A legmegbízhatóbbnak tartott jelölést hamisítják, bárkit veszélybe sodorhat

GettyImages-960249996
Olvasási idő kb. 3 perc

Szabálytalan CE-jelölésekre bukkant a NAV. A hamisan biztonságosnak feltüntetett termékek az életünk számtalan területén jelen lehettek volna, ha nem találnak rájuk: a megsemmisített termékek között játékok, szerszámok és elektronikai termékek is voltak.

Sokféle termék forgalomba kerülhet hamis megfelelőségi jelzéssel, ezért a NAV óvatosságra inti a magyar fogyasztókat. Mint írják, csak 2023-ban közel 300 esetben volt szükség a vizsgált áruk forgalomba hozatalának megtiltására.

Szabálytalan CE-jelölésű termékekre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán. Mint írták, ellenőrzéseiken rendszeresen találnak olyan árucikkeket, amelyeken a gyártó szabálytalanul tünteti fel a megfelelőségi jelölést. A NAV az EU-n kívülről érkező áruk vámellenőrzésekor, valamint a közúti vagy piacos ellenőrzéseken is kiemelt figyelmet fordít ezen termékek kiszűrésére.

Hamisan tüntették fel a CE-jelölést több esetben

"2023-ban a pénzügyőrök a vámellenőrzéseken csaknem 940 esetben vették fel a kapcsolatot a piacfelügyeleti hatóságokkal, akik a NAV megkeresései alapján az esetek majd felében indokoltnak tartották a termékek részletes vizsgálatát. A piacfelügyeleti hatóságok 269 esetben tiltották meg az áruk forgalomba hozatalát" - tájékoztatták a magyar fogyasztókat.

Az együttes ellenőrzések során leggyakrabban játékoknál és elektromos készülékeknél, például hajszárítóknál és LED-füzéreknél állapítottak meg hiányosságokat. Hamis biztonságérzetet keltő jelölések miatt még kerti szerszámokat és munkavédelmi eszközöket is eltiltottak a forgalomba hozataltól. A nem megfelelő, sőt, egyes esetekben veszélyes termékek nehezen ismerhetők fel.

Sokan hiszik, ha egy terméken a CE-jelölés, vagy más, a termék jellegére vonatkoztatható piktogram látható, akkor az a termék biztonságos, használata kockázatmentes.

A NAV szerint azonban a valóság az, hogy egyes gyártók hamisan jelölik meg vele a termékeiket, megtévesztve ezzel a fogyasztókat. Vizsgálataik során kiderült, hogy többezer, hamisan CE-jelöléssel ellátott jojólabdát is forgalomba hoztak volna.

Játékok és elektronikai eszközök jelölése is hamis volt

A piacfelügyeleti hatóság mintavétele ezekkel kapcsolatban meg is állapította, hogy a gyerekeknek készült játékokról könnyen leválnak apróbb darabok, amelyek akár fulladást is okozhatnak, a játékok éles hangja pedig halláskárosodáshoz vezethet. Egy olyan hajszárító-szállítmányt is találtak, amelynek darabjairól a piacfelügyeleti hatóság vizsgálata kiderítette, teljesítményük jóval nagyobb az unióban megengedettnél, ráadásul a csatlakozódugó méretei sem voltak szabványosak. Használatuk során túlterhelhették volna az elektromos hálózatot, és komoly sérüléseket, tüzet vagy áramütést is okozhattak volna. A piacfelügyeleti hatóság valamennyi termék megsemmisítését elrendelte.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek