Férfiak, a naptej nem ciki!

Százból negyvenen egyáltalán nem védekeznek a káros ultraibolya sugarak ellen, de így is kétmilliárdot költünk naptejekre és társaikra egy évben - derüli ki egy felmérésből.

Ejnye!

Napvédőszert a felnőtt magyar lakosság több mint fele használ legalább alkalmilag: egyharmaduk szinte csak nyaraláskor, illetve közel egyötödük pedig akkor, ha úgy érzi, éget a nap. Százból negyvenen egyáltalán nem védekeznek a káros ultraibolya sugarak ellen, különösen ez igaz a magyar férfiakra (közel 60%), derült ki a Nielsen reprezentatív, napvédőszerek használatával kapcsolatos 2018 nyári felméréséből. 

„A napvédők és napozás utáni termékek iránt egyre nő a kereslet, ugyanakkor a felnőtt magyar lakosság negyven százaléka még mindig nem használ semmiféle fényvédő terméket. A férfiak különösen »lazán« kezelik az ultraibolya sugárzás problematikáját, hiszen majdnem hatvan százalékuk semmiféle ilyen terméket nem használ” – mondta Groszmann Diána, a Nielsen szenior piackutatási tanácsadója. „A kategória dinamikus fejlődése optimizmusra adhat okot, ám további edukációs lépésekre van szükség, hogy a lakosság tudatában legyen a napsugárzás káros következményeinek.”

Ami a konkrét, bőrvédelemre irányuló lépéseket illeti: 100-ból nyolcan naponta használnak különféle napozószereket, hasonló a hétvégi használók aránya. A nők különösen nagy gondot fordítanak a korai bőröregedés és napégés elleni küzdelemre, hiszen háromnegyedük rendszeresen gondoskodik bőre védelméről.

shutterstock 170108471
Shutterstock

Mi fogy?

A legnépszerűbb kiszerelés a 101-200 ml-es, az értékbeli forgalom négyötöde ekkora kiszerelésű. A kicsi, utazáskor praktikus napozók szegmense is felkapaszkodóban van, darabszámban egynegyedével több fogyott belőlük, mint egy évvel korábban.

A fényvédő faktorok erőssége mellett a különféle bőrtípusokra kifejlesztett napvédő termékek is foglalkoztatják a magyar fogyasztókat: a válaszadók közel hatvan százaléka jellemzően vagy nagyon figyel arra, hogy a bőrének megfelelő terméket használjon.

A fényvédelem fokát tekintve abszolút tarolnak a 30-50 faktoros napozók, az összes értékbeli forgalom több mint felét viszik, utána fej-fej mellett, de jócskán elmaradva jönnek a 15-29 SPF-es és 50+ SPF-es termékek.

A megvásárolt napvédőket jellemzően egy nyáron át használjuk el (40% felett), de a fogyasztók egytizede akár két éven át is használ egyetlen flakont. A felmérésből kiderül az is, hogy a kívánt termék megvásárlásáról a legtöbben maguk gondoskodnak (tízből heten), ám a férfiak nagy része szívesebben bízza ezt párjára vagy éppen szüleire.

Oszd meg másokkal is!
Mustra