Mégsem olyan egészséges a vitamindús víz

A boltban látott csodaitalok hatása általában az, amit ígérnek, csak épp a reklámok elfelejtenek megemlíteni pár apróságot.

A Woman's Day úgy döntött, leszámol a mítoszokkal, amik bizonyos egészségesnek hitt italok köré nőttek. Manapság simán élhetünk nagyon egészségesen, és tele lehetünk energiával folyamatosan, már amennyiben hiszünk a bolti polcok kínálatával. A valóság ellenben nem mindig az, amit a szomszéd nénitől hallunk.

Energiaitalok

A propaganda

Az általában cukorral és koffeinnel készült italoktól hihetetlen mennyiségű energiát várunk, amitől simán átvészeljük a nehéz munkanapot, vagy átbulizzuk az éjszakát.

A valóság

Az energiaitaloktól álmatlanok, idegesek, ingerlékenyek lehetünk, de okozhat gyomorpanaszokat, és gyors szívdobogást is.

Vitaminnal dúsított víz

A propaganda

Elvileg szintén energiát adnak, de javítják a memóriát és az immunrendszert is.

A valóság

Ezek általában csak cukrozott vizek pár ásványi anyaggal és vitaminnal.

Egzotikus gyümölcsös italok

A propaganda

Nem az ananászra és mangóra kell itt gondolni, hanem az acai és goji bogyókból készült italokra. Tele van antioxidánsokkal és egyéb tápanyagokkal, amik segítenek leküzdeni az ízületi betegségeket, de még a rákot is.

A valóság

Hasonló antioxidánsokból sokkal többet tartalmaznak az olyan mindennapi gyümölcsök is, mint a narancs, vagy a szőlő, úgyhogy egy 100%-os gyümölcslével mindenki jobban jár.

Üveges ice teák

A propaganda

Mindenféle betegségek leküzdésére jók az antioxidánsai, ami miatt egyből jobb választásnak tűnik, mint egy szénsavas ital.

A valóság

Abban van valami, hogy a teafogyasztóknak kisebb eséllyel lesz stroke-juk, kevésbé romlik a memóriájuk, talán az antioxidánsoknak köszönhetően. De ezek egy idő után maguktól lebomlanak, úgyhogy jobb, ha saját teát iszunk.

Cukormentes italok

A propaganda

A light italok népszerűek, hiszen alig tartalmaznak kalóriát, mivel cukor helyett más édesítőszert használnak hozzájuk.

A valóság

Ezekkel általában semmi baj nincs, azt leszámítva, hogy az édesítőszerek íze emlékezteti az ízlelőbimbókat az eredetire, ami csak fokozza a sóvárgást az édes dolgok iránt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek