18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Vérfarkasnak vallotta magát a hírhedt kannibál sorozatgyilkos

A pszichopata sorozatgyilkosok nem a modern kor szülöttei, a történelem kezdetétől ismerünk bomlott elméjű elkövetőket, akik tömegestül szedték áldozataikat: azokban az időkben, amikor még nem létezett a pszichológia tudománya, a gyilkosok borzalmas tetteit természetfeletti erőkkel, sátáni machinációval magyarázták. Ez történt a leghíresebb „vérfarkasper” esetében is: a 16. századi német kannibál sorozatgyilkos, Peter Stumpp – aki negyedszázad alatt legalább 16 embert ölt meg – kínvallatás nyomására bevallotta, hogy lepaktált az ördöggel.

Stumpp – akit egyes források Stumpf, Stube és Stübbe néven is említenek – a Kölnhöz közeli Bedburg községben látta meg a napvilágot, 1530 körül (pontos születési dátuma nem ismert, az egyház által vezetett anyakönyvi feljegyzések ugyanis a háborúkban elvesztek), jómódú földművescsaládban. Életéről mindössze annyit tudunk, hogy korán megözvegyült, és két gyerek (egy lány, Sybil és egy ismeretlen nevű fiú) maradt rá, elfogásakor pedig hiányzott a bal keze – talán innét, csonka végtagja után kapta a Stumpf, vagyis „tönk” gúnynevet.

Vérfarkasra gyanakodtak a helyiek

Vérfarkas szedi az áldozatait – 16. század eleji rajz
Vérfarkas szedi az áldozatait – 16. század eleji rajzPhoto 12 / Getty Images Hungary

Az 1560-as évek közepétől több mint két évtizeden keresztül különös gyilkosságsorozat borzolta a Bedburgban és környékén élők kedélyeit: a többségében kiskorú áldozatokat brutálisan szétmarcangolta, belsőségeiket pedig elfogyasztotta a rejtélyes elkövető. A helyi parasztok arra gyanakodtak, vérfarkas – vagyis időnként farkas alakot öltő, elátkozott ember – ólálkodik a környéken, és gyilkolja a gyanútlan áldozatokat, idővel a hiedelem a helyi folklór részévé vált, a szülők igyekeztek óvni gyermekeiket a szörnytől, a vadászok pedig éles szemmel jártak, hátha a lény nyomára akadnak.

Végül csak 1589-ben sikerült elfogni a bűnöst, amikor – a korabeli feljegyzések tanúsága szerint – egy farkasszerű lény támadott meg egy lányt a falu határában, egy „lavinaként odazúduló” birkanyájnak azonban sikerült elterelnie a szörny figyelmét, a lány pedig eliramodott és segítségért rohant. A vadászok azonnal a farkas nyomába eredtek, egyikük egy gyors összetűzés során le is vágta az állat bal mancsát, mielőtt az meglógott – végül sikerült bekeríteniük a szörnyet, legnagyobb meglepetésükre azonban megtermett farkas helyett az egyik helyi nagybirtokos gazdával találták szembe magukat. A férfi hiányzó bal keze elegendő bizonyíték volt rá, hogy őrizetbe vegyék, és vérfarkasság vádjával törvény elé állítsák.

Kínvallatás hatására beismerte, a sátánnal cimborált

A vizsgálóbírók az egyik legfélelmetesebb korabeli inkvizíciós eszköz, a kínpad segítségével brutális vallatásnak vetették alá a gyanúsítottat, aki a gyötrelmek hatására mindent bevallott: elmesélte, hogy 12 éves korától űzi a fekete mágiát, később pedig maga a sátán fogadta őt szolgálatába, és adott neki egy övet, amely viselőjét hatalmas, vérszomjas farkassá változtatja, akinek éhségét lehetetlen csillapítani. Stumpp 14 környékbeli gyerek – köztük a saját fia – és két várandós asszony meggyilkolását és belsőségeik elfogyasztását vállalta magára, utóbbiak esetében a magzatot is kiszakította az anyaméhből, és nyersen, az anya szívével együtt falta fel.

Kerékbetörés egy 18. századi francia illusztráción
Kerékbetörés egy 18. századi francia illusztrációnHulton Archive / Getty Images Hungary

Nem csak embereket falt fel szívesen, mint állította, juhok és más haszonállatok húsából is szívesen falatozott a vérfarkasként töltött 20 év során; mindezek tetejében bevallotta, hogy lányával, Sybillel és egy Katharina nevű távolabbi nőrokonával is vérfertőző kapcsolatot folytatott, és olykor előfordult, hogy egy ördög által küldött nőnemű démonnal, vagyis szukkubusszal hált. Ugyan a kérdéses övet sohasem találták meg, a vallomás elegendőnek bizonyult a vérfarkasság tényének bizonyítására: a törvényszék Stumppot, lányát és másik szeretőjét is halálra ítélte.

Skizofrén volt, esetleg csak a körülmények áldozata?

A férfit kerékbe törték, szenvedése közben izzó vasrudakkal darabokat szakítottak ki a húsából, végtagjait egy fejsze tompa felével szilánkosra törték, nehogy a túlvilágról visszatérve kisétálhasson a sírból, végül lefejezték, a testét pedig máglyára vetették, ahol két nőrokona addigra már halálra égett. A fejet a hatóság karóra tűzte, és egy farkast ábrázoló táblával együtt a falu határában állították közszemlére, elriasztva másokat a fekete mágia és az emberevés gondolatától.

Peter Stumpp meghökkentő esetével kapcsolatban számos elmélet és találgatás látott napvilágot: sokan úgy gondolják, a férfi skizofréniában szenvedett, és mentális zavara következtében csakugyan azt hitte, démonokkal beszélget és időnként farkas alakot ölt, mások szerint a vérfarkastörténetet a hatóságok adták az elkövető szájába a kínvallatás során, egy efféle bestiális, kannibál gyilkosságsorozat motivációjaként ugyanis nem adódott számukra más magyarázat. Megint mások úgy vélik, Stumpp ártatlan volt, és csupán egy végzetes félreértés – rosszkor volt rossz helyen – vezetett a letartóztatásához és a kínhalálához – az igazság valószínűleg sohasem volt kiderülni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra