Itt az idő elengedni a rosszat!

fernand-de-canne-kiO8Vk-DgpQ-unsplash

Februárral beköszönt a farsangi szezon, amely a tél befejezését, a téli ünnepkör végét és a tavasz kezdetét jelenti. Az ősi hiedelem szerint a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül és a gonosz szellemek köztünk járnak. Az emberek régen ilyenkor nagy vigadalmakat ültek, hangoskodtak, boszorkánybábut égettek, tűzkereket kergettek, hogy erősítsék a Napot és elűzzék az ártó szellemeket, a rosszat. A katolikus vallás szerint Vízkereszt és Hamvazószerda között tartották meg a farsangot, amelyhez számos népi hagyomány kapcsolódik.

Kormozás

Ezen téltemető népszokás során a meg nem házasodott legények maskarába öltöztek és zeneszó, valamint nagy csörömpölés kíséretében bejárták a falut. Közben bementek a lányos házakhoz, hogy bekormozzák az ott lakó fiatal lányok és asszonyok arcát, akiktől cserébe kalácsot, szalonnát, tojást kaptak.

Busójárás

Kétségkívül a legismertebb farsangi hagyomány a busójárás, amely Húshagyókedd előtt 6 nappal kezdődik. Hazánkban a legjellegzetesebb, máig megtartott népszokás a Mohácsi Busójárás, amely 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján, 2012-től pedig hungarikumnak számít. A hagyomány során az ijesztő álarcok mögé bújt férfiak kifordított bundát öltenek, a kezükbe kereplőt és buzogányt vesznek. A jelmezes felvonulás után, sötétedéskor a főtéren máglyát gyújtanak és elégetik a telet jelképező koporsót, miközben körtáncot járnak.

shutterstock 1010393443

Kiszézés

A kisze böjti eledel volt: egy savanyú gyümölcs-, vagy korpaleves, amelyet télen fogyasztottak. A kiszézés során a lányok a telet, a betegséget, a félelmet és a rossz dolgokat szimbolizáló szalmabábut virágvasárnapon az előző évben férjhez ment menyecskék ruháiba öltözették. A bábut kivitték a legközelebbi patakhoz, levették a ruháit, majd a vízbe dobták. Abból, hogy a víz merre és hogyan vitte a bábut, jövendöltek egymásnak a jelenlévő lányok férjhez meneteléről.

Villőzés

Kiszészés után a lányok a villőnek nevezett fűzfaágakkal járták körbe a falut. Minden ház ablaka alatt megálltak és bekiáltották: „Van magoknak virágvasárnapjok?” Erre a háziak azt felelték, hogy igen, majd a lányok elénekeltek egy ilyenkor szokásos éneket. Ezt követően a gazdasszony kiment hozzájuk és tojást adtak nekik, ezután pedig valamelyik lány villőágáról letört egy gallyat, majd azzal sorban szimbolikusan megsuhintotta őket, közben pedig azt mondta: „Mind menjetek fírhöz!”

Engedjük el, amire már nincs szükségünk

Őseink megannyi népszokással űzték el a teltet, kergették el a gonosz szellemeket és azokat a dolgokat, amelyektől meg akartak szabadulni. Mi is használhatjuk a farsangi időszakot arra, hogy letegyük rossz szokásainkat. Elhatározhatjuk, hogy ezentúl odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a környezettudatosabb életre, vagy csökkentjük a károsanyag-kibocsátásunkat. Ebben segítségünkre lehet az alábbi kalkulátor is.

shutterstock 1023253840

A dohányzás ártalmainak csökkentésére a legjobb módszer az, ha végleg letesszük a cigarettát. Ma már köztudott, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészségünket és a környezetünket is az égés során felszabaduló füst által. Az égés során keletkező füst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, amely bejut a dohányzó és a környezetében lévők szervezetébe.

Ezek közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros, épp ezért a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, törekedjünk a minél előbbi leszokásra, hiszen csak így csökkenthetjük 100%-ban a megbetegedések kockázatát és a környezeti terhelést. Ahogy az égés során keletkező füst a levegőt, úgy az eldobott cigarettacsikk a talajt és a vizeinket is károsítja.

Azon felnőttek, akik minden ismert kockázat ellenére sem szoknak le a dohányzásról, tájékozódhatnak az ártalomcsökkentésről. Ma már léteznek olyan, a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füst és égés nélkül működő technológiák, amelyek használata a hagyományos dohánytermékeknél akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járhat. Ilyen technológia például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Ezen technológiákban közös, hogy használatuk során nincs égés, így nem keletkezik füst sem, amely a benne található káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka.

Azonban fontos tudni, hogy a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további, hosszú távú kutatások szükségesek. Továbbá ezen technológiák célja nem a leszokás, hanem az ártalomcsökkentés. Ugyanakkor ezek az alternatívák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami amellett, hogy erősen addiktív hatású anyag, egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A hagyományok segítették őseineket is a nehéz időszakok átvészeléseben. A tél elbúcsúztatása után érkezik a tavasz, amely a megújulás szimbóluma. Apró lépésekkel mindannyian tehetünk saját magunk és a környezetünk érdekében. A legjobb, amit tehetünk, hogy a tavaszi megújulás jegyében búcsút mondunk káros szokásainknak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Oszd meg másokkal is!
Mustra