A Bika, Szűz és Bak könnyen hízik

A Föld elemhez tartozó jegyek munkamániájukkal, kötelességtudatukkal hajlamosak lehetnek a kimerülésbe hajszolni magukat. Ami az étrendjüket illeti, kedvelik a hagyományos konyhát és a szokásaikon nem változtatnak könnyen. Sportolni nem mindig szeretnek. Asztro Diéta, 13. rész: Föld elem.

1. rész: A tüzes jegyek: ragadozók

2. rész: A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

3. rész: Az Oroszlánnak való a vörösbor és a szamba

4. rész: A Nyilas mája nem bírja az alkoholt

5. rész: A vizes jegyek a leginkább hajlamosak hízásra

6. rész: Az éhező Rák veszélyes

7. rész: A Skorpiónak találták ki a böjtkúrát

8. rész: A Halaknak árt a kevés alkohol is

9. rész: A levegős jegyek elfelejtenek enni

10. rész. Az Ikreknek találták ki a hamburgert

11. rész: A Mérleg nő szép alakú, de édességfüggő

12. rész: A Vízöntő könnyen láncdohányossá válhat

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mintha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány- eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

Ösztönösen érzik a testük szükségleteit

Az orvosi asztrológiában a föld elem uralma alá tartozik maga a fizikai test, ezen belül pedig  a csontrendszer. Kulcsfontosságú szerepet játszik mindenfajta megszilárdulási, stabilizálódási folyamatban, a szövetek regenerálódásában, növekedésben, szaporodásban. A típus képviselői (Bika, Szűz, Bak) többnyire jó egészségnek örvendenek, amit elsősorban annak köszönhetnek, hogy szoros kapcsolatban vannak testükkel, ösztönösen érzik annak szükségleteit, a benne zajló élettani folyamatokat, ezért még a betegségek kialakulása előtt tesznek valamit a megbillent egyensúly helyreállításáért. Gyakran pl. zsigerből érzik, milyen táplálék, hobbi, mozgásforma tenne jót nekik. Sokuk büszke lehet az erős fogsorára is.

„Sokat megbír hátán a föld” – tarja a szólásmondás és nem véletlenül. Az ő teherbírásuk is ugyanolyan bámulatra méltó, mint a mitológiai Atlaszé, aki ez egész földgolyót a vállain cipelte. Szívósak, ellenállóképességük kitűnő, de munkamániájukkal, kötelességtudatukkal hajlamosak lehetnek a kimerülésbe hajszolni magukat. Egészségi problémáik különböző típusú kövesedésben, lerakódások, salakanyagok képződésében, a test merevségében, a hormonháztartás zavaraiban, daganatos betegségekben nyilvánulhatnak meg.

A sportért nincsenek oda

Míg a tüzes jegyeket eszméik és aktivitásuk  élteti, a levegősek elméleteikből és a társas kapcsolatokból, a vizes jegyek pedig megérzéseikből merítik biztonságérzetüket, a földes típusok  a világot elsősorban fizikai benyomásokon keresztül érzékelik. Jó közérzetükhöz nélkülözhetetlenek a megfelelő érzéki ingerek. Mivel anyagcseréjük lassú, a testedzésért pedig nincsenek oda különösebben, hajlamosak lehetnek a hízásra. Súlyfölöslegük leadása több szempontból is nagy nehézséget okoz számukra.

Sokuk a nehéz, hagyományos konyhát kedveli, szeretik a hasukat, kialakult szokásaikon pedig nehezen változtatnak. Mindenfajta érzelmi probléma nélkül is hajlamosak lehetnek túl enni magukat, de ha valamilyen stresszhatás, megrázkódtatás éri őket, túl nagy nyomás nehezedik rájuk vagy kizökkentik őket megszokott ritmusukból, szinte biztos, hogy vigaszfalatokkal igyekeznek visszanyerni lelki egyensúlyukat.

Bármit megtesznek a gyógyulásért

Ha azonban megbetegszenek, bármilyen erőfeszítésre hajlandók, hogy újra talpra álljanak, munkaképesek legyenek vagy más módon tegyék hasznossá magukat. Ha egyszer rászánták magukat a fogyókúrára, biztosak lehetünk benne, hogy ezt is, a rájuk jellemző alapossággal, kitartással, fegyelemmel csinálják végig. Mégis, esetükben a megelőzés a legjobb védekezés: ha gyerekkorukban vagy kamaszként rászoktatják őket az egészséges táplálkozásra, napi rutinjukhoz a későbbiekben is ragaszkodni fognak

Ebből a szempontból az alkatukhoz illő testgyakorlatok napirendjükbe illesztése is kulcsfontosságú. A hatha jóga ászanái amellett, hogy segítenek egészséges kapcsolatba kerülni a föld elemmel, oldják merevségüket, gyorsítják anyagcseréjüket, helyreállítják hormonháztartásukat is. Számtalan más pozitív hatásuk miatt természetesen a többi elem képviselőinek is ajánlhatók. A csi kung gyakorlatai állóképességüket növelik, a kirándulások, gyalogtúrák valamennyiüknek jót tesznek, egyeseket, pl. a Bikákat a nagy erőkifejtést igénylő sportágak – pl. súlyemelés, box tölthetik fel.

Ha túl sok a föld elem a horoszkópban

A föld elem túlsúlya a szó fizikai értelmében is lelassítja a képlet tulajdonosát. Mozdulatai, gondolkodásmódja nehézkessé válik, reflexei lelassulnak. Teste a szó fizikai értelmében is besűrűsödik (a népnyelv  a „sűrű ember” kifejezést  köpcös, zömök, „föld típusú” személyek leírására használta): bőre vastagabb az átlagosnál, haja, testszőrzete erős szálú, emésztése, anyagcseréje - általában véve élettani folyamatai lassabbak, hajlamos lehet kövesedésre, szarusodásra, salakképződésre, depresszióra.

Szervezetét egy megfelelően összeállított étrenddel teheti könnyedebbé. Ennek érdekében mindenekelőtt a nehéz, zsíros ételeket kell kerülnie. Anyagcseréjét a többi jegynél már említett fűszerekkel, pl. cayenne borssal, fekete borssal, gyömbérrel pörgetheti fel, de a mértékkel fogyasztott svéd keserű, Unicum szintén javíthat emésztésén. Arra is figyelnie kell, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyon. Ásványvíz, forrásvíz mellett a gyömbéres tonik is jó hatással van rá. Ajánlatos minél több nyers, zöldségfélét iktatni az étrendjébe, a húsok, nehéz tésztafélék helyett pedig fogyasszon inkább párolt zöldségeket, főzelékeket, leveseket.

Ha túl kevés a föld elem a horoszkópban

A képlet tulajdonosa ebben az esetben nem áll valami szilárdan a valóság talaján, gyakorlati érzéke is sok kívánni valót hagy maga után, és ösztöneivel  is csak nehézkesen sikerül kapcsolatot teremtenie. Biztonságérzete növeléséhez egészséges napi szokásokat kell kialakítania, de más tekintetben is struktúrálnia kell életét. Alvásigénye sokkal nagyobb lehet, mint a többi elem képviselőjéé.

A földies ételek, pl hús, burgonya, teljes kiőrlésű gabona, gyökerek - pl.sárgarépa- sajtfélék, vaj, olaj, édességek - pl. medvecukor- ideálisak a számára. A nyers élelmiszert, a túl sok saláta- és gyümölcsfélét ajánlatosabb kerülnie. Anyagcseréjére jó hatással van a ginseng gyökér, tea vagy kapszula formájában az algafélék is.

Föld elemmel való kapcsolatát föld jellegű tevékenységekkel, pl. kertészkedés, földművelés, séta a természetben, gyógynövény gyűjtés, gombászás, barkácsolás, kézműveskedés – elsősorban agyagozás, kerámiázás – is javíthatja..

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek