Fogfehérítés: otthon, vagy rendelőben?

Mindenki szeretne fehér fogakat, ezért aztán a kínálat is nagy. Az árak pedig 5000 forint és a csillagos ég között mozognak. Fogorvos szakértőnk elmondja mire számíthat a különböző rendelői és otthoni fogfehérítő módszerek alkalmazásakor.

Olyan fogorvost kerestünk, aki a praxisában nem foglalkozik fogfehérítéssel, ezért elfogulatlanul össze tudja foglalni az eljárások lényegét, az előnyöket és a hátrányokat. Dr. Kovalenszki Richárd több mint tíz éve dolgozik egy klinikán, így alkalma volt megfigyelni a fehérítő eljárások evolúcióját.

Az utóbbi időben egyre több kérdés merül föl a páciensektől a fogfehérítési eljárásokkal kapcsolatban. Mind a rendelői, mind pedig az otthoni eljárások egyre népszerűbbek ezért ez nem is csoda. Nézzük meg először a rendelői eljárásokat:

Halogén lámpás kezelés

A halogén lámpa sajnos infra és UV tartományokban is sugároz, ami nem kívánatos. A gond az, hogy az infra fény melegíti a fogat, ami egyáltalán nem tesz jót nekik. Bár ma már nem gyártanak ilyen rendszert, ettől függetlenül néhány helyen még használják. Használata erős fogérzékenységet okoz, amelyet sokszor csak fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. A fogfehérítés során jelentkező fogérzékenység azonban sohasem tartós, pár nap alatt elmúlik.

stockfresh 456043 teeth-whitening sizeS

Hatékonysága annak ellenére sem jó, hogy a kezelés után ugyan elég fehérek a fogak, de amint visszanyerik a megfelelő hidratáltsági szintet, ismét több árnyalattal sötétebb lesz a színük.

Plazma lámpás kezelés

A plazma-ív lámpás fogfehérítésnél kisebb mértékben melegednek a fogak, amit a páciens a kezelés után fog tapasztalni, amikor az erős fogérzékenység jelentkezhet. Ez a módszer hatékony, de a fogérzékenység sajnos ezzel is vele jár.

Árak és lehetőségek

Utánanéztünk az áraknak, és meglepődve tapasztaltuk, hogy sok fogászat honlapján nem egyszerű annak megállapítása, hogy a felsorolt fehérítési eljárásnak melyik fajtájáról is van szó. Mindenesetre azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyen a LED-es megoldást hirdetik a legújabb innovációként és az ára 50 és 80 ezer forint körül mozog.

Az ultrahangos módszer, amennyire az interneten tájékozódni tudtunk, egyféle eljárásra, az úgynevezett SoniWhite-ra épül, az ára pedig 85 000 forint körül van. Vannak olyan eljárások is, amiket rendelőben végeznek, de mégis otthoninak hívják, itt orvosi felügyelet mellett magasabb hidrogénperoxid koncentrációjú gél kerül a fogakra. Az ilyen ára 55 ezer forint körül van.

A matricák és otthoni fehérítőszettek választéka hatalmas, az áruk pedig nagyon különböző lehet, érdemes tehát alaposan tájékozódni. Hasznos lehet fórumok átolvasása is, ahol olyanok is beszámolnak a tapasztalataikról, akik már kipróbáltak egy-egy terméket.

Lézeres kezelés

A lézer már sokkal jobb és modernebb, mivel egy szűk spektrumban tud nagy energiával sugározni. Emiatt azonban a kezelés is nagyon időigényes. Sajnos, amellett, hogy hatékonyan fehérít, ez is elég erős fogérzékenységet okozhat.

LED-es kezelés

A LED-ek megjelenése komoly változást hozott a fogfehérítésben, mivel sem a káros UV, sem pedig az infra fénytartományban nem sugároznak. A LED-ek teljesítménye azonban elmarad a többi fényforráshoz képest, bár a legmodernebb eszközökben már sikerült ezt a problémát is megoldani. A fogakat nem melegíti, így elég kíméletes technológia. Ennél az eljárásnál már jóval kisebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának.

Ultrahangos kezelés

Az egyik legújabb módszer az ultrahangos fogfehérítés. Az előbb felsorolt technikákkal ellentétben itt az energiát nem fény útján közvetítik a fogfehérítő anyaggal, hanem ultrahang útján. Az eljárás során a fő különbség, hogy a páciensnek nem kell nyitva tartani a száját mert itt egy speciális villára kell ráharapni. A fogfehérítő anyag hidrogén peroxid koncentrációja is kisebb ennél az eljárásnál, ami miatt nem jelentkezik a fogérzékenység.

globaldental.hu
globaldental.hu

Otthoni eljárások

Az otthoni eljárásokkal kapcsolatban alapvetően azt kell tudnunk, hogy ezek az eljárások ugyanazt az anyagot, a hidrogén peroxidot használják, amit a rendelői eljárások során is használnak.

A fő különbség a koncentráció amely tudomásom szerint az otthoni fogfehérítőkben legfeljebb 6 százalék lehet az európai szabványok szerint. Ez olyan koncentráció, ami biztonságosan alkalmazható, nem tesz kárt a fogakban. Az alacsonyabb koncentráció miatt van az, hogy nem egy alkalom alatt fehérítenek, hanem gyakran egy vagy két hét kell mindennapi használat mellett ahhoz, hogy eredményt lássunk.

Számtalan otthoni megoldás létezik
Számtalan otthoni megoldás létezik

Fogfehérítő toll, vagy ecsetelő

Ennél a technikánál csak fel kell kenni az anyagot a fogakra. Számomra nem világos, mi védi meg attól a felkent anyagot hogy az ajkainkkal rögtön le is töröljük a fogakról, miközben becsukjuk a szánkat.

Fogfehérítő matrica

Szintén egy újabb eljárás a fogfehérítő matrica, ennek a hatékonyságáról tudok nyilatkozni, mivel 2 páciensem is használt ilyet. Ők látványos fehéredésről számoltak be, valamint arról, hogy egyszerű volt használni , mert csak felragasztották a fogakra, és a végén kidobták. Interneten rendelhető, csakúgy mint a fogfehérítő toll.

A végső konklúzió, hogy ha megtehetik, a fogfehérítést végeztessék rendelőben, de figyeljenek oda milyen eljárással dolgozik az adott fogorvos.  A legjobb az ultrahangos technika, de jó választás lehet a LED-es, vagy a lézeres eljárás is. A halogén lámpásat semmiképpen nem javaslom.

Mindenki szeretne fehér fogakat
Mindenki szeretne fehér fogakat

Ha olcsóbban szeretnének fogat fehéríteni, vagy nem szeretnének fogorvoshoz menni, akkor ma már jól használható otthoni fogfehérítőket is választhatnak. Személy szerint ezek közül a fogfehérítők közül a fogfehérítő matricát javaslom, mivel könnyű használni, és hatékony is.

Hogyan őrizzük meg kifehérített fogaink szépségét

Ha már pénzt áldoztunk arra, hogy valamelyik módszerrel kifehérítsük a fogainkat, akkor érdemes odafigyelni rá, hogy fehérek is maradjanak. Jelentősen növelhetjük a fogfehérítés tartósságát, amennyiben betartjuk a következő szabályokat:

Tartózkodjunk a sötét színű italok gyakori fogyasztásától, azaz a fő „ellenségek” a vörösbor, a kóla, és sajnos a kávé is. Ezek színezik el leginkább a fogakat. Szintén káros - és nem csak a fogak színére - a dohányzás.

Mossunk rendszeresen fogat. Használhatunk fogfehérítős fogkrémet is, mert bár szerintem nem igazán fehéríti őket, a fehérség megőrzésében azért segíthet. Nem írnék márkát, mindenki maga kitapasztalhatja, hogy melyik fogkrém hat, de azt azért elárulom, hogy nem mindig az agyonreklámozott márkák a legjobbak.

Sokak szerint bizonyos gyümölcsök is segíthetnek. Ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy a savas gyümölcsökkel, amik főként a citrusfélék, óvatosan bánjunk, mert az azokban levő savak károsak is lehetnek a fogakra. Ez nem azt jelenti, hogy ne együnk narancsot, hanem azt, hogy lehetőleg ne próbáljunk, mondjuk a levével fogat mosni vagy bedörzsölni vele a fogainkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek