jobb, ha körültekintő vagy. A hülyeségért egyébként nem kell egzotikus országba utazni, felvilágosult nyugati államok is tobzódnak az ostoba és pókhálós törvényekben. A brit tudósok hazája dobogós helyet foglal el a képzeletbeli listán. Ezért fontos, hogy tudd, ha meghalni készülsz Nagy-Britanniában, inkább ne a Westminster-palotában tedd, ugyanis ez ott illegális. A bélyegekkel is vigyázz, mert ha a királynő képét fejjel lefelé ragasztod a képeslapodra, lehet, hogy az lesz az utolsó, amit az egy eurós, fapados londoni hétvégéről hazaküldesz, mivel ezt a cseppet sem patrióta tettet, az angol jog hazaárulásnak minősíti.

Van egy jogszabály, melynek csavaros paradoxonán az agyafúrt John Cleese is hümmögve biccentene. Ez az Egyesült Királyság 2006-ban hozott adószabályozási csomagjából való. Eszerint törvénytelen nem elmondani az adószedőnek azt, amit nem akarsz, hogy megtudjon, viszont teljesen legális kifecsegni azt, amit nem bánod, ha tud. Egy született britnek ehhez nem kell magyarázó lábjegyzet. Azért a jogfolytonosságnak van jó oldala is, például a terhes nők ott könnyítenek magukon London utcáin, ahol csak akarnak, akár egy rendőr sisakjába is.

Szemellenzőt a perverznek

Amerikába ugorva, Memphis-ben már nem ilyen elnézőek a nőkkel szemben: a hölgyek itt nem vezethetnek járművet, csak akkor, ha egy férfi sétál a gépkocsi előtt, és figyelmezteti a gyalogosokat és autósokat a közeledő nőveszélyre. Miamiban, ha egyedülálló nő vasárnaponként ejtőernyőzik, börtönt vagy pénzbírságot kaphat érte. A szabadelvű New Yorkban sokkal több megbecsülést és törvényes biztonságot kap a szebbik nem: itt 25 dolláros pénzbírságot osztogatnak a nyilvános flörtölésért. Egészen pontosan azért, ha a férfi a nő után "olyan módon fordul" - hogy ez pontosan mit jelent, a törvény nem részletezi. Ha még egyszer ebbe a bűnbe esik, a hatóság arra kötelezi, hogy a lovakon használt szemellenzőt viselje, ha az utcára lép. Azonban nő legálisan fordulhat másik nő után "olyan módon".

Smacizni tilos

Érdekes, hogy a romantikus franciáknak elegük lett abból, hogy a hosszú búcsúcsókok miatt a vonatok nem tudnak időben elindulni. Ezért betiltották a csókolózást az állomásokon. Az angolok is bevezettek valami hasonlót, de ők komoly infrastrukturális háttérrel támogatják meg a rendelkezést. Ha smároláson kapnak Warrington Banknél, udvariasan megkérnek, hogy a smacizást az arra kijelölt helyen folytassátok.

Szingapur próbálja tisztán tartani az utcáit. Az olaszokhoz hasonlóan náluk is törvény tiltja a galambok etetését, de a szigorú szabályokat a rágó-köpködés és a nyilvános vécék öblítésének elmulasztása bírságolásával is kibővítették. Érthető, a száz dolláros büntetés biztosan megoldja a budiban lebegő kéretlen ajándékcsomag problémáját. Megoldja a rendőrök lefokozását is: van lejjebb a közlekedésirányításnál, a lúzerek mehetnek nyilvános illemhely felügyelőnek.

A királynőnek a farkát

Az amerikaik sem maradnak ki az állatokat érintő regulákból. Floridában nem parkolhatsz le elefánttal, mint Józsi bácsi biciklivel a kocsma elé. Szépen be kell dobálni a negyeddollárosokat a parkolóórába. Szerencsére az elefánt nem busznak, hanem személyautónak számít, ezért a parkolás is olcsóbb. Colorado államban, a szabadon kószáló macskát hátsó lámpával kell ellátni (elsővel azért nem, mert úgyis jól látnak a sötétben?). Franciaországban tilos Napóleonnak nevezni a házi malacodat. Orwell után ez a törvény is a városi legenda gyanús, de az is lehet, hogy a híres császár egyik túlbuzgó alattvalója találta ki ezt a regulát.

A Szentföldön is szigorúan veszik az állattartást, ha strandra mennél, a medvét otthon kell hagynod. Izraelben ugyanis tilos medvét vinni a tengerpartra. Ha úgy tervezed, hogy a brit nyaralódnál partra vetett bálna kitömött hullájával indulsz turnézni, ne hívd még Tarr Bélát forgatni. Legfeljebb az állat törzséből lesz filmes kellék, mert jog szerint a feje a királyt, a farka pedig a királynőt illeti meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra