Miért fizet a katonatiszt?

Szófejtő

GettyImages-973791796

Fizet, mint a katonatiszt – mondjuk arra az emberre, aki bőségesen, a méltányosnál többet vagy éppen könnyelműen, túl sokat fizet, szórja a pénzt, és nem törődik a következményekkel. Mi köze a katonáknak, különösképp a tiszteknek a nagy pénzköltéshez? Mai szófejtőnkben ennek jártunk a nyomába.

A közismert szólásmondás Bárdosi Vilmos nyelvész szerint a két világháború közötti időszakból ered, amikor a katonatisztek gyakran házasodtak be vagyonos dzsentricsaládokba, így meglehetősen jó anyagi körülmények között, viszonylag gondtalanul élhették világukat: ehhez az életmódhoz hozzátartoztak a bőséges pénzköltéssel járó kalandok, ugyanúgy, mint a pénzügyekben való nagyvonalúság, lovagiasság.

Fabinyi József hadtörténész ugyanakkor másként magyarázza a szólás eredetét: ha egy katonatiszt eladósodott, képtelen volt törleszteni tartozásait, és a dolgot megneszelte a parancsnoka, az ügy tiszti gyűlés vagy becsületügyi választmány elé került, ahol kötelezték őt adóssága záros határidőn belüli rendezésére. Szerencsés esetben szülei vagy a tiszti takarékegylet megsegítette a bajba jutott illetőt, ilyenkor fizetett, mint egy katonatiszt; ellenkező esetben viszont kizárták a hadseregből, és új hivatás után nézhetett.

Egy harmadik elmélet szerint a szófordulat eredete régebbre, a 19. századra nyúlik vissza, amikor a katonai alakulatok városról városra vándoroltak: a tisztek gyakran a helyi előkelőségeknél – akik számára nagy megtiszteltetést jelentett ideiglenes otthont nyújtani a honvédeknek – kaptak szállást, esténként pedig stresszoldás céljából nagy mulatozásokat, estélyeket rendeztek, ahol két kézzel szórták a pénzt, ugyanakkor gyakran kifizetetlen számlák tömegét hagyták maguk mögött.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra