Ezeket változtasd meg a lakásodban, ha igazán trendi otthonra vágysz

GettyImages-1326191354

A melegséget árasztó minimalizmus 2023 lakberendezési trendje. Mi ez az új divat, és hogyan valósítható meg az otthonunkban anélkül, hogy komoly költségekbe vernénk magunkat?

2023-ban a letisztultságot és kényelmet ötvöző trend hódít a belsőépítészetben, ami arany középútnak számít a minimalista és a színekben, mintákban, valamint kontrasztos textúrákban tobzódó dizájn között, ami az elmúlt évek lakberendezését uralta.

Nem kell a dráma

A minimalista stílus nagyon sok kritikát kapott már az elmúlt évtizedek során. A leggyakoribb ezek közül, hogy sótlan, lélektelen, ráadásul az emberek többségénél szinte kivitelezhetetlen, hiszen az otthonunkban számos emlék és kacat is felgyűlik az évek során, amiktől nehéz megválni a minimalizmus érdekében. Az elmúlt évek bátor szín- és anyaghasználata után idén mégis visszatérünk a sokkal kevésbé drámai, visszafogottabb trendhez, de már egy kis csavarral. 

A letisztultság mellett a természetesebb és melegséget árasztó színvilág hódít a 2023-as minimalista trendben
A letisztultság mellett a természetesebb és melegséget árasztó színvilág hódít a 2023-as minimalista trendbenBoris SV / Getty Images Hungary

Mindez a festékszínekben is megnyilvánul, amelyek a maximalizmus drámai, sőt nyomasztó árnyalataitól, mint például a sötétkék vagy a üvegzöld, a halványabb, földesebb középtónusok felé haladnak – például a bézs és a zsályazöld –, amelyek vitathatatlanul tágasabbá teszik a helyiségeket. Természetközelibb, ugyanakkor tisztább, átláthatóbb otthont ígér az új trend.

A környező táj látványának integrálása az egyik módja annak, hogy otthonosságot teremtsünk a minimalista belső térben.

A padlótól a mennyezetig érő ablakok beengedik a természetet és lágyítják a minimalista belső teret, ugyanakkor nem csak az a megoldás, hogy lyukat ütünk a falba a meghittebb, otthonosabb belső tér érdekében. A dán Space Copenhagen belsőépítészeti stúdió például a függönyöknél és a különböző árnyékolóknál előnyben részesíti az áttetsző szöveteket, amelyek lehetővé teszik, hogy a külső napfény lágyan beszűrődjön a terekbe. A berendezésnél is a természetes, tapintható, organikus anyagokat érdemes választani – fát, követ, bőrt, lenvásznat, meleg tónusú burkolatot – és visszafogott, földes színárnyalatokat. 

Csalogassuk be a természetet az otthonunkba
Csalogassuk be a természetet az otthonunkbaasbe / Getty Images Hungary

Csak óvatosan az erős színekkel

A minimalista belső terek jellemzően semlegesek és szellősek, pihentető környezetet teremtenek. A neutrális festékszínek között azonban gyakran nehezebb megtalálni a megfelelőt, mint a látványosabb, élettel telibb árnyalatoknál. A vörös semleges változatai felmelegítik a belső teret, emellett kiemelik a természetes anyagok, például a kő és a bőr szépségét. A tiszta, ragyogó világos színek, valamint a hideg kék tónusok azonban túlságosan élesek, ezért kerülendők.

A minimalizmus nem jelenti azt, hogy le kell mondjunk az erősebb színekről, csupán takarékosan kell őket használni.

Választhatunk egyedi bútordarabot, például mustárral vagy narancssárgával kárpitozott kanapét, amely azonnal melegséget kölcsönöz a helyiségnek, de olcsóbb megoldásként gondolkodhatunk hangsúlyos színű párnákban vagy szőnyegben is. Az asztal körüli színes székek pedig hívogatóvá varázsolják az étkezőt.

Az élénk színű kiegészítők is beleférnek a nyugodt minimalizmusba
Az élénk színű kiegészítők is beleférnek a nyugodt minimalizmusbaKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

A kényelem és a praktikum jól megfér egymás mellett az új minimalista trendben

A modern minimalista otthonban nem kell elzárni a használati tárgyakat vagy a díszeket, bár érdemes ezeket úgy elhelyezni, hogy rendezett hatást keltsenek. Például az emlékeket vagy szép kerámiákat egyetlen polcra pakolhatjuk, mintha kiállítási tárgyak lennének. A legjobb, ha váratlan helyet jelölünk ki a polcnak, például az egyik ajtókeret feletti részt, amely így a meglepetés erejével hat, és egy kis extrát visz a minimalista otthonba. Nem kell csupa letisztult, szögletes és funkcionális bútorral sem körbevennünk magunkat; nyugodtan használhatunk régi bútordarabokat, amelyek a nosztalgia kellemes érzését keltik.

A rattan lámpabúra melegséggel tölti meg a minimalista helyiséget is
A rattan lámpabúra melegséggel tölti meg a minimalista helyiséget isThai Liang Lim / Getty Images Hungary

Játsszunk a világítással

Számos lakberendező úgy gondolja, hogy a világítás elengedhetetlen kelléke a melegen minimalista otthonnak, hiszen a világítás teljesen megváltoztatja egy-egy belső tér hangulatát. Például a lukacsos fém vagy rattan lámpabúrákon áttörő fény varázslatossá változtatja a minimalista helyiséget, különösen, ha meleg fényű izzót használunk az élesebb és világosabb hideg fényű helyett.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra