Hová tűnnek a híres halottak testrészei? - Einstein agyát sikerült visszaszerezni

Geyer Krisztina

Nyugodjék békében – szól a kegyeleti kifejezés, ami bár morbidan hangzik, de jókívánságnak is betudható. A történelemben ugyanis számos esetről tudunk, amikor holttesteket lovasítottak meg, testrészek tűntek el jelentős vagy jelentéktelen személyek sírjaiból. A sírrablás áldozatai közül különös érdeklődés övezi a történelmi személyiségek történeteit.

Híres emberek ellopott vagy éppen elveszett maradványai között kiemelt szerepet kap a koponya és az agy, mondhatni ez a slágertestrésze a sírrablásoknak. Einstein agyát még akár értjük is, de mit kezdhettek John. F. Kennedy agyával? A Ranker cikke többek között erre a bizarr kérdésre is választ ad.

Albert Einstein agyát a tudomány nevében lopták el

Albert Einsteiné lehet az egész történelem leghíresebb agya. Neve generációk óta mindenütt a zsenialitással van kapcsolatban, a legtöbb ember már azelőtt hallott a relativitáselméletről, mielőtt még egyáltalán osztani megtanult. Valamennyire érthető tehát, hogy valakinek pont Einstein agyára fáj a foga, de ahogyan ez a képzavar, úgy a lopás története is elég bizarr. 

Albert Einstein patológusa, dr. Thomas Stoltz Harvey az illegális agyi boncolással magának akart csak hírnevet szerezni
Albert Einstein patológusa, dr. Thomas Stoltz Harvey az illegális agyi boncolással magának akart csak hírnevet szereznigiphy.com

Annak ellenére, hogy Einstein nem akarta, hogy tanulmányozzák az agyát vagy a testét, Thomas Harvey patológus mégsem tudta megállni, hogy kifürkéssze Einstein zsenialitásának titkát. Harvey nem agykutató volt, ezért hát elrabolta a testrészt. Amikor ez pár napra rá kiderült, visszamenőlegesen kért engedélyt Einstein fiától, Hans Alberttől, azzal a ma már ismert indokkal, hogy minden vizsgálatot kizárólag a tudomány érdekében fog lefolytatni. 

Elkezdte tehát felszeletelni az agyat több száz egységre, és a részleteket kutatóorvosoknak küldözgette szét, hogy közösen tanulmányt írjanak a vizsgálatokból. Harvey 2007-es halála után az agydarabkák visszakerültek a Princeton Kórházba, ahol évtizedekkel korábban kiműtötték azokat Einstein koponyájából. Napjainkban állandó kiállítás keretein belül csak a philadelphiai Mütter Museumban látható néhány szelet Einstein agyából.

John F. Kennedy agya nyomtalanul eltűnt

John F. Kennedy talán Amerika egyik leghíresebb elnöke, és az agya minden bizonnyal a legemlékezetesebb és legtragikusabb pillanatának középpontjában állt. Az 1963-as merényletét övező drámai események – valamint a családját és a holttestét körülvevő fokozott biztonsági intézkedések – ellenére az agya valahogy eltűnt. 

A boncolásnál jelen lévő FBI-ügynök, Francis X. O’Neill Jr. visszaemlékezése szerint „nem sok maradt az agyból, több mint a fele hiányzott”. Az agy valamikor a boncolása után eltűnt, és bár senki sem tudja, ki vitte el, vagy miért, végtelen számú elmélet és találgatás született. Valójában a Kennedy-összeesküvés-elméleteknek egy egész alműfaja létezik az eltűnt agy sorsával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy testvére, Robert Kennedy megszabadult az agytól, hogy elrejtse JFK betegségeit.

Bonaparte Napóleon pénisze mint kiállítási tárgy

A közhiedelem ellenére Napóleon nem volt alacsony ember. Valójában átlagos magasságú volt, és ellenségei híresztelték el az ellenkezőjét.

Volt azonban egy testrésze, amely megfelelt az aprócska jelzőnek: a hímtagja. Halála után a pénisze elég nagy utat tett meg kiállítási tárgyként. Napóleon nemi szerve valahogy egy olasz pap tulajdonába került, aki továbbadta egy könyvkereskedőnek, aki végül a New York-i Francia Művészetek Múzeumának adta, ahol „összezsugorodott angolnaként” jellemezték. 

A tagot végül egy árverésen eladták egy amerikai urológusnak, aki azóta is saját magángyűjteményében tartja sok más furcsa történelmi tárgy között, úgymint Göring öngyilkos fiolája és Lincoln véres gallérja. 

Charlie Chaplin holttestéért váltságdíjat követeltek

Charlie Chaplin az egyik legismertebb színész a világon. Chaplint 1977-ben egy svájci temetőben helyezték „örök” nyugalomra, de három hónappal később sírrablók kiásták, és Chaplin özvegyétől 600 000 dolláros váltságdíjat követeltek a holttestért cserébe. A rendőrség klasszikus telefonlehallgatási technikával elkapta a csalókat, az ötletgazda pedig négy év börtönt kapott a bűntettéért. Chaplint újratemették eredeti sírhelyén, és ezúttal egy nagy betonlapot is elhelyeztek sírjára.

Benito Mussolini agyát és vérét az interneten árusították

Benito Mussolini fasiszta diktátort 1945-ben végezték ki, agyát először egy milánói klinikán tárolták, majd egy részét az Egyesült Államokba szállították. Unokája, Alessandra Mussolini 2009-ben megdöbbenve látta, hogy nagyapja vérét és az agyát árulják az eBay-en. Az eladó 22 000 dollárt kért a történelem eme egyedülálló darabjáért, de a rendőrség hamarosan leállította az egészet.

Ludwig van Beethoven koponyáját darabokra törték

Ludwig van Beethoven földi maradványaival sem bánt a sors olyan méltósággal, amilyet megérdemelt volna. Először is, Beethoven koponyáját egy elfuserált boncolás során összetörték. A darabokat később összeragasztották, majd a holttestével együtt eltemették, amelyet 50 évvel később ásott ki egy tudós, aki a zeneszerző szellemi képességeit akarta tanulmányozni. A koponyadaraboknak valahogy lába kelt, adták-vették őket, mielőtt végül a San Jose Állami Egyetem Beethoven Központjába kerültek.

Ha tetszett ez az összeállításunk, akkor az eltűnt történelmi ereklyékről szóló cikkünket is ajánljuk.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra