Nyaralás tampon nélkül - így told el a ciklusod

Számolod a napokat a nyaralásig? Reggelente időjósló site-okkal kelsz? Akkor nyilván a piros betűs napokkal is kalkulálsz. De mit tegyél, ha mégis akkor jelentkezne a havi vérzés, amikor nem szeretnéd? Például van, aki ilyenkor a fogamzásgátló tablettával tologatja a dátumot, van aki az agykontrollra esküszik, de állítólag a ligetszépe kapszula is csodákra képes. És akkor az injekcióról, vagy a citrom-kúráról nem is beszéltünk.

Talán csak urban legend, talán bevált praktika, de állítólag egy kád sós vízben való fürdőzés, vagy a fahéj nagyobb mennyiségű fogyasztása előrehozza, míg két héten át napi 2 deci citromlé késlelteti a menstruációt. Mindenesetre azt már többen tapasztaltuk, hogy a stressz és a várt vagy épphogy váratlan események nagyszerűen képesek felborítani ciklusunk ritmusát. Ha akarjuk, ha nem. És, ha nagyon nem akarjuk, mondjuk nyaralásunk közben? Utána jártunk mit mondanak az orvosok, és mit tapasztaltak ismerőseink.

Ha késleltetni szeretnéd, szedd tovább!

Már ami a fogamzásgátlót illeti. Az orvosok többségének véleménye szerint semmiféle következménnyel nem jár, ha időnként befolyásoljuk, eltoljuk a menstruáció idejét. Ezt például fogamzásgátlóval könnyen meg is tehetjük: amikor elfogy egy levél, egyszerűen csak folytatni kell a tablettaszedést a következővel, anélkül, hogy szünetet tartanánk. Amikor pedig már alkalmas az idő, abba kell hagyni a tabletta szedését, és a menzesz néhány napon belül, késleltetve jelentkezik. Azt is megtehetjük, hogy a megkezdett második levelet végig elhasználjuk, ebben az esetben valamivel az utolsó szem után érkezik a menstruáció.

Előfordulhat, hogy pecsételő, barnás vérzés jelentkezik a második csomag szedése alatt, de  ezért nem kell aggódni, nyugodtan lehet folytatni a csomagot. Ezután viszont tartsuk meg a 7 napos szünetet, majd kezdjük el a következő adagot. Ha a fogamzásgátló tablettát rendeltetés- és előírásszerűen szedjük, négyhetente (szinte minden esetben) ugyanazon a napon jelentkezik a menstruáció.

Ha előrehoznád az idejét

Ha viszont arra lenne szükség, hogy pár nappal előbbre kerüljön a menzesz, tartsunk 7 napnál rövidebb szünetet. Ha eddig tehát szerdán kezdődött a menstruáció, de azt szeretnénk, hogy ezentúl hétfő legyen a napja, akkor 7 nap helyett csak 5 napos (2 nappal rövidebb) szünetet tartunk, és 5 nap után kezdjük el szedni a következő csomagot. Ez a módszer csak a menstruáció előrehozására érvényes, a szünetet hosszabbítani nem szabad, hiszen a fogamzásgátlás hatékonysága úgy bizonytalanná válik.

Ha csak 2 vagy 3 napos szünetet tartunk, számítanunk kell rá, hogy abban a hónapban egyáltalán nem jelentkezik a menzesz. Ez azonban nem kóros, ahogy az sem, ha a következő levél beszedése alatt viszont pecsételő, áttöréses vérzés mutatkozik. Kezelésre, vizsgálatra ilyen esetben sincs szükség, szedni kell tovább a megkezdett csomagot, a következő 7 napos szünet után aztán újra beáll a normális ciklus.

És, hogy mi vált be a többségnek? Ismerőseinket kérdeztük. Íme:

Mivel nem mindenki szed fogamzásgátló tablettát, aminek szedésével matekozhatna, ezért más alternatívákat keres. Réka például az agykontrollt ajánlja, "ugyanis ha profin csinálod, remekül lehet vele befolyásolni a ciklust, anélkül, hogy ezzel kárt okoznál a szervezetednek. Természetesen egy-egy kivételes alkalomról van szó, nem hónapokig tartó változásról. Arra is nagyszerűen használható, hogy ha már megjött, akkor is a legkevesebb vérzéssel megúszd."

"A nődoki is tud olyan injekciót adni, ami akár két héttel is eltolja, de ahogy a barátnőm hőhullámait elnéztem, inkább jöjjön aminek jönnie kell"- vallja Eszter, aki azt is hozzáteszi, hogy a nőgyógyásza egyáltalán nem szereti ezt alkalmazni, mert nagyon megviseli a szervezetet.

Azonban sokan nem szeretik tologatni a menzeszt, inkább a nyaralást igyekeznek a piros betűs napokon túlra időzíteni. Ha pedig mégis úgy adódik, akkor teljes felszereléssel vágnak neki az útnak intimkendő, kézfertőtlenítő ésI pirulák társaságában. "Ligetszépe kapszula, és konkrétan észre se veszed, hogy megjön"- ajánlja Edina, aki szerint a menstruáció egyáltalán nem földrajzi kérdés: "bárhol lehet, sehol nem zavar, és soha nem tolnék semmit azért magamba (hormont vagy bármi mást), hogy megakadályozzam a természetes folyamatot".

Judit sem szereti befolyásolni az időpontot, inkább felkészül, hogy ne érje váratlanul. Egy online menstruációs és ovulációs naptárban dokumentálja minden, ciklusával kapcsolatos történését: "én innen tudom, hogy a nyaralás alatt nem lesz semmi (és a naptár max.1 napot téved)".

Aztán vannak olyanok, akik bár nem mindig jól, de természetesnek veszik még nyaralás alatt is ezeket a napokat: "Nekem rendszeresen megjön nyaraláskor tizenéves korom óta, és mindig elképesztően fáj, egy alkalommal egy horvátországi sziklán lepett meg, ahol szenvedtem öt órán át, mozdulni sem bírtam, amíg nem szerzett a fiúm fájdalomcsillapítót."- meséli Anna.  "A másik alkalommal Hanoiban üldögéltem egy kertben embriópózban, de valahogy megbékéltem vele, hogy ez minden nyaraláskor megtörténhet."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek