5 dolog, amivel megszívatod magad a költözésnél

Kimagasló stresszfaktora miatt a költözködésnél általában nem a legjobb arcunkat mutatjuk, de vannak, akik ezt is látják: azok a derék emberek, akik a bútorainkat cipelik.

Költöztetőnek lenni nem könnyű feladat, és ez alatt nem csak a meló fizikailag megterhelő részét értjük. A szakma képviselői most a The New York Timesnak soroltak fel néhány meredek hibát, amivel az ügyfelek szaporítják a gondjaikat, illetve építő jelleggel hasznos tippeket is adtak, hogy a nap végén ne apró darabokban kapd vissza javaidat.

1. Összevissza kapkodsz

Jamie Viggiano, a philadelphiai J. Viggiano & Co. Furniture Delivery cég tulajdonosa, aki már 30 éve ténykedik a bútorszállító bizniszben, azt mondja, az egyik legnagyobb malőr, amit az emberek el szoktak követni, hogy nem állnak készen a költöztetők érkezésekor.

Mindenki megvárja az utolsó pillanatot, aztán meg csak úgy bedobálják a dolgokat a dobozba,

anélkül hogy rendesen becsomagolnák. Össze se tudom számolni, hány alkalommal jártam olyan házakban, ahol az asztalok tele voltak cuccokkal.

A szakember megjegyezte, manapság már szinte minden barkácsáruház forgalmaz költözéshez használható csomagolóanyagokat, az interneten pedig gazdag videóanyag áll rendelkezésre a hatékony és gondos csomagolásról.

Olvass utána, mit hogy kell becsomagolni
Olvass utána, mit hogy kell becsomagolniShutterstock

2. Törni hagyod, ami törhető

Finn Murphy fuvaros, a „The Long Haul: A Trucker’s Tales of Life on the Road” című könyv szerzője szerint az étkészletet szinte mindenki rosszul csomagolja be.

Egy csomóan simán csak egymásra pakolják a tányérokat, majd a tetejükre teszi a poharakat.

Így garantáltan össze fognak törni – jegyezte meg Murphy, aki szerint a tányérokat igazából az oldalukra állítva kell a dobozokba rakni.

A UNITS Moving and Portable Storage, Inc. költöztetőcég alapítója és elnöke, Michael McAlhany tapasztalt már ennél cifrább bakikat is. Például azt, hogy valaki a kávéskancsót benne hagyva pakolta el a kávégépét.

Neki szintén volt egy praktikus tanácsa: eredeti állapotuk megőrzése érdekében a tükröket tedd a matracok közé, vagy legalább tekerd be gazdagon buborékfóliával (ha az sincs kéznél, akkor pedig újságpapírral).

3. Nem támasztod alá a nehéz tárgyakat

McAlhany szerint a költözködés során jelentős kockázatot képviselnek a gyenge lábakon álló nehéz tárgyak, mint például a zongora vagy a flipper is. Ezek lábai közé érdemes dobozokat pakolni, feltéve, ha nem akarod, hogy a súlyos teher alatt összeroppanjanak a teherautóban.

4. Nem jelölöd meg a holmidat

A költözködők olykor szakító párok kereszttüzébe kerülnek, akik a jelenlétükben próbálnak dűlőre jutni közösen vásárolt tárgyaik jövőjét illetően. Lior Rachmany, a New York-i Dumbo Moving + Storage alapítója és vezérigazgatója felidézte, megesett, hogy a rendőröket is ki kellett hívni, mert az egyik fél azzal vádolta a másikat, hogy lenyúlja a holmiját.

A cégvezető az alkalmat megragadva igyekezett egyszer és mindenkorra tisztázni, nekik nem feladatuk igazságot tenni, a dolguk csak annyi, hogy elvigyék a dobozait annak a személynek, akinek a neve szerepel rajtuk.

A konfliktuskezelés nem tartozik a munkájukhoz
A konfliktuskezelés nem tartozik a munkájukhozShutterstock

5. Halálra ítéled a halad

A legbizarrabb momentumnak, melynek Michael McAlhany részese volt, egyértelműen az bizonyult, amikor a kuncsaft a vízzel és halával együtt csomagolta el az akváriumát. És ebben az a legdurvább, hogy nem csak egyszer fordult elő.

A költöztető ezért felhívta a figyelmet, ha nem lenne nyilvánvaló, a költöztetés előtt ki kell ürítened a vizet a tartályból, de ne úgy, hogy simán csak kiborítod a tartalmát. A szakember azt ajánlja, hogy a vizet öntsd át egy 20 liter körüli ballonba, amiben akár az utat is átvészelheti uszonyos barátod.

A stresszmentes költözés további fortélyairól alábbi cikkünkből tájékozódhatsz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra