#VILÁGOM

Itt egy szép könyv, ott egy másik

Szaniszló Judit 2015. december 5., szombat 09:01

Nos, ha már eldöntötte, kinek adja tovább a tavalyi illatszeres ajándékcsomagot meg a zoknikat, akkor elérkezett az idő, hogy komolyan belevágjon az ajándékozásba, és az arra érdemeseknek könyvet tegyen a fa alá. Azt már megírtuk, miket ajánlunk a frissen megjelent magyar kötetek közül, most körülnézünk a nemzetközi felhozatalban. Könyvajándék- és olvasmányajánló következik az ünnepekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

KultúrFRÖCCS

Lina 2015. december 4., péntek 18:37

Nincs már nagy relevanciája egy sima programajánlónak, ezért inkább megkérdeztünk néhány ismert arcot, ők mikre kíváncsiak a közeljövőben. Három tehetséges lány: Polgár Odett énekesnő, Farkas Franciska és Hőrich Lili Nóra színésznők mesélnek arról, milyen programokkal töltődtek fel mostanában, miket ajánlanak a téli napokra, hol lennének, ha nem itt, és mi várható tőlük-velük a közeljövőben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszűnhet a Rubicon, a Filmvilág és a Litera.hu is

mzd 2015. december 4., péntek 13:31

A Magyar Narancs hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a Nemzeti Kulturális Alap (továbbiakban NKA) kiemelt művészeti lapokkal kötött hároméves szerződése idén jár le, egyelőre nem írták ki sem az új folyóirat-támogatási, sem az egyéves pályázatokat. 41 folyóirat dőlhet be, ha ez nem történik meg időben, a 27 print folyóirat közt van az Alföld, a Filmvilág, a Jelenkor, a Kortárs, a Rubicon, a Színház, a Jelenkor, a Balkon, a Forrás és az Új Művészet, az évi 4 és 11 millió forinttal támogatott 14 online periodika között pedig az Építészfórumot, a Fideliót, a Revizort, a Múlt-Kort és a Litera.hu-t is megtaláljuk. Az ok: a Fekete György-féle MMA az NKA-t is bekebelezte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hamis reklámokkal a klímaváltozás ellen

Divany.hu 2015. december 3., csütörtök 17:21

600 plakát lepte el Párizs utcáit nem sokkal a napokban kezdődő ENSZ klímacsúcs előtt, nagyjából arra figyelmeztetve, hogy hiába ülnek össze a nagyhatalmak, ha utána úgysem történik az égvilágon semmi. A poszterek, citylight-ok valójában nyolcvankét művész kritikus beszólása, a klímaváltozás enyhítését sokszor elméletben támogató, valójában a klímaváltozáshoz tevékenységükkel nagyban hozzájáruló óriáscégek álreklámai. A plakátok a világ tizenkilenc különböző országából érkeztek a francia fővárosba, adta hírül a ThisIsColossal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Schilling Árpád agitátorból újra művész lett

Zappe László 2015. december 2., szerda 16:37

A harag napja, Krétakör a Trafóban

Aki az előzetesben olvassa, vagy az előadás elején meglátja, hogy „egy ismeretlen magyar ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról”, bizonyára a Krétakörtől, Schilling Árpádtól az utóbbi években szokásos politikai-társadalmi pamfletre számít. Valóságos és áldokumentumokkal megtámogatott nyers szókimondásra (vagy legalábbis annak szándékára, néha látszatára). Márpedig a színpadra tett dokumentum valójában álságos dolog. Adott helyen megidézve pontosan azt jelenti ugyanis, amit az alkotó vár tőle. Értelmét összefüggéseiben nyeri el, éppúgy, mint a fikció, éppúgy lehet manipulálni és általa manipulálni.

Ezúttal, A harag napja esetében, Schilling Zabezsinszkij Évával és a társulattal együtt írt története teljes egészében fikció. Igaz, olyan fikció, amelynek bármely részlete, motívuma, fordulata valóságos is lehetne, sőt, biztosan meg is esett a valóságban. Még azt sem zárnám ki, hogy így együtt, ahogyan most a Trafóban láthattuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fedezze fel a spanyolviaszt!

Szaniszló Judit 2015. december 2., szerda 15:35

A Spanyol Filmhétnek már az urániás oldala is meggyőző: tetején Antonio Banderas néz fölfelé 28 évesen és jóképűen, lejjebb ott a kép teljes kockája: Banderas Victoria Abrillal A gyilkolás örömében. Aki pedig veszi a fáradságot, és lepörgeti az oldalt, azt ilyen képek fogadják:

pic 20151124122729 579hpqk2ynv

Meggyőző? Na, ugye, ahogy a klasszikusok mondják. Ez egyébként a 2011-es Nincs kegyelem című film reklámfotója. Merthogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 2. és 7. között megrendezett Spanyol Filmhét egyfelől a korai filmjeivel tiszteleg a 2015-ben a Spanyol Filmakadémia által életműdíjjal kitüntetett Antonio Banderas előtt, másrészt kortárs hispán alkotásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényt a Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezi, a filmeket spanyol nyelven, magyar, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással lehet megnézni, vetítésenként – mint azt az esemény Facebook-oldalán talált hozzászólásból megtudtuk – egy ezresért. Az ezer forint pedig tényleg aprópénz a kínálat minőségéhez és sokszínűségéhez képest. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kulka a legnagyobb király!

etelka 2015. december 1., kedd 17:42

A Menedék évek óta sokat tesz a menekültekért, most pedig egy erős húzással olyat találtak ki, amit kevesen vállaltak volna be. Híres emberekhez költöztettek be migránsokat, akik éppen albérletet keresnek, de nem találnak. Az első részben Kulka János egy afgán fiút, Amint lát vendégül, aki nem most érkezett, már 6 éve itt él. Az együtt töltött napokról közösen forgattak, így egy videónaplót lehet követni. Még három részt hoznak nyilvánosságra a Velkám Májgrentsz! kampány keretében november 30. és december 8. közt: Klein Dávid hegymászó, Vranik Roland filmrendező, valamint Jónás Vera énekesnő is forgatott arról, hogyan éltek együtt ideiglenesen egy-egy külföldről érkezettel. A filmek erőssége, hogy személyes történeteken keresztül hozzák közelebb az Iránból, Afganisztánból és Ugandából származó szereplőket, és bemutatják az együttélés hétköznapi helyzeteit. A kampány célja az elfogadás és befogadás segítése mellett az, hogy létrejöjjönegy adatbázis azokból a jelentkezőkből, akik szeretnék a lakásukat vagy a szobájukat kiadni itt élő migránsoknak, és összeköthessék őket azokkal, akiknek nehézséget okoz albérletet találni.

Ha önt sem zavarná, hogy egy külföldi bérli a lakását, jelentkezzen itt! 

A programba bekerülő lakás- vagy szobakiadókat a Menedék szociális munkás és interkulturális közvetítője mentorálja, azaz segíti a felmerülő kérdések megválaszolásában, a zökkenőmentes együttműködésben, és - reményeik szerint - egy szorosabb viszony kialakításában.

Whistler mamája beletrafál a párkapcsolatokba

Farkas Edina Lina 2015. december 1., kedd 11:53

Számára mindegy, hogy kubista, realista, vagy szürrealista alkotásról van szó, bármilyen stílusú festmény áldozatul eshet szarkasztikus humorának: Whistler mamája már több mint két éve fűz humoros – és gyakran kritikus –, kommentárokat ismert vagy kevésbé ismert festményekhez. Bennünket már régóta érdekelt, vajon ki áll az évek óta töretlenül népszerű tumblr oldal mögött, úgyhogy megpróbáltuk rávenni a teremőr néni magyar hangját, ugyan lépjen már elő és mutassa meg magát. Ez részben sikerült is: bár azt továbbra sem tudjuk, ki ő, de készségesen válaszolt néhány kérdésünkre, sőt egy külön alkotást is küldött a Dívány.hu és olvasói számára. Mindez a folytatásban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhamarkodott emberkísérletek

Zappe László 2015. november 30., hétfő 14:29

Charlie Gordon élettörténetét nézhetjük érzelmes, szomorú mesének egy értelmi fogyatékos, ám törekvő, egyszerű, igénytelenül tengetett életével elégedett, mégis okosságra, tudásra, sikerekre vágyó férfiról, akinek vágya teljesül, de ez nem teszi boldogabbá, sőt, hamarosan vissza is hanyatlik korábbi állapotába. Megkönnyezhető sors. Daniel Keyes novellája (1959), majd regénye (1966) azonban az ötvenes-hatvanas évek jellegzetese szellemi terméke is. Hátterében ott van Hirosima emléke, aztán ott van a hidegháború, a szuperhatalmak fegyverkezési versenye a földön és a világűrben, versengés a tudomány terén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Donald kacsa 81 évesen is tartja magát

Divany.hu 2015. november 29., vasárnap 14:39

Andrej Tarusov orosz grafikusnak jutott eszébe az ötlet, hogy utánaszámoljon kedvenc képregény- és rajzfilmfiguráink valós korának, majd könyörtelenül le is rajzolja őket úgy, mintha rajtuk is fogna az idő. Igaza van, mert micsoda disznóság például, hogy Roger nyúl Jessicája soha nem öregszik meg!

Mondjuk őt pont nem ábrázolta eredeti életkorában a grafikus, viszont Minnie egeret annál inkább, és ahogy elnézzük, ő sem kerülhette el az öregedő filmsztárok plasztikai melléfogásait. És azt gondolta volna, hogy a Kengyelfutó Gyalogkakukk már 66 éves? Pedig így van, és Tarusov rajza szerint a Prérifarkasával együtt, békében öregedett meg, ahogy Tom és Jerry sem kergeti már egymást olyan önfeledten a maguk 65 életévével. 

A Kaliforniában letelepedett művész messzebbre ment, és egész életpályát vázolt fel kedvenceinknek, eszerint például Daisy elhagyja Donaldot a szerencsejáték miatt, Goofy pedig utcára kerül biztosítás híján. És az ő magánnyugíjpénztári befizetésüket még le se nyúlták.

Látta már az igazi Micimackót?

etelka 2015. november 29., vasárnap 08:49

A Northfoto örvendeztetett meg minket két képpel és egy rövid történettel arról, hogy végre meg lehet tekinteni az igazi Micimackót. Vagyis a koponyáját, hogy pontosak legyünk. A Micimackó néven elhíresült mese- és rajzfilmhőst ugyanis írója, Milne valódi medvéről mintázta: a londoni állatkert kanadai feketemedvéjéről, akit Winnipegnek hívtak. A.A. Milne 1926-ben írta meg a történetet, és fiával, Christopher Robinnal együtt rendszeres látogatói voltak a londoni állatkertnek, ahol Winnipeg élt. Fia, Christopher Robin imádta Winnipeget, róla nevezte el kedvenc játékmedvéjét is Winnie-nek (Karinthy ezt magyarította Micimackóra, testvére után). Az alábbi fotó nemcsak Winnipeg miatt érdekes, hanem azért is, mert Christopher Robin testközelből eteti őt mézzel. Winnipeg négy évvel a könyv megjelenése után, 1930-ban múlt ki, de mivel már életében híressé vált, koponyáját megőrizték az utókornak, jelenleg Londonban tekinthető meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok esküvő és egy újságíró, avagy lehet-e könyvből házasodni?

Steiner Kristóf 2015. november 28., szombat 15:58

Akinek valaha volt már esküvője, pontosan tudja, hogy a felhőtlen örömködést előbb vagy utóbb felváltja a stressz, és mire valóban beköszönt a nagy nap, számtalan észveszejtő próbát kell kiállnia úgy a menyasszonynak, mint a vőlegénynek. Persze minden "honnan lesz nekünk erre pénzünk?", "hogy felejthettük el a nagynénéd unokaöccsét", és "szökjünk el holnap és soha ne jöjjünk vissza"-pillanatot felülír a felhőtlen boldogság az "igen" után. Akinek pedig sosem volt még esküvője, és az amerikai filmeken nevelkedve azt képzeli, hogy az álomesküvő csettintésre történik meg, sajnos keserves csalódás elébe néz... hacsak nem kezdi előre kiokosítani magát. Esküvői magazinok régóta léteznek, és esküvő kiállításokon is lehet inspirálódni már egy ideje, de Magyarországon nincs igazi hagyománya az esküvőkről szóló albumoknak, köteteknek. Bár a jegyespár-oktatás egyre gyakoribb jelenség, de esküvőszervezőt bérelni még mindig luxus, a "majd én mindent megoldok" pedig hamar átváltozhat "képtelen vagyok mindent egyedül intézni"-be. Egy magyar újságíró, Czank Lívia hamarosan megjelenő könyve interjúk és látványos fotók segítségével bizonyítja be: nem kell feltétlen idegösszeroppanást kapni esküvőszervezés közben. 

Dégi Attila fotója
Fotó: Dégi Attila
Távolról sincs vége, olvasson még »

Van kedvenc jelenete a Casablancából?

Lina 2015. november 26., csütörtök 20:39

73 éve, hogy bemutatták a romantikus kultuszfilmet, a Casablancát, amellyel a magyar származású Kertész Mihály végérvényesen beírta magát a filmtörténelembe. Az 1942-ben forgatott drámának híres jeleneteit és mondatait nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalabb generáció filmrajongói is ismerik. Nem véletlenül.

Ez is elvitt magával

Szaniszló Judit 2015. november 26., csütörtök 20:07

Tavaly év végére film is készült a Rájátszásról, amit eredetileg egyszeri irodalmi-zenei gegnek szántak a szervezők, mára viszont az egyik legmenőbb kortárs költészeti projektté nőtte ki magát.

A Rájátszás olyat lépett meg, amire manapság kevesen képesek: a költészetet lazán kiemelte a sokak által cikinek, idejétmúltnak tartott skatulyából, ráadásul mindenféle kultúrpedagógiai sallanggal nyakon öntött erőlködés nélkül. Így lett menő a kisboltban a kiflik között Erdős Virágot dúdolni a rádióval együtt. Az első után most megjelent a második album is, Szívemhez szorítom címmel. A lemezbemutató koncert még októberben megvolt, tegnap este az Akvárium Klubban pedig meglepően sok tizen- és huszonéves is együtt énekelte a dalokat a már nem annyira alkalmi író-zenész formációval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden szuper Az éjszakám a nappalodban, kivéve magát a filmet

cukorka 2015. november 26., csütörtök 12:30

Amióta létezik nekünk egy (elméletileg) elfogulatlan Filmalapunk, sokkal könnyebben számon kérhetőek az elköltött forintmilliók (jelen esetben 270 millió, leírjuk betűkkel is, mert ez röhej: kétszázhetven millió forint), mint eddig, amíg fogalmunk se volt arról, hogy kinek, mi alapján osztogatják a közpénzeket a forgatásokra. Látván az azóta készült filmeket merenghetünk azon, hogy ez vagy az vajon mi alapján kapta meg a támogatást, illetve azon is, hogy milyen forgatókönyveket olvashatnak a bírák, ha ezekre mondanak áment. Mert kezd általánossá válni az újkori filmjeinknél, hogy már nem kell a párbeszédek teljes elviselhetetlensége miatt kapaszkodnunk a szék karfájába; a magyar forgatókönyvírók megtanultak párbeszédeket írni. Nincs ez másként Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod című filmjénél se, a párbeszédek nagyon is életszerűek voltak, maximum a poénok voltak rosszak.

Csakhogy ez a film több szempontból is igazi érvágás. Érvágás, mert igazi nézői átbaszásról van szó, és nem véletlen a kifejezés, mert nagyon, ismétlem nagyon sok jót vártunk tőle. Miért is ne vártunk volna sokat, hiszen ami már látatlanban is látszott, hogy jó a szereposztása, a grafikája, a plakátja, megnézve pedig az is kiderült, hogy jó a képi világa, jó a zenéje, sőt a jó színészek jól is játszanak benne – csak kár, hogy a nagy büdös semmit.

Nem lehet közben nem azon gondolkozni, hogy vajon a szerzők (akik mellesleg a rendezőpáros is egyben) hogyan verték át Vajnáékat (vagy Vajna b. nejét???), egyáltalán, hogy miért nem mondta nekik valaki, aki ért egy kicsit a filmekhez, hogy nincs baj srácok, dolgozzatok még két évet (tíz évig írták amúgy, muhahha) ezen a könyvön, aztán majd meglátjuk. 

De nem. Kell a fekete komédia, ha a fene fenét eszik is! Pedig még az Isteni műszak is megbukott, ami ehhez képest tényleg maga volt a csoda! Jó, most igazságtalanok vagyunk, ha a szarhoz viszonyítunk, akkor könnyedén elmondható az Éjszakám a nappalodról, hogy nem rossz, mit tudom én, így vannak benne jelenetek összevissza, értelem nélkül, ilyesmi. Mert ez tényleg nem rossz egy olyan mezőnyben, ahol valaki pénzt ad egy bármilyen Kabay Barna-filmre. De most tényleg csak azért kéne dicsérjük, mert vannak sokkal rosszabbak is? Aligha. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a közös Poe-ban, egy modern hableányban és John Malkovichban?

Lina 2015. november 25., szerda 13:28

November 25 -29. között, négy helyszínen tartott animációs filmdömpingen, a XIII. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon ki fog derülni. Az eseményen nemcsak a versenyfilmeket, hanem még számos izgalmas alkotást is megnézhetünk, sőt, a gyereket is magunkkal vihetjük, mert nekik és készültek rajzfilmekkel és programokkal egyaránt.

Az idei felhozatal sok jóval kecsegtet, olyan alkotók animációt láthatjuk majd, mint Charlie Kaufman (A John Malkovich menet), Roger Allers (Az oroszlánkirály), és a friss japán tehetség, Mamoru Hosoda (Az idő fölött járó lány, Summer Wars). Mutatjuk, bennünket melyek érdekelnek legjobban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a Google is lefeküdt a Star Warsnak

Divany.hu 2015. november 25., szerda 09:46

Ha még nem jön ki a könyökén, hogy nemsokára bemutatják az új Star Warst, akkor szólunk, hogy érdemes kipróbálnia a Google új easter egg-jét: írja be a Google keresőjébe a híres "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..." kezdőmondatot akár magyarul, akár angolul, azaz "A long time ago in a galaxy far, far away".

És hogy mi fog történni? Nos, a Google a találatokat úgy fogja feldobni, mintha azok a híres film főcímének, avagy introszövegének részei lennének, így böngészhet csillagok közt. Ez még akkor is nagyon kúl, ha amúgy másra a fent említett mondatrészen kívül eképpen nem lehet rákeresni.

Nem túlzottan meglepő, hogy a Google lepaktált Lucasékkal, az iflscience-n ráadásul rátaláltunk egy másik funkcióra is, amivel a sötét illetve világos oldalhoz lehet csatlakozni, majd élni tovább az életünket, mint egy jedi, már ami a háttérképeinket jelenti, kiváltképp a Gmail, Google Maps, YouTube és Chrome szolgáltatásit illetően. Az erő legyen velünk...

Novák Péter Figarója lett a legjobb operaelőadás Romániában

Edicsek 2015. november 24., kedd 20:38

Harmadik alkalommal tartották meg a romániai dalszínházak gáláját a kelet-romániai Jászvásáron, ahol a Novák Péter rendezésében színpadra állított Figaro Házassága kapta a legjobb operaelőadásnak járó díjat - számolt a Maszol. A Kolozsvári Magyar Operában bemutatott darab Novák Péter első operarendezése. Az előadást a nyáron a magyar közönség is láthatta az Armel Operafesztiválon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz legjobb filmjével köszöntjük a nyolcvan éves Törőcsik Marit!

maze 2015. november 23., hétfő 18:36

Az elmúlt hetekben jelentek meg sajtóinformációk arról, hogy Törőcsik Mari, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze nem örvend túl jó egészségügyi állapotnak. Azóta szerencsére mindenfelé jelennek meg cikkek ennek ellenkezőjéről, és nemcsak azért, hogy tisztázzák a helyzetet (amit egyébként Vidnyánszky Attillán kívül senki nem cáfolt túl határozottan), hanem elsősorban inkább azért, mert a színésznő ma lett nyolcvan éves.

Ha valaki egyszerre annyi mindene egy nemzetnek, mint nekünk Törőcsik, természetesnek látszik, hogy egy egész ország örüljön annak, ha kerek születésnapja van, ezért aztán nem is meglepő, hogy a ma estét a Nemzeti Színház is kizárólag a színésznőnek szenteli. Jordán Tamás rendezi a gálaestet, amin megannyi meglepetés fellépő fog csupa szépet és jót mondani hazánk nemzetközileg is elismert sztárjáról, ám ne csüggedjen, ha nem váltott jegyet az előadásra, mert a Duna tévé is közvetíteni fogja 21.35-től.   

Törőcsikkel az elmúlt napokban nemcsak az MTI készített interjút, de a Revizoronline egy Csáki Judittal készült beszélgetést is közölt, és a kettőt együtt olvasva már senkinek nem lehet kétséges: Törőcsik igazi díva, akinek belső békéje és szakmai alázata minden egyes mondatán átsüt. A színésznő elsősorban a remek rendezőknek köszöni, hogy az lehet aki, mi pedig megpróbáltuk összeszedni azt a sokszínűséget, amit a vásznon képvisel. 

Mi mással kezdhetnénk, mint a Körhintával, Fábry Zoltán 1956-os filmjével, ami azonnal meghozta számára a hírnevet. Tulajdonképpen ez az egy videó is elég lenne a sokszínűség bizonyítására, legalábbis érzelmek vannak benne bőven: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dráma és háború, titok és szerelem orosz módra

Lina 2015. november 21., szombat 19:15

Ha már orosz hetet tartunk, összeszedtünk pár olyan erős filmet, amelyek akár alkotóikat, akár témájukat illetően orosz kötődésűek. Régi kultikus produkciók, döbbenetesen őszinte háborús filmek, szerelmes történetek és persze kihagyhatatlan klasszikusok is akadnak a folytatásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fanszőrzet miatt zárták be a világ második legdrágább festőjének kiállítását

mzd 2015. november 21., szombat 17:41

Nemrég újabb árverési rekord született: 113 millió fontért, azaz közel 50 milliárd forintért kelt el Amedeo Modigliani Fekvő akt című képe a Christie's aukcióján– olvasható a Dailymail oldalán. A festményt egy kínai milliárdos, bizonyos Liu Yiqian vette meg, és bár az összeg elképesztő, még így is csupán második helyhez elég a legdrágább festmények listáján: az első helyet ugyanis 179,4 millió dolláros árával május óta Picasso Algériai nők című műve tartja. Ismerje meg a meztelen nőt ábrázoló remekmű és festőjének történetét!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szerelemnek nincs nemi identitása

Lina 2015. november 20., péntek 18:26

Az angol Dazed and Confused oldalán találtunk rá a jelenleg London College of Fashion Fashion photography mesterszakán tanuló magyar fotós, Martin Wanda Lovers című sorozatára, amelyben különféle nemi identitású szerelmespárokat fotózott intim pillanatokban. Nem provokálás, sokkal inkább társadalmi érzékenyítés volt a cél egy olyan téma kapcsán, amelyet még számos tabu övez itthon és még sok helyen a világban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szcientológiából kiugranotok nem kell félnetek jó lesz

Lina 2015. november 19., csütörtök 11:56

Várható volt, hogy óriásit fog durranni az Oscar díjas Alex Gibney rendező legújabb, Szcientológia, avagy a hit börtöne című filmje, amely a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült és az eddigieknél is keményebb képet fest az állítólagos vallásról. A filmben nyolc kiugrott tag mesél a "szemellenzős” évekről, a teljes kontrollról, egy őrült teóriájának megvalósulásáról, a vallás nevében kicsikart súlyos dollármilliókról, és a jellem teljes kifordulásáról.

Talán soknak tűnhet a két és fél órás játékidő, de Alex Gibney olyan zseniálisan játszik a történetekkel, monológokkal, a háttérsztorikkal és nem mellesleg a látványos technikai elemekkel, hogy az embernek eszébe sem jut, hogy már közel 150 perce hallgatja az egykori szektatagok történeteit. Ráadásul a film úgy épül fel, hogy azok is gyorsan képbe kerülnek a szcientológia történetével, akik eddig nem mélyültek el a témában, és azok számára sem untató, akiknek mond valamit L. Ron Hubbard a neve. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az idei karácsony legnagyobb ajándéka: Bill Murray karácsonyi filmje

araya 2015. november 18., szerda 18:01

A Netflix karácsonyra egy olyan filmmel készült, amiről már most bizton állíthatjuk, hogy a következő évek karácsonyi műsorkínálatának egyik legkedveltebb filmje lesz. Ezt több dolog miatt is ki tudjuk jelenteni: 

  • A Very Murray Christmas, ahogyan a nevéből is kiderül Bill Murray karácsonyi agymenése lesz, tehát a siker nagyrészt már borítékolható.
  • Ha ő nem lenne elég hozzá, akkor eláruljuk, hogy igazi sztárkavalkádot szedett össze maga mellé. Ott lesz George Clooney, Miley Cyrus, Chris Rock, Amy Poehler, Rashida Jones  és még sokan mások.
  • A történet szerint ráadásul a legtöbben önmagukat alakítják a filmben, ami arról szól, hogy a teljesen megbénult New Yorkban a Carlyle Hotel vendégeinek mégiscsak felejthetetlenné tegye a karácsonyát Murray, a barátai és a hotel dolgozói. Ha pedig mindez sikerül, az garantáltan azt jelenti, hogy a néző karácsonya is felejthetetlen lesz. 
  • A rendező Sofia Coppola, az első amerikai filmrendezőnő, akit Oscar-díjra jelöltek. Ő rendezte többek között az Elveszett jelentést is, ahol Murray szintén zseniálisan alakított. 

Ha ez a sok infó még mindig nem győzte meg, akkor mutatjuk az előzetest: 

Tudta, hogy Steve Martin zenészként is menő?

bb 2015. november 15., vasárnap 10:14

A megszállott Steve Martin rajongók bizonyára tisztában vannak vele, hogy a nemrég hetvenedik életévét betöltött színész nemcsak komikusként hanem zenészként is előszeretettel lép fel világszerte. Sőt, a wikipedia.org szerint ő a világ egyik legismertebb bendzsójátékosa, amiben minimum annyi igazság valóban kell legyen, hogy a bendzsózenészek közt relatíve kevés az olyan, aki hollywoodi filmekben is szerepel. Martin körülbelül tíz éve bukkan fel a különböző zenei eseményeken, leginkább dzsesszfesztiválokon, ahol általában a Steep Canyon Rangers nevű zenekarral áll színpadra énekesként és bendzsósként. Első albuma 2009-ben jelent meg The Crow: New Songs for the Five-String Banjo címmel.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés