SZÜLŐSÉG

Mit mondanak a gyerekek - álmodban?

kondara 2012. október 2., kedd 21:16

Szeretjük a gyerekeinket. Szépek, aranyosak, okosak, kedvesek. És időnként annyira idegesítőek, hogy legszívesebben a fejünket vernénk a falba. Vagy az ő fejüket. Vagy csak egyetlen napot szeretnénk, amikor semmit nem kell tízszer kérni. Tudjuk, hogy a Poronty olvasói között szép számmal akadnak tökéletes anyák, tökéletesen nevelt gyerekekkel. Az alábbi felsorolás nem nekik szól.

mamitelefonal2

A ScaryMommy által inspirált listába összeszedtük, mi az, ami csak álmunkban hagyja el a gyerekeink száját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kérj bocsánatot!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. október 2., kedd 09:35

A bocsánatkérés fontos dolog, szülőként ezt valamennyien szeretnénk megtanítani a gyereknek. A pszichológus a héten arról ír, hogy ha nem vagyunk elővigyázatosak, a gyerek azt tanulja meg, hogy a bocsánatkérés független az érzelmi állapottól, eszköz a felelősségvállalás elkerülésére. Pedig a gyermeket bocsánatkérésre sarkaló szülőnek éppen ellenkező a célja, meg akarja értetni a csemetével, hogy nem léphet tovább, mintha mi sem történt volna, oda kell állnia a másik elé, szemébe nézni, és elismerni a vétkességet.

stockfresh 1460204 a-feud-between-children sizeM

Minden szülő szeretné megtanítani csemetéjének, hogyan oldhatja meg konfliktusait. Sokak szerint ennek egyik módja, ha megtanítják bocsánatot kérni. Míg mások azért ragaszkodnak a bocsánatkéréshez, mert ezzel szeretnék jelezni, helytelenítik, amit a gyermek tett, és egyfajta büntetésnek szánják: azt akarják megértetni a csemetével, hogy kapitulálnia kell, ha rossz fát tett a tűzre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden a PCO-szindrómáról

Dívány 2012. szeptember 30., vasárnap 14:03

„Fél év alatt vagy 15 kilót felszedtem, borzalmas volt! Ha ez nem lett volna elég, az arcomon és a kezeimen egyre erősödött a szőr, a bajuszomat hetente szőkítettem - ezt az időszakot nagyon nehezen éltem meg. Volt két korán elhalt terhességem is, az egyiket a pozitív teszt után két nappal, a másikat pedig egy héttel vesztettem el spontán” – meséli Mónika, aki végül sikeresen vette az akadályokat, és egészséges babát szült.

stockfresh 612209 diabetes sizeM

Sokan küzdenek hasonló problémákkal, itthon minden tizedik nőnek van PCO-szindrómája. Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti- nőgyógyászati részlegének vezetője a következő, igen részletes anyagot állította össze a PCOS szindrómáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők azért nem szülnek, mert túl sok a trauma

ermiz 2012. szeptember 29., szombat 16:37

Mostanában minden hétre jut egy szülésről szóló rendezvény, múlt héten a Freedom for birth című film kapcsán rendeztek kerekasztal beszélgetést, most pedig arra keresték a résztvevők a választ, hogy miért nem szülnek a nők.

A Kinoban várandós nők és kisgyerekes anyukák, civil szervezetek képviselői és bábák voltak jelen, meg persze a beszélgetés résztvevői. A Születésház által rendezett kerekasztal beszélgetésen jelen volt  Lesley Page-t láthatóan sokan várták, ő a Brit Királyi Bábakollégium elnök, de ott volt Horváth Ildikó a Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságától, Görbicz Adria bába, és egyetlen férfiként dr.Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legviccesebb apukája

Koncz Andrea 2012. szeptember 28., péntek 13:34

Ha minden apuka (és anyuka) olyan fotókat tenne fel a gyerekről a Facebookra, mint David Engledow, biztos kevesebben panaszkodnának, hogy túl sok a babás kép. A vicces amerikai apa kislánya születése után a családtagok és barátok szórakoztatására kezdett el babás képeket készíteni, a sorozat legelső darabja mindjárt itt következik.

David úgy gondolta, mulatságosabb lenne a hullafáradt, a dolgokat teljesen összezagyváló apát egy amolyan apák gyöngye típusú bögrével együtt fotózni, így beszerzett egyet, amely azt hirdeti: A legjobb apa a világon. Ez a bögre aztán a sorozat védjegyévé vált, és szinte minden fényképen szerepel valahogy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kibírnák-e a férfiak a szülést? Egy orvos kipróbálta

Koncz Andrea 2012. szeptember 27., csütörtök 21:48

El tudják-e képzelni a férfiak, mennyire fáj a szülés? Ezt akarta kipróbálni az orvosi diplomával is rendelkező, orvosként és tévésként is dolgozó ausztrál Dr. Andrew Rochford. Arra volt kiváncsi, férfiként jobban el tudja-e viselni a fájdalmat, mint ahogy arra a nők képesek.

pasiszül

A kísérlet során a férfi hasára erősített elektródákkal elektromos impulzusokkal idéztek elő a vajúdás során tapasztalthoz hasonló fájásokat. A kezdeti, 10 percenként jelentkező, 20 másodpercig tartó fájásoktól végül az egy perc fájás-két perc szünetig jutottak el, a férfit egy szülészorvosnő segítette mindazokkal a technikákkal, amiket a nőknek ajánlanak fel hasonló helyzetben (legalábbis a világ szerencsésebb felén).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Különleges sportok a sportágválasztón

bry 2012. szeptember 27., csütörtök 12:20

Előző cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb sportokat. A Nagy Sportágválasztón azonban nem véletlenül sorakozott fel 90-féle mozgásforma, most jöjjenek azok a különlegességek, amik megtetszettek nekünk a kínálatból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Válasszon sportot gyerekének!

bry 2012. szeptember 26., szerda 15:24

A tizenegyedik alkalommal megrendezett, 90 sportot felvonultató Budapesti Nagy Sportágválasztó kapcsán arra gondoltunk, végignézzük, mit és mennyiért sportolhat a gyerek. Első cikkünkben a legismertebb, legtöbb gyerek által űzött sportokat vesszük sorra, a következő részben pedig jönnek majd a különlegességek, amik megtetszettek nekünk a rendezvényen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Top 5 gyerekbarát wellness-szálló

nora 2012. szeptember 25., kedd 16:09

Vége a nyárnak, de mégsem akarjuk a fürdőfelszerelést a szekrény mélyére elrakni. Jöjjön öt hazai wellness szálloda, ami alkalmas arra, hogy hűvös időben is pihenjünk, lubickoljunk, szórakozzunk, attól függetlenül, kint hány fokot mérni. Mégpedig a gyerekekkel. Bár ezek nem olcsók, de sokan vannak, akik az év vége közeledtével a munkáltatóktól kapott üdülési csekket és/vagy SZÉP kártyát szeretnék felhasználni, ezeket a listánkra került szállodák mindegyikében elfogadják.

aquaticum
Távolról sincs vége, olvasson még »

Könnyebben válik áldozattá a túlóvott gyerek

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. szeptember 25., kedd 10:31

Ha arról hallunk, egy szülő túlóvja a gyereket, általában olyan anyák képe jelenik meg előttünk, akik a széltől is védik a gyereket, nem engedik fel a mászókára, nehogy leessen. A pszichológus a héten arról ír, hogy a túlóvó, túlvédő szülőnek többféle típusa van, nem is gondolnánk, de az, aki nem képes korlátokat állítani, nemet mondani, az is ide tartozik.

A túlságosan védelmező szülőkben egy a közös: a viselkedésük hátterében álló szorongás. Aki túlzottan védi a csemetét, fél valamitől, és igyekszik megtenni, ami tőle telik, a -  vélt - veszély elkerülése érdekében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kortárs gyerekbántalmazás vajon mi?

kondara 2012. szeptember 24., hétfő 17:23

Különös felhívásra bukkantunk a Facebookon: az egyébként támogatandó célért küzdő "A gyerekbántalmazás megelőzhető" oldalon. A szórólap szövege a következő: Hamarosan indul újabb kvízünk a kortárs bántalmazás témájában. Válaszolj minden nap egy kérdésre, hogy megnyerhesd ajándékaink egyikét.

kortárs gyerekbántalmazás
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tovább szektásodnak az otthonszülő mozgalmárok

Koncz Andrea 2012. szeptember 23., vasárnap 19:50

Freedom for birth címmel a héten a világ számos országában egyszerre mutattak be egy dokumentumfilmet, amelyet Budapesten egy kerekasztal beszélgetés is követett.

A filmről csak annyit, hogy kizárólag az otthonszülés elkötelezett híveinek ajánlanám, nekik tetszeni fog. Ennyire manipulatív, részrehajló, mindent fekete-fehérben beállító alkotást régen láttam utoljára. A film szerint a világ, és benne a szülések egy kétpólusú rendszerben értelmezhetőek csupán: minden otthonszülés harmonikus, békés és teljes, minden kórházi szülés során a nő erőszaknak, megaláztatásnak, és rettenetes élményeknek van kitéve. Ráadásul rengeteg szó esik benne a terhes nők jogairól, és a szabályozási környezetről, de egyetlen, rövidke szó erejéig sem jelennek meg benne a medicina, különösen a születendő gyerek egészségének szempontjai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megelevenedett a Toy Story

kondara 2012. szeptember 23., vasárnap 09:52

Egész valószínűtlen történetről adtak hírt az amerikai hírportálok a napokban: a Toy Story elevenedett meg Amerikában, amikor egy kisfiúhoz három év után került vissza kedvenc, elveszett plüssállata.

ahahmonkey

A családban csak Ah-ah névre hallgató kék plüssmajomnak egy családi kempingezésen veszett nyoma a Sziklás hegységben. Az eset hatását minden olyan szülő el tudja képzelni, akinek a gyereke szenvedélyesen ragaszkodik valamilyen kedvenc tárgyhoz. Mi is kukáztuk már ki Monyót mozi szemeteséből, és számtalan hasonló történetet hallottam barátoktól is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek a bölcsiben, anya kint zokog

Rigoberta 2012. szeptember 22., szombat 09:00

A bölcsikezdés nem egyszerű. Ott vannak egyrészt az intellektuális kihívások, a számos A4-es teleírva kérdéssel, a titkos szisztéma, amely szerint máshova kell tenni a ruhát, a cipőt és a kabátot. Aztán ott van a lelki része, hogy amikor otthagytam a zokogó gyereket, még kijussak az utcára, mielőtt bőgni kezdenék.

stockfresh 923500 educator-and-mother-with-little-girl-at-school
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi az a Down szindróma, hogyan szűrik?

nora 2012. szeptember 20., csütörtök 10:50

Hogyan szűrik a Down szindrómát, és valójában mi is az? Egy nagyon új, nagyon pontos, nagyon biztonságos és nagyon drága német eljárás ürügyén körbejárjuk a témát, a 12-i heti ultahangtól a legjobb magyar Down blogig.

stockfresh 950583 hands-make-heart-shape sizeM

Német nyelvterületen az elmúlt hetekben lázban tartotta a kismamákat egy állítólag minden eddiginél kényelmesebb és biztonságosabb Down-szindróma szűrési módszer, a Praena teszt. Ez már 20 ml anyai vérből kimutatja a magzat Down-szindrómára utaló tüneteit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meddő lányának adta méhét két anya

Koncz Andrea 2012. szeptember 19., szerda 18:40

Meghökkentő orvosi beavatkozásról adott hírt a BBC, a hétvégén két svéd nőn hajtottak végre méhátültetést, méghozzá mindketten saját anyjuk méhét kapták meg, vagyis azt, amely őket kihordta.

Mindkét páciens a harmincas éveiben jár. Egyikük méh nélkül született, míg a másikuknak daganat miatt kellett eltávolítani ezt a szervét. A svéd orvosok szerint jelenleg mindkét nő jól van, az eljárás viszont csak akkor nevezhető majd sikeresnek, ha a nők képesek lesznek gyermeket szülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz szülőjutalmazó gyerekprogram

kondara 2012. szeptember 18., kedd 17:23

Amikor megírtuk, hogy szeptember végén bezár a Csodák Palotája a Millenárison, kiderült, hogy a múzeumot mindenki szerette. Aztán múlt héten olyan gyerekprogramokról volt szó, amit kizárólag a gyerek kedvéért vagyunk hajlandóak elviselni. Miután akkor megszavazták a legnagyobb büntetést, most tíz olyan programot szedtünk össze, ahol mindenki jól érzi magát.

1. Állatkert

Sablonos persze, de az állatkert is olyan program, amit a szülők többsége éppúgy élvez, mint a gyerek. Elég nagy ahhoz, hogy évi sok látogatással se váljon unalmassá, és elég sok mindent lehet csinálni, a kacsák/tevék etetésétől a kecskesimogatáson át az óriáscsótányokon való borzongásig. Hidegben, esőben a pálmaházba, a lepkeházba és most már a nagy szikla belsejébe is betérhetünk. Van kicsi és nagy játszótér, vannak büfék, és általában szép állapotban vannak a mosdók is.

Ha valaki nagyon tud szervezni, érdemes a látogatást az állatbemutatókhoz is igazítani, a fókák attrakciója például verhetetlen kedvenc nálunk. A büfék kínálata kritikán aluli, a jegesmedvék és a pingvinek közötti önkiszolgáló étterem túléléshez jó, a fölötte a hegyen lévő lángosos rendben van, ha éppen kapható lángos. Amiért viszont jó pont jár: évekkel ezelőtt teljesen kiszorították a műanyag palackokat, ami látványosan csökkentette a szétdobált szemét mennyiségét. Félliteres, zárható vízesüveget érdemes vinni, és a mosdókban töltögetni, mert csak két és fél decis, nem visszazárható vizet lehet kapni, a fenti okokból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bűntudat a gond, nem a tökéletlenség

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. szeptember 17., hétfő 19:58

Sokféle kimondatlan elvárást hordozunk magunkban azzal kapcsolatban, hogyan kell viselkedni, ha jó szülők/gyerekek szeretnénk lenni. A legtöbben meglepődnének, ha beleshetnének a pszichoterápiás rendelők falai közé, mi mindentől tartja vissza az embereket a lelkiismeret-furdalástól való félelem. Hogyan ne keltsünk bűntudatot? Hogyan küzdjük le a sajátunkat? A pszichológus a héten arról ír, hogy a szülő-gyerek viszony akkor lehet kerek, ha kölcsönösen elfogadjuk, hogy egyik fél sem hibátlan.

stockfresh 646428 boy-grandfather-wrestling sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitört a néma testből - könyvet írt az autista

Koncz Andrea 2012. szeptember 16., vasárnap 15:34

Megdöbbentő filmet készített az ABC stábja, egy súlyosan autista kislányról, akivel 11 évig egyáltalán nem tudtak kommunikálni a szülei. Angolul beszélőknek mindenképpen megéri végignézni, a többieknek pedig röviden összefoglaljuk magyarul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne jutalmazz, inkább dicsérj

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. szeptember 16., vasárnap 10:56

Hogyan tehetjük motiválttá a gyereket? Például úgy, ha csak olyan dolgokért jutalmazzuk, amit amúgy sem kell megszeretnie. A pszichológus a héten arról ír, miért jobb a dicséret, mint a jutalom vagy a büntetés, és hogyan dicsérjünk, hogy az valóban építő legyen.

Akit még nem kell motiválni a tanulásra
Akit még nem kell motiválni a tanulásra

A szülők egyik fontos feladata, hogy motiválttá tegyék a gyereküket. Vagy legalábbis, ne rontsák el a már meglévő motivációjukat – gyakran ez is elég. Korán kezdődik a történet, például már egész kicsiknél el kell érni, hogy a szülő távollétében is kerüljék el a veszélyes tárgyakat. Van, aki azt tartja fontosnak, hogy a gyerek jó hangosan köszönjön, más azt, hogy szépen egyen, később a tanulás válik központi kérdéssé, és még sorolhatnánk, mi mindenre kívánja a szülő ösztönözni a csemetét. Akár a gyereknevelés magvának is nevezhetnénk a motiválást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5+1 kedvelt terhesmítosz

kondara 2012. szeptember 15., szombat 10:08

Hiába cáfolták már százszor, kedvenc terhességi mítoszaink stabilan élnek tovább. Nincs terhes nő, aki ne találkozott volna az alábbi városi legendákkal, és hívő terjesztőikkel.

1059289698
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekes bringatúrák: Kis-Balaton

nora 2012. szeptember 14., péntek 09:51

Gyerekkel is bejárható biciklistúrák sorozatunk következő állomása a Kis-Balaton. Látnivaló éppúgy bőven akad a környéken, mint pihenési lehetőség - a fürdőktől a szuper játszóterekig, a 33 kilométeres útvonal pedig megfelelő pihenőkkel minden korosztálynak vállalható.

bringaút

Ha véget ért a nyár, azt hiszem, nem bánkódnék a múlt hétvégi szuper bringás program után. Az időjárás ugyanis mindent megtett, hogy ne rajta múljon mintegy 500 bringás Kis-Balaton körüli túrája. Szeptember 8-án, szombaton rajtolt Zalakarosról az a két bringatúra, aminek egyike egy 33 km-es családi túra volt (a másik egy 118 km-es teljesítménytúra volt) az ország egyik legszebb, még eléggé érintetlen vidékén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úristen, mi van, ha sosem lehet gyerekünk? Befejező rész

Dívány.hu 2012. szeptember 13., csütörtök 17:05

Szubjektív beszámoló a meddőségről, befejező rész

Az első részt itt talájátok, a másodikat itt, a harmadikat itt, a legutolsót pedig itt. Ebben a sorozatban megosztom veletek, min mentem keresztül testileg, lelkileg. Milyen köröket futottam feleslegesen, és mit lett volna jó már a legelején is tudni. A végén pedig kiderül, sikerrel jártunk-e.

stockfresh 1781996 grey-3d-organic-injected-ivf sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem mész el, ha vernek?

Dívány 2012. szeptember 12., szerda 14:19

Ha a nő eleget szülne, nem vernék, erről beszél két napja mindenki. Pedig a hétköznapokban a legtöbben elintézzük annyival, hogy ha valakit vernek, az ő baja. Miért nem lép ki? Miért hagyja magát? És: mindenki a maga sorsának a kovácsa.

Szeretnék tudni, hogyan kerül valaki ebbe a helyzetbe? Éva, aki hét évig élt egy ilyen, hivatalosan szólva bántalmazó kapcsolatban, elmeséli.

stockfresh 713041 domestic-violence sizeM

Amit tudni kell róla: Csinos, vékony, göndör hajú nő. Szerető, működő családból származik. Diplomás, a versenyszférában meglehetősen jó beosztásban dolgozik. Közös lányukat a láthatásokat leszámítva  ő neveli. Gyerekének apja, Zsolt több diplomás, rendkívül magas beosztásban dolgozik, alacsony, kövér. Egyikük sem alkoholista, vagy drogfüggő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felelőtlenkedik, aztán meg megy segélyért!

neszta 2012. szeptember 11., kedd 11:17

Személyesen általában viccesek a reakciók: hatalmasra nyílnak a szemek, összenéznek az emberek, amikor megtudják, hogy három gyerekem van, és egyedül nevelem őket. Mondjuk ez akkor volt a legmókásabb, amikor még csak 23 éves voltam. Akkor szültem az utolsót, jöttek szépen sorban egymás után, a legkisebbet papíron még férjezetten, a valóságban viszont már egyedül vállaltam be.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés