Észak-Korea vezetője a Rambo-filmekért, Hitler a Disney-ért rajongott: diktátorok és államfők kedvenc filmjei

GridArt 20220401 130650260

A filmeket mindenki szereti, ezalól a világ legkegyetlenebb diktátorai, illetve a múlt és a jelen legismertebb politikai vezetői sem kivételek: de vajon melyik filmet ülte végig százszor Churchill, miért rajongott Sztálin a dzsungel ágyékkötős hőséért, és melyik retró sci-fit nézi meg az angol királynő minden karácsonykor?

A nácik vezére a Disney-mesékért lelkesedett

Adolf Hitler, a Harmadik Birodalom diktátora fiatalon festőnek készült, nem csoda, hogy elbűvölték őt az animációs filmek: különösen csodálta Walt Disney munkásságát, még saját szkeccseket is készített Mickey egérről és más Disney-figurákról. Legnagyobb kedvence az első egész estés Disney-rajzfilm, az 1937-es Hófehérke és a hét törpe volt, de a három évvel később bemutatott Pinocchiót is kifejezetten szerette, a rajzfilmek mellett pedig a legendás 1933-as trükkfilm, a King Kong is a Führer favoritjai közé tartozott.

Sztálin és a dzsungelutópia

A Szovjetunió véreskezű diktátora lelkesedett a Johnny Weissmüller főszereplésével készült Tarzan-filmekért, melyek szerinte azt példázták, hogyan képes egy hős a kapitalista társadalomból kivonulva létrehozni saját kommunista utópiáját a dzsungelben. Nem véletlen, hogy a Tarzan-sorozat azon kevés amerikai produkciók közé tartozott, melyeket a ’40-es, ’50-es években bemutathattak a szovjet mozik: a dzsungelhős kalandjaira több mint 160 millió szovjet néző váltott jegyet, Weissmüller alakja pedig egy egész generáció számára vált meghatározó gyerekkori emlékké.

Sztálin és Tarzan
Sztálin és TarzanGetty Images Hungary

Rambo kalandjai Észak-Koreában

A 2011-ben elhunyt észak-koreai vezető, Kim Dzsongil (az államalapító Kim Ir Szen fia és a jelenleg regnáló Kim Dzsogun édesapja) igazi filmrajongónak számított, aki 30 ezer DVD-t számláló gyűjteménnyel rendelkezett, sőt, egyszer elraboltatott egy dél-koreai rendezőt és színésznő feleségét, arra kényszerítve őket, hogy készítsenek számára nagyszabású szörnyfilmet, mely reményei szerint felvirágoztatná országa filmiparát. A diktátor a bennfentesek szerint különösen kedvelte az akciófilmeket, legnagyobb favoritja pedig a Rambo-sorozat volt, annak dacára, hogy a Sylvester Stallone által játszott főhős nem éppen a kommunista rezsimek oldalán szállt harcba a vásznon.

A kannibál diktátor és a híres négylábú páros

Uganda diktátora, Idi Amin, aki a híresztelések szerint meggyilkolt ellenfelei fejét a hűtőjében tárolta – sőt, olykor még falatozott is rosszakarói holttestéből – szintén nagy rajzfilmrajongó volt, ő azonban jobban kedvelte a rövid, burleszkszerű meséket, különösen a legendás macska-egér duó, Tom és Jerry kalandjait. Amikor a véreskezű zsarnokot 1979-ben leváltották az ország éléről, a lakosztályát átkutató csapatok rengeteg Tom és Jerry-rajzfilmet és egy zsáknyi kézigránátot találtak odabent.

Kim Dzsongil és hőse, John Rambo
Kim Dzsongil és hőse, John RamboGetty Images Hungary

Churchill a kosztümös romantikát szerette

Demokratikusabb vizekre evezve: a leghíresebb brit miniszterelnök főként a történelmi filmeket részesítette előnyben, az életrajzírók szerint legnagyobb kedvence a Korda Sándor által rendezett, 1941-ben bemutatott Lady Hamilton volt. A romantikával és brit hazafiassággal átszőtt, Napóleon korában játszódó mozidarab, melynek főszerepeit a színfalak mögött is egy párt alkotó Laurence Olivier és Vivien Leigh játszották, olyan mértékben elnyerte a kormányfő tetszését, hogy legalább száz alkalommal tekintette meg.

Kennedy, a 007-es ügynök

Az Egyesült Államok tragikus sorsú 35. elnöke igazi playboy aranyifjú volt, nem véletlen, hogy szívesen olvasta Ian Fleming kémregényeit, melyek hőse, James Bond hozzá hasonlóan nagy lábon él, imádja a nőket, az italt és a szerencsejátékot – egyszer úgy nyilatkozott tanácsadóinak, bárcsak a 007-es ügynök is neki dolgozna a CIA-nál. Kennedynek az 1962-ben bemutatott első Bond-film, a Dr. No is nagyon bejött, csakúgy, mint a folytatás, az egy évvel későbbi Oroszországból szeretettel – utóbbi volt az utolsó film, melyet az elnök életében látott, mielőtt 1963. november 22-én Dallasban merénylet áldozatává lett.

Kennedy és a 007-es szuperügynök
Kennedy és a 007-es szuperügynökGetty Images Hungary

Westernek és Kevin az amerikai elnökök listáján

Az USA más elnökeinél is találunk meglepő kedvenceket: Gerald Ford – az egyetlen elnök, aki egyszer sem nyert választást – például a Reszkessetek, betörők!-et, a nagy baseballrajongónak számító George W. Bush pedig a Kevin Costner főszereplésével készült Baseballálmok című sportdrámát nevezte meg kedvenc filmjének. Jimmy Carter – aki a beszámolók szerint óriási mozirajongó volt, és négyéves regnálása alatt majdnem 500 filmet nézett végig a Fehér Ház privát vetítőtermében – szívéhez a Watergate-botrány felderítéséről szóló Az elnök emberei, illetve az Oscar-díjas filmdráma, az Éjféli cowboy állt, utóbbi egy férfiprostituált (Jon Voight) és egy csavargó (Dustin Hoffman) közös boldogságkeresésének története a New York-i városi dzsungelben.

A westerneket különösen sok elnök részesítette előnyben, a műfaj egyik legnagyobb klasszikusa, az 1952-es Délidő például Dwight Eisenhower, Ronald Reagan és Bill Clinton kedvencei között is felbukkan. A színészből politikussá lett Reagan az amerikaiak örök karácsonyi klasszikusát, Az élet csodaszépet is nagyon szerette, a ’90-es évek arcának számító Clinton pedig a Kertész Mihály rendezte Casablancát nevezte meg másik kedvencének. A jelenleg regnáló elnök, Joe Biden első számú favoritja az 1981-es év nagy Oscar-győztese, a Tűzszekerek: az 1920-as évek olimpikon futóiról szóló angol sportdráma az elnök szerint a valódi hősiességet ábrázolja.

Diszkó-sci-fi az angol királynő kedvence

II. Erzsébet királynőről inkább egy patinás történelmi dráma vagy kosztümös romantikus történet jutna eszünkbe, annál meglepőbb, hogy a brit uralkodó egyik kedvenc filmje az 1980-ban bemutatott Flash Gordon című űrfantasy: a Star Wars sikerét meglovagolni kívánó kozmikus szuperhősmozi csak úgy lubickol a diszkókorszak legdurvább giccsesztétikájában, főhőse egy szőke amerikai focista, akinek meg kell mentenie a világot az ördögi Ming császár pusztító halálsugarától. A híresztelések szerint a királynő minden karácsonykor megnézi a bűnös élvezetnek számító filmet az unokáival – a Flash Gordonnak egyébként egy másik Queenhez is köze van, a film zenéjét ugyanis Freddie Mercury és zenekara szerezte.

II. Erzsébet minden karácsonykor megnézi Flash Gordon kalandjait
II. Erzsébet minden karácsonykor megnézi Flash Gordon kalandjaitGetty Images Hungary

Ferenc pápa a nagy olasz klasszikusok rajongója

A katolikus egyház feje jóval konzervatívabb ízléssel rendelkezik filmek terén: két kedvence az olasz neorealizmus nyitódarabjának számító Róma nyílt város – Roberto Rossellini 1945-ös filmdrámája a főváros német megszállása alatt tevékenykedő ellenállók, köztük egy katolikus pap hősiességét mutatja be –, illetve Federico Fellini örökbecsű klasszikusa, az 1954-ben bemutatott Országúton, mely megváltástörténetével tökéletesen illik az egyházfő világnézetéhez és az általa közvetített üzenethez. Szintén a pápa kedvencei közé tartozik az 1987-es legjobb idegen nyelvű film Oscarját elnyert Babette lakomája: a 19. századi Dániában játszódó történet egy szigorú erkölcsű protestáns falu közegében vizsgálja a boldogság keresésének és a nők érvényesülési lehetőségeinek kérdését.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra