Agyonstresszel minket a békés karácsony?

shutterstock 515250517

Könnyen eltolódhat karácsonykor a fókusz a feltöltődésről, az ünnepről, az együttlét öröméről. Ilyenkor jön az erőltetett rohanás és ajándékvásárlás, a stressz és a feszültség. Nem csoda, hogy előre tartunk ettől az időszaktól.

Krajcsó Nellivel, a slow mozgalom hazai meghonosítójával és mindfulness trénerrel beszélgettünk arról, hogy vajon miért érezzük kimerültnek, ingerültnek és túlhajszoltnak magunkat éppen a karácsonyi ünnepek környékén.

Hátat fordítottunk a természetnek – az pedig vállat ránt

„A karácsony az igazi túlzások időszaka” – vallja Nelli. „Mindenképpen van belső és külső kényszer is arra, hogy ez így legyen. A fogyasztói társadalomban a karácsonyi időszak az erőn felüli költésről, a rokonokhoz, ismerősökhöz, céges partira rohangálásról, a túlzott evésről és ivásról szól”. Ilyenkor a szervezetünk lassításra vágyik a téli időjárás miatt, de sokan ilyenkor vagyunk a legjobban leterhelve otthon és a munkahelyen is.

shutterstock 549298195

Közben pedig ha megfigyeljük a természetet – akkor azt látjuk, hogy télen az állatok és a növények lelassulnak. A fák lehullatják a leveleiket, kevesebb a napfény, megszűnik a természet zsizsegése, amit tavasszal és nyáron tapasztalunk.

Erre mit csinálunk mi?

„Azt látom magam körül, hogy az emberek ilyenkor pörögnek a leginkább. Nem találkoztam olyan emberrel, aki ne lenne túlterhelve minden télen.”

Ennek talán az egyik oka az lehet, hogy nyáron elvonulunk pihenni, nyaralni, és lassabb lesz valamennyivel emiatt a munkahelyi tempó. Szeptemberben visszatérünk a munkába, a szokásos rutinhoz, a gyerekek iskolája elkezdődik, és próbáljuk utolérni magunkat. Az őszi időszak az érzésem szerint a folyamatos gyorsításról szól, sok projekt az év végére fut ki, tehát a határidők nyomását is érezzük magunkon.

Karácsonyi készülődés = stressz? De miért?

A tempó és a rövid nappalok miatt tehát fáradtak vagyunk, és közben októbertől kezdve cikázhatnak bennünk az aggódó gondolatok, hogy karácsonyra ajándékot kell venni, tavaly sem tudtam mit venni, nem tudom jól megoldani, mert nincs rá pénzem, nincs ötletem, nincs időm.

A modern társadalmakban a karácsony akkor „igazi” karácsony, ha mindenkinek ajándékot veszünk. Talán emiatt is alakulhatott ki az a gyakorlat, hogy kölcsönt vesznek fel az emberek, hogy finanszírozni tudják a karácsonyt, ami azért ha belegondolunk, szélsőséges és fájdalmas döntés.

Ha ezt tapasztaljuk mindenhol és gyerekként is ebben a szellemben nőttünk fel, akkor tényleg elhisszük, hogy csak így lehet ünnepelni.

„Viszont, ha ez stresszel minket, akkor vizsgáljuk felül, hogy vajon tényleg így kell-e ezt intéznem? Dönthetek-e másképp idén, megengedve az autentikusabb, engem egyensúlyban tartó választ a karácsonyi kérdésekre?” – folytatja Nelli. „Senki nem fog megszidni, ha egy szép tortát sütsz, egy díszt készítesz, és azt viszed el ajándékba, nem egy LCD tévét.”

Több gondot okoz karácsonykor a túlköltekezés, plusz az új kölcsön vagy áruhitel együttesen, mint örömöt?

Összességében pedig egy nagyon húzós januárral is szembe kell majd nézni. Visszatekintve egy meggondolatlan ünnepi időszakra természetes lesz a rossz szájíz. Pedig abszolút van segítség a körültekintő szervezésre és az önmérsékletre, amit karácsonykor fokozottan kell gyakorolni.

Ebben segít például két hazai fejlesztésű applikáció.

A Koin segít abban, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a költségvetésünket. Egy egyszerű költéskontroll alkalmazásról van szó, amivel nyomon követhetjük, hogy állunk a keretünkkel. A Telenor Accelerate nyertes Family Finances nem csak a saját, de az egész család költségvetése felett őrködik. Így már a tinik is egy új szemlélet szerint gondolhatnak a karácsonyra, illetve a fogyasztáshoz, vásárláshoz való viszonyuk új alapokon fejlődik ki.

A karácsony az együttlétről a megérkezésről szól. De az elvárások és a tempó miatt a fa körül állóknak azért ez nem egyértelműen kellemes tapasztalat. Elmaradhat az ünnep szelleme, mert mire a karácsonyfa körül összeállunk, kifáradunk, és hiába próbálunk ott lenni hálatelt szívvel, nem megy – mert nem lehetséges három hónapnyi rohanás után egyszer csak megállni, és magunk mögött hagyni a stresszt.

Többünk tapasztalata lehet az, hogy 24-én elmarad az emelkedettség, amit a reklámokból és a filmekből ismerünk. Távolinak, snassznak érezzük a valóságot az elképzelésekkel összehasonlítva – ami csalódottá tehet minket. Ennek a feszültségnek az oldásában segíthet, ha tudatosítjuk, hogy azért, mert valami máshogy történik, mint ahogyan elképzeltük, attól még nem feltétlenül rossz. Tehát ha nem sikerül olyan szépre feldíszíteni a fát, és tökéletes vacsorát készíteni, vagy egyik percről a másikra ünneplőbe öltöztetni a lelkünket, akkor sincs baj. Hagyjunk magunknak időt erre, ne kritizáljuk magunkat.

Karácsonyozni egyszerűen is lehet: adjunk élményt

Talán idén megbeszélhetjük a családdal, hogy élményeket, hasznos dolgokat, saját készítésű ajándékokat adunk egymásnak. Az is egy élmény, hogy nem lóhalálában vásárolunk és az utolsó pillanatban esünk be a fa alá a karácsonyi vásárból.

Határozzuk el, hogy idén mindenki leteszi időben a munkát és együtt díszítjük 24-én a fát, megnézzük a kedvenc filmünket és teljes valónkkal részt veszünk az ünnepben.

Ehhez nyilván idő szükséges, amit bizony néha nehezebb adni, mint egy gyorsan a kosárba dobott ajándékot a boltban. De az emléke sokkal tovább kísérhet el minket.

Karácsonyi pro tipp

Jó lenne, ha idén nem recsegne a Mennyből az angyal a dédi lemezjátszóján? Ha új telefont vennél, a Telenornál kaphatsz egy JBL hangszórót is ajándékba.

Hogyan? Látogass el erre az oldalra! Olvasd el a részleteket.

 Érvényesség: 2017. 12. 12., a készlet erejéig

Hogyan lehet stresszmentesen megélni a karácsonyt?

A legtöbb stresszt mi magunk tesszük saját magunkra azzal, hogy vélt vagy valós elvárások szerint próbálunk működni, és mivel ezek az elvárások nem igazán belülről fakadnak, nem is tudjuk megélni ezeket, és nem sikerülnek úgy, ahogy elképzeltük. Rágörcsölünk, nem tudjuk megélni a pillanatokat.

Lassítsunk le! De mit jelent lassítani? Az, hogy tudatosan gyakoroljuk például a nemet mondást és az egyszerűsítést.

Vizsgáljuk meg, hogy mire van szükségünk, és nem csak az ajándékok terén. A december arról szól, hogy céges karácsony céges karácsonyt követ, a külföldi ismerősök hazajönnek, mindenkivel találkozni kell, inni még, enni még. A sok alkoholtól és cukortól, éjszakázástól, vásárlástól fáradtak leszünk, ráadásul a programáradat elveszi az időt magunktól. Meg merjük vajon magunktól kérdezni: hogy érzem magam?

shutterstock 554961352

„Ha legközelebb jön egy meghívó, azt is kérdezzük meg magunktól: vajon szükséges a hatodik karácsonyi partira is elmenni, vagy elvinni a gyereket még egy mikulás ünnepségre – áthurcolva a városon? Vagy inkább azt választjuk, hogy otthon játszunk együtt?”

Érdemes megvizsgálni, hogy mikor elég az élményekből, programokból, a fogyasztásból, gyakoroljuk a nemet mondást, mostantól naponta pár percet töltsünk gondolatban az ünnepekkel, és hagyjunk időt a pihenésre. Így lehet igazi ünnepként átélni a karácsonyt.

A cikket a Brand & Content készítette a Telenor  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.