Top 8 különleges, otthon tartható emlős

A törpeegér társas lény, de a simogatást nem kedveli. A csuklyás patkány az egyik legokosabb rágcsáló. A tengerimalac gyerek mellé kiváló társaság, de a degu is jófej. A süntanrek new wave emlős, a legkeményebb macsókat is ellágyítja. Zoológusunk tanácsai különleges állatok leendő gazdáinak.

Elérkeztünk tehát a kevésbé egzotikus, de annál kedveltebb házikedvenc csoporthoz. Lássuk, micsoda tárházuk is van.

1. Törpeegér

Ez a pár centis kis lény csuda érdekes életet él, rövid, 2-3 évnyi létezése során megismerhetjük családalapítási, gyermeknevelési és evési szokásait. Első ránézésre olyan, mintha folyton rohanna, és ettől lihegne, de mivel ő ez alatt a pár év alatt megéli mindazt, ami nekünk közel 100 évbe telik, az anyagcseréje is sokkal gyorsabb, ez látszik az egy perc alatti levegővételeinek számán. Társas lény, ne tartsuk egyedül! Bármilyen aranyos is, nem kedveli különösebben a simogatást, ami nem is csoda, hiszen hozzánk képest annyira apró, ha minket egy óriás akarna megérinteni, mi is frászt kapnánk. Tartalmasan felépített napjaik élő természetfilmként is megállják a helyüket.

2. Csuklyás patkány

Az egyik legokosabb rágcsáló. Bár a nevétől többeket kap el a hányinger, főleg, ha csupasznak látszó farkára gondolnak (nem az, pár szőrszál borítja). Értelmes gombszemébe nézve azonban rögtön látszik, hogy jó partner lesz bármilyen elfoglaltságunkban. Ketrecben is tarthatjuk, artista ügyességgel mászkál a rácsokon. Igényli a foglalkozást, szeret kézben lenni, de elüldögél a vállon is, még menet közben sem zavartatja magát.

Bármit elfogyaszt, akár a mi vacsink maradékával is megkínálhatjuk, de ezt inkább csak desszertként alkalmazzuk. A szobában szabadon engedve mindent tüzetesen végigvizslat, falmászókat meghazudtoló ügyességgel képes közlekedni még a függőleges fűtéscsövön is. Az újonnan érkezőt is átvizsgálja, mint egy jó házőrző. Hosszú évekre hű társra lelhetünk benne.

3. Aranyhörcsög és társai

A kisbarátok közé a törpehörcsögöket sorolnám, de mindre egyaránt jellemző, hogy irigylésre méltóan szép bundával rendelkeznek. Értelmi képességük nyúlfarknyi, na de nem is ezért szeretjük őket. Vigyázat, nem túl kedvesek egymással, akadnak tömeg-, illetve gyerekgyilkos hajlammal rendelkező egyedek is, az ilyen agresszorokat száműzni kell a csapatból.

Zöldségből, gyümölcsökből és magokból álló étrendjüket nagy igyekezettel gyömöszölik igen tágulékony pofazacskóikba, majd a sarokba szaladva, eszelős módjára köpködik ki és raktározzák el. Ha az éhség mardossa pici gyomrukat, akkor akkurátusan, darabról darabra a szájukba juttatják az életadó falatokat és elrágcsálják. Általában nem harapósak, hangsúlyoznám, hogy általában... Sose fogjuk meg őket kajás kézzel, mert hamar megorrontják a jófajta illatokat, és máris megkóstolják az ujjunkat.

4. Tengerimalac

A gyerekek mellé kiváló választás. Egyszerű lélek, élete az evés, ebben egészen hasonlít kicsiny kis nemzetünkre, pedig Peru az ő őshazája. Lehetőleg ne a hálószóba lakója legyen, mert ha kifogyott készleteiből, az első mozdulatunkra éktelen visítozással jelzi, hogy közeleg az éhhalál. Főként fű és a már emlegetett pitypang és társai alkossák az eledelét, némi mag kiegészítéssel, de vigyázzunk, végtelen a bendője, könnyen elhízlalhatjuk.

Mindig legyen vize, tudományos itatókat lehet ma már kapni, amit nem tud felborítani és elkoszolni. „Kezesbárány”. Több típusban kapható, a hosszú, fésülést igénylő szőrűtől kezdve a kopaszig, amely némi kozmetikusi képzettséget feltételez, a megfelelő bőrápolás végett. Külön élmény, ha malacaink családalapításba fognak, az édibédi kicsik ugyanis a szülők apróbb kiadásai, szőrösen, nyitott szemmel születnek, röviddel ezután már maguktól is eszegetnek, de természetesen az anyatejről sem mondanak le. Lakásban kutyapótlékként „alkalmazható”.

5. Csincsilla

Társaságban boldog, ehhez viszont nagy hely kell, hiszen kifejezetten nagytestű és mozgékony. Igényes, a csincsilla homok néven elhíresült púderszerű készítményben való fürdőzés nélkül nem tudja egészségesen tartani különleges szőrzetét. Alkonyatkor kezd aktívkodni, ezért érdemes külön hálószobát biztosítani számára. Tengerimalac rokonaihoz hasonlóan etessük. Érzékeny, huzatban megfázik, melegben hőgutát kap, igazi problémás lény, de mit meg nem tesz az ember egy szép puha szőrméért.

6. Degu

Már a neve is érdekes, a jófej állatok közé tartozik. Valójában csapatban lenne érdemes tartani, ehhez viszont igen hatalmas terrárium igényeltetik. Imádnak áskálni, ha nem homok az aljzat, akkor a forgácsot egészítsük ki szénakupacokkal és mászófákkal. Táplálkozása a malacokéhoz hasonló. Kedves, csak ritkán harapós jószág. Bojtos farkával igazi unikum a rágcsálók között.

7. Nyúl

Törpe, óriás, kisfülű, lógó fülű, angóra, oroszlánfejű és még sorolhatnám a különlegesebbnél különlegesebb fajtáit. Általában a húsvéti őrület áldozatai, a karácsonyi ünnepek alatt kegyvesztetté válnak. Kedvencnek tökéletes, de nagy helyigényű. Ne tévesszen meg minket, a törpe meghatározás, hiszen kisebb ugyan a normál méretűnél, de nem marad olyan kis mini, mint ahogyan megvesszük. Plüssjátékszerűen puha szőre miatt állandó a késztetés a simogatására. Ha kellően megszállottak vagyunk, igazi egyéniséget nevelhetünk belőle.

8. Süntanrek

New wave, nemrég került a köztudatba. A többi sünitől eltérően szeret fára mászni és tüskéi kevésbé kemények, viszont pont ugyanolyan büdös. Ha kézbe vesszük, hihetetlenül rugalmas orrát behúzza, összeráncolva ezzel amúgy is gondterhelt pofiját, hát az összképtől még a kemény macsók is ellágyulnának. Ő az igazi cukiság. Nem is értem, hogy maradhatott ki a Madagaszkár című rajzfilmből, hiszen ő is onnan származik. Főként rovarokat fogyaszt, lehetőleg élve, és akár a kezünkből is kiveszi a szaftos falatokat. Ha nincs lehetőségünk bogárcsemegét szolgáltatni, a macskakonzerv is megteszi.

Wellnessként finom homokot biztosítsunk a számára, nagyon tiszta állat, rendszeresen fürdőzik, zuhany hiányában pedig a mancsaival pakolgatja hátára a homokját. Hátránya, hogy téli álmot alszik, és sajnos átvághatatlan, a meleg szobában is véghezviszi, amit a természet előírt számára. Ez idő alatt nem szocializálódik, és csak nagyon ritkán, keveset eszik. Egyébként éjszakai lény, ez meg előny lehet, ha elfoglalt munkásember a gazdi.

9. A görény, kutya, macska

Más lapra tartoznak, tartásuk sokkal átgondoltabb tervezést igényel, mint hogy egy bekezdésben ki lehetne azt fejteni.

10. Kismajmok

Bármilyen vonzó is, hogy egy ilyen tüneménnyel térjen haza az ember, szerencsére hazánkban magánember nem vásárolhat, a jelenlegi szabályozás szerint.

Egyébként nagyon értelmesek, családban élnek, és bizony az „illatukat” egy átlagos görény is megirigyelhetné...


Szerző: Mészáros Judit

Mivel a cikk túl terjedelmessé válna, ha minden tartással kapcsolatos információt is tartalmazna, ezért szakmai kérdésekkel kapcsolatban szívesen állok rendelkezésükre a meszarosjudit@gmail.com email címen.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek