Mit keresett Rákosi a búzamezőn?

Fénnyel írt történelem

Találj valakit, aki úgy néz rád, mint Rákosi Mátyás a búzakalászra – olvashatjuk az interneten a tréfás társkeresési tanácsot, mely ékes bizonyítéka, hogy a kommunista diktátorról készült propagandafelvétel, amin Rákosi éppen a búzatermést vizsgálgatja hatalmas áhítattal, a magyar fotótörténet egyik leghíresebb (vagy inkább hírhedtebb) alkotásának számít. De hogyan került Rákosi a búza közé, mennyit szépítettek a képen, és mi köze van a történethez az ország fitneszgurujának?

Zala megyei „turné” közben készült a kép

A virágzó személyi kultusz jegyében az 1950-es évek első felében szinte minden iroda és munkahely falán ott lógott az ország teljhatalmú vezetője, Rákosi „elvtárs-bajtárs” portréja – a szándékosan rendkívül pátoszosra sikerült "búzakalászos" kép különösen népszerűnek bizonyult erre a célra, hiszen jóságos, gondoskodó „atyuskaként” ábrázolta az állampárt hatalomittas és paranoiás főtitkárát. A fotó azonban még a teljes kommunista hatalomátvétel előtt, 1947 júniusában készült, amikor Rákosi államminiszterként és miniszterelnök-helyettesként működött Dinnyés Lajos kormányában.

A történet szerint a politikus Zala megyében látogatta a falvakat, amikor egy búzamező mellett elhaladva azt kérte a sofőrtől, álljon meg néhány percre, ugyanis könnyítenie kell magán – miközben Rákosi a dolgát végezte a gabona - valójában zab - között, a kíséretében utazó hivatalos fotósának, Bass Tibornak hirtelen fantasztikus ötlete támadt; megkérte munkaadóját, néhány kép erejéig tegyen úgy, mintha átszellemülten szemlélné a bőséges, új termést szimbolizáló kalászokat. Természetesen lehetséges, hogy a pisiszünetről szóló rész csupán városi legenda, a zabmező mindenesetre tökéletes helyszínnek bizonyult, a propagandafotós felvétele pedig hamarosan országos ismeretségre tett szert.

Az eget is drámaibbá tették utólag

Az 1909-ben született Bass eredetileg optikusműszerésznek tanult, az 1920-as évektől azonban folyamatosan részt vett a különböző baloldali szervezetek munkájában, mozgalmi tevékenysége keltette fel érdeklődését a szociofotózás iránt, képei idehaza és külföldön is jelentős visszhangra találtak. A világháború alatt internálótáborba zárták – ahol érzékletes képeken örökítette meg a tábor mindennapjait –, később németországi lágerekben raboskodott, Budapestre hazatérve a MAFIRT (Magyar Filmipari Rt.) fotórészlegének vezetője lett, dolgozott a Szabad Nép és a Szabad Föld számára is.

Rákosi a búzakalászt szemléli Bass Tibor felvételén
Rákosi a búzakalászt szemléli Bass Tibor felvételénMagyar Elektronikus Könyvtár (http://mek.oszk.hu/01900/01906/html/index1804.html

Nem csoda, hogy Rákosi bízott a rendkívül tehetséges és ideológiailag is megbízható fotóriporter képességeiben, és személyes propagandafotósává tette őt: Bass feladata volt, hogy az alacsony és elhízott, golyófejű, kifejezetten csúnya ábrázattal rendelkező párt-, majd országvezetőt minél előnyösebb színben ábrázolja a fényképeken. A fotós a híressé vált "búzakalászos" képen is igyekezett minden tőle telhetőt megtenni a cél érdekében: az eget sokkal hatásosabbá retusálta és eltüntette Rákosi zakójának hajtójáról a Magyar Kommunista Párt (MKP) jelvényét, a szervezet ugyanis a következő évtől a szociáldemokratákat erőszakosan magába olvasztva Magyar Dolgozók Pártjaként (MDP) működött tovább.

A „vizelős történet” másik változata szerint Rákosi bal kezét is utólag, trükkel illesztették rá a képre, ugyanis a kioldógomb elkattintásakor is éppen kisdolgát végezte, ez azonban kétségtelenül hamis információ, pusztán városi legenda.

A híres-hírhedt fotó a 2010-es évek elején került kis időre újra a reflektorfénybe, amikor Schobert Norbert fitneszvállalkozó és testvére, Bauer Éva egy tévériportban azt állították, a felvételt édesapjuk, Bauer Sándor készítette, mire az 1973-ban autóbalesetben elhunyt Bass Tibor örökösei jogi úton támadták meg a testvérpár kijelentését: a bíróság a felperesnek adott igazat, és helyesbítésre kötelezte a Schoberték állítását tényként közlő tévécsatornát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra