Kegyetlen kínzás vagy művészet? Indul a bikaviadal-szezon Spanyolországban

GettyImages-1342123049
Molnár-Zolnay Fruzsina

Bikaviadalonként legkevesebb hat bika véres lemészárlását nézheti végig a műkedvelő közönség a most induló szezonban Spanyolországban. Madridban egy belépőjegy ára idén hozzávetőlegesen 15 és 115 euró között mozog a hagyományőrző kulturális eseményre, míg néhány spanyol tartomány már évtizedekkel ezelőtt betiltotta ezt a fajta „szórakozást”. A dilemma régóta fennáll: kegyetlenség vagy művészet?

A boltokban megvásárolt csirkét keltetőgépek hívják életre, szondán keresztül etetik őket hatalmas óceánjáró hajókon, nem látják életükben az ég kék színét soha, de a másik kiscsirke pihéjén kívül feltehetően mást sem, mielőtt levágják, kopasztják, csomagolják és megeszik őket. Nálunk régi hagyománya van a disznóvágásnak, mások kakasviadalokon tettek fogadásokat, az ókorban pedig az egyik legkedveltebb mulatság a gladiátorok élet-halál küzdelmének végigszurkolása volt. Tagadhatatlan, hogy van az emberiségnek egy kegyetlenségre hajlamos, beteges oldala, miközben egyre többek választják a vegán életmódot ideológiai megfontolásból, és egyre több tartományban tiltják be Spanyolországban a bikaviadalokat.

Történet

A bikaviadalok eredetét egyesek Julius Caesarhoz kötik, mások Ovidius írásainál hivatkoznak rá először, majd később 1080-ban már egy esküvői ünnepségsorozat részeként tesznek róla történeti említést a mai Spanyolország területéről.

Audrey Hepburn és Mel Ferrer 1955-ben Madridban egy bikaviadalon
Audrey Hepburn és Mel Ferrer 1955-ben Madridban egy bikaviadalonBettmann / Getty Images Hungary

Már a középkorban is különböző megítéléssel tekintettek az ősi hagyományra, a kora újkorban I. Izabella kasztíliai királynő, más néven Katolikus Izabella, az Ibériai-félsziget nagy részét az arab hódoltság után egyesítő, Kolumbusz felfedezőútjára felhatalmazást adó uralkodó például elutasította, bár be nem tiltotta a viadalokat. V. Károly viszont fia, II. Fülöp születését egy bika egyetlen lándzsadobással történő leölésével „ünnepelte”. Az egyház is hezitált a témával kapcsolatban, pápák és zsinatok sem tudtak véglegesen dűlőre jutni az ügyben, hogy pontosan mennyire is nem való Isten kedvére ez az elfoglaltság, amely kétségtelenül sok évszázados hagyománnyal bír.

A monacói herceg és felesége, Grace Kelly 1961-ben egy mallorcai bikaviadalon
A monacói herceg és felesége, Grace Kelly 1961-ben egy mallorcai bikaviadalonEuropa Press Archive / Getty Images Hungary

Tilalom

Az első autonóm közösség Spanyolországban, amely saját hatáskörével élve betiltatta a bikaviadalokat, 1991-ben a Kanári-szigetek volt. A sorban Katalónia következett, ahol a függetlenedési szándék egyik megnyilvánulási formáját is sokan belelátják a döntésbe, amely által elhatárolódnak valamitől, ami ízig-vérig spanyol.

Szinte állandó résztvevői ma már a viadaloknak az arénán kívül tüntetők
Szinte állandó résztvevői ma már a viadaloknak az arénán kívül tüntetőkAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Ecuador és Peru is betiltotta már a bikaviadalok klasszikus formáját.

Hogyan is zajlik

A bikaviadalokra szánt állatokat nagy nevű tenyésztők dédelgetik, legeltetik, a legjobbat kapják mindenből, hogy a legjobb formába kerüljenek. Ha nem lesz belőlük elég erős példány ahhoz, hogy kellően küzdjön az arénában, akkor már azelőtt véget vetnek feleslegessé vált életének. Ha megéri a „méltó” halál lehetőségét, akkor a zenekarral kísért ceremónián a többi bikával közös „bemutatkozása” után sor kerül egyéni megmérettetésére. Ennek alkalmával több torreádor különböző módokon fárasztja, bökdösi, döfködi, hol gyalogszerrel egy paraván mögé befutva a bika elől, ha melegszik a helyzet, hol lóhátról. A ló szemét eltakarják, hogy a látványtól ne ijedjen meg, és ne kezdjen hanyatt-homlok menekülni.

Az arénák viszont sokszor megtelnek rajongókkal, kíváncsi tursitákkal
Az arénák viszont sokszor megtelnek rajongókkal, kíváncsi tursitákkalDavid Ramos / Getty Images Hungary

Mivel a bika viszont jól látja a lovat, amiről szurkálják, és meg is próbál nekimenni annak, ezért a ló vastag köpenyt visel falécekből vagy egyéb, kellő védelmet nyújtó anyagból.

A viadal egyes részeiben más és más torreádorok váltják egymást, mind a kiváltságos helyzetben lévő sztár torreádor, a matador teamjéből, amelyet ő maga verbuvál össze.

A zenekar fel-felcsendül a különböző részek között, melyeknek egyetlen állandó résztvevője a bika. Amikor már kellően sok vért vesztett, és eléggé fáradt is, akkor elérkezik a végső küzdelem ideje, homokra lép a matador, aki köztiszteletben álló macsó, férfiasságának teljében lévő bátor hős sokak szemében, aki erre születik, és erre neveltetik.

Díszes ruhában pózol a több száz kilós állat szeme láttára, majd tovább ingerli azt vörös posztójának harmonikus koreográfiájával.

A ledöfés pillanata is egy kifinomult mozdulatsor eleme, méghozzá a legfontosabbika, amelyet zsűri és persze a nézők értékelnek a helyszínen.

A végső döfés pillanata
A végső döfés pillanataEuropa Press Entertainment / Getty Images Hungary

Ha egy döfésre elterül a 400-600 kilós állat, akkor óriási ováció és zeneszó élteti a bátor és dicső torreádort, a zsűri pedig a közönség buzdításából következtetve az elégedettség szintjére, engedélyt ad az állat fülének vagy farkának levágására, mely a matador trófeája lehet.

Ez a teljes ceremónia egy bikaviadalon hat alkalommal játszódik le, 3 matador szerepel csapatával együtt két ízben, mind a hatszor újabb bikát küldve a másvilágra.

Megítélés

Tanácsolhatnám, hogy mindenki menjen el, nézzen meg egy viadalt élőben, vagy csak azokat a részeit, amelyeket végig tudja kísérni tekintetével, majd ítélje meg maga, hogy a hetente sok ezer ember látványosságának biztosítása, a hagyományőrzés, a művészi faktor vagy az állatkínzás érzése dominál-e benne a látottak alapján. 

Személyesen átélve, megragadhatja az embert hosszabb-rövidebb időre a levegőben vibráló múlt szelleme, a lelkes nézőközönség magával ragadó szurkolása, a torreádorok művészi öltözékei vagy mozdulatai és a bika,

valamint a jellemzően apró termetű torreádorok közti szembetűnő méret- és súlykülönbség.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra