SZÜLŐSÉG

A terhes anyát fogdosni kötelező

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. július 16., hétfő 20:17

A terhesség nyilvánvalóvá válásával a nő teste mintha köztulajdonba menne át. Mindenki faggatja, van-e hányingere, tud-e aludni, fogdossák a hasát, nézegetik, mustrálgatják szüntelen. Később ugyanilyen természetességgel érdeklődnek, tud-e szoptatni, hányszor és hogyan, bár a mellét általában legalább nem fogdossák meg. Pedig sokan vannak, akik számára ez nagyon nem oké.

stockfresh 474930 parents-to-be sizeM

Teszteltük az állatkerti varázshegyet

Koncz Andrea 2012. július 16., hétfő 13:38

Kipróbáltuk az állatkert új attrakcióját, a Varázshegyet. Eredmény: a 2 és 12 közöttieket biztosan beszippantja pár órára, pláne, ha mozi is van. A koncepció grandiózus, a megvalósítás itt-ott látványosan káeurópai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mire neveljük a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. július 15., vasárnap 11:12

A gyerekeken már egész kicsi korban megmutatkozik, milyen a temperamentumuk, ami bizonyítja, hogy neveléstől függetlenül is különböznek habitusukban. Igen ám, de a szülők általában szeretnék ezt befolyásolni, saját értékrendjük alapján tovább formálni. Egyes gyerekek eredeti temperamentumuknak megfelelően szelídebbek, visszahúzódóbbak, mások határozottan érvényesítik akaratukat. Nem ritka, hogy a szülő elbizonytalanodik, mi felé is terelgesse a kicsit. Vajon mivel tesz neki jót, ha olyan viselkedésre biztatja, amivel rokonszenvet vált ki a társak között, vagy arra, álljon ki az igazáért, még akkor is, ha emiatt összeütközésbe fog kerülni sokakkal.

89181608
Távolról sincs vége, olvasson még »

Három gyerekparadicsom hétvégékre

kondara 2012. július 14., szombat 08:41

Valljuk be, a gyerekek és a felnőttek elképzelései nem mindig találkoznak, ha az igazán tuti programról beszélünk. Ha már a családi nyaralás úgyis olyan, amit mi szeretnénk, kedvezzünk a kölyköknek egy hétvégével, ami neki jön be igazán. Itt van három ötlet, ami a gyerekeknél tuti nyerő, az lehet, hogy neked elsőre nem fog annyira tetszeni, de ha bevállalod, jó lesz.

stockfresh 604309 smiling-boy-looking-from-tent sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekkönyv-választó csodaábra

kondara 2012. július 13., péntek 10:27

Nagyon helyes infografikára bukkantunk a Pozsonyi Pagony honlapján, abban segít, hogy eldöntsük 6 és 12 közötti gyerekünk mit is olvasna (olvastatna velünk) szívesen.

136072803
Fotó: Alexandra Beier

Ön szülne MRI-ben?

nora 2012. július 12., csütörtök 10:50

A berlini Charité orvosai olyan felvételt hoztak nyilvánosságra, amely egy szülés végső fázisát még sosem látott módon- nyitott MRI készülék segítségével - szemlélteti valós időben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az öt éves fiam feleségül akar venni - mi a fenét mondjak neki?

la 2012. július 11., szerda 16:56

Kevés kivétellel az emberek a két nem valamelyikébe születnek, és a legtöbb gyermek aránylag korán elsajátítja, hogy ő fiú vagy lány, vagyis azt, amit fejlődéspszichológia nemi identitásnak vagy nemi azonosságnak nevez. Ennek a folyamatnak természetes velejáróra az ödipális feszültség, melynek egészséges feloldása során tanulják meg gyerekeink, hogyan azonosulhatnak saját nemükkel, hogyan válhatnak később egészséges férfiakká, nőkké – írtuk korábban az Ödipusz-komplexusról a Díványon. Ám ehhez Freud recepetje szerint kell egy apa és egy anya is. Mit tehet az egyedülálló szülő óvodáskorú gyermekével, ha belép az ödipális komplexus feszültséggel teli szakaszába?

stockfresh 94959 mother-kissing-son-at-beach-smiling sizeS
Távolról sincs vége, olvasson még »

Villámháború a Balatonon

Gőzsy Zoltán 2012. július 11., szerda 12:49

Ha az ember gyerekekkel indul a strandra, figyelemlekötő játékokra is szükség lehet a homokozóvödör, locsolókanna (kisebbek) és a vízi sportszerek (nagyobb gyerekek) mellett. A körülmények a kisebb méretű, gyors lefolyású társasjátékokat favorizálják. A gyerekek a strandon ugyanis elfáradnak maguktól, vagy eljön az az 1-2 óra, amikor a szülőnek kell lépni, és ki kell parancsolni őket a vízből. Ha a „gyere az árnyékba!”, a „pihenj egy kicsit!” vagy az „enned kell valamit!” felkiáltások nem jönnek be, és ha az sem elég vonzó, hogy segíthetnek anyának megfejteni a rejtvényt („orosz folyó, két betű?”), akkor ajánlunk három új kártyát/társasjátékot,  amivel árnyékban/napozósátor védelmében lehet tartani őket, és az sem baj, ha vizes a kezünk, mert mindegyik vízhatlan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ételallergia kontra bölcsi, ovi

Majomkenyér.hu 2012. július 10., kedd 16:19

A legtöbb ember a különböző ételeket probléma nélkül fogyaszthatja, míg másoknál bizonyos termékek vagy összetevőik kedvezőtlen reakciókat okozhatnak. A táplálékallergiában és táplálékintoleranciában szenvedők száma világszerte nő, annak ellenére, hogy mind az uniós, mind a nemzeti kormányzatok nagy erőfeszítéseket tesznek ennek leküzdésére. Hazánkban is egyre több olyan ember él, akiknek a betegsége – gyógyszer szedésével, vagy anélkül – speciális, ezáltal sokkal költségigényesebb táplálkozást igényel.

133257368
Fotó: Dan Kitwood
Távolról sincs vége, olvasson még »

Komatálat a friss anyukának

nora 2012. július 9., hétfő 14:48

Miközben nálunk is egyre inkább hódít a Baby Shower meg a tejfakasztó, elfelejtkeztünk egy legalább ennyire jó, a szüléshez kapcsolódó régi szokásról, a komatálról. Baby Shower helyett komatálat a friss anyukáknak!

tk3s 5304371-1600x2400
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi értelme a pucér strandoltatásnak?

mikkamakka 2012. július 5., csütörtök 10:26

Megmondom kerek-perec: nekem halálom a strandokon a pucér kisgyerek, legyen szó akár medencés, tengerparti vagy tóparti strandról. Halálom volt már akkor is, amikor kislányként anyám próbálta rám erőszakolni a dolgot, és halálom volt, ha korombelieket láttam meztelenül futkározni. Nem a prüdéria miatt: egyszerűen nem látom értelmét, teljesen felesleges.

bal10
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kánikulában játszva iszik a gyerek

ladypinkman 2012. július 4., szerda 12:11

A nyári melegben mindenhonnan zúdulnak ránk a hőséggel kapcsolatos figyelmeztetések, az anyák pedig pánikszerűen dugdossák a nap elől a vastagon bekent, fehér kalapos gyerekeket, otthon besötétítenek és folyamatosan kínálják az innivalót, igyál fiam, meleg van. Az egyik legfontosabb tanács ilyenkor valóban a folyadékpótlás, ami árnyékban, otthon, hűvösben is fontos és amit hajalmosak vagyunk mi felnőttek is elfelejteni. Mert van, hogy egyszerűen mégsem vagyunk szomjasak. És mi a helyzet a gyerekekkel, akik ha nem szomjasak, egész egyszerűen nem is hajlandóak inni?

tk3s 56-1017901561
Távolról sincs vége, olvasson még »

Melyik légitársasággal repüljön, aki ételallergiás?

Majomkenyér.hu 2012. július 4., szerda 10:19

Ételallergiásként kevesebb akadályba ütközik az ember repülés során, mint a mindennapi életben.  Szinte mindegyik légitársaság kínálatában van megfelelő ellátás. Speciális igények közül leggyakrabban a vegetáriánusok, a diabetikus diétát követők, a gluténintoleránsok, és a laktózérzékenyek igényeit elégítik ki, de gyakori a kóser, a mohamedán és a hindu vallás hívői számára készített étel. Mogyoróallergiások étkeztetése a fedélzeten nehézkes, általában az összetevők között nincsen mogyoróféle, de nem garantálják, hogy az étel 100 százalékban mogyorómentes.

stockfresh 1410846 lunch-time-in-a-plane sizeM

A légitársaságok speciális ajánlata függ az utazás kezdő- és célállomásától, valamint az utazás időtartamától is. A Makomkenyér.hu összefoglaló táblázata mutatja a teljes kínálatot, az igazsághoz hozzátartozik azonban az is, hogy nem minden viszonylatban (vagyis nem minden úton) érhetőek ezek el. Amennyiben igen, a diétás ellátás legkésőbb a repülés megkezdését megelőző 24 (96) órán kívül kérhető, 24 órán belül már nem, ezért már jegyvásárláskor érdemes igényeinket tudatni.

Ha nem születtünk anyatigrisnek

nora 2012. június 30., szombat 20:24

Körülbelül egy éve egy elég megrázó élmény ért, amire annyira rosszul, vagyis inkább sehogy sem reagáltam, hogy mindmáig felhúz, ha rá gondolok. Az történt, hogy a bölcsiben, az akkor két éves kisfiam odament egy nála vagy egy évvel nagyobb kislányhoz, és a feje fölött a szandálját összeütötte, mint a cintányért. Nem volt koszos, hozzá sem ért, nem lett semmi baja, meg azért ennél százszorta vadabb dolgokat szoktak a gyerekek csinálni közösségben, de a kislány anyukája, aki éppen mellettük állt, azon nyomban úgy eltaszította onnan az én gyerekemet, hogy az nagyot taknyolt a lendülettől. Persze se nem segített neki, se nem mondta, hogy jaj, bocs, csak annyit, hogy ez csúnya volt. Mármint a cintányérozás, a lökés érte nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bálint Antónia még mindig szoptatja ötéves lányát

ladypinkman 2012. június 29., péntek 14:05

Aki vizuális típus, az most biztos látja maga előtt Bálint Antónia jól ismert mellét és az azt nyúzó, óvodás korú kislányát. A színésznő a Hot! magazinnak nyilatkozott arról, hogy lánya a mellét fogva alszik el, és ugyan már nincs teje, azért időnként kéri a cicit, majd néhány percig nyammog rajta.

06-balintantonia

Bálint Antónia bizarr kijelentése előtt nem sokkal azt olvastuk, hogy a színésznő anyagi gondokkal küzd, úgyhogy akár a kétségbeesés is szülhette ezt a felkavaró vallomást, ami újra a legkeményebb szoptatással kapcsolatos vitákat generálta internetszerte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fizetni a tornaóráért, hogy aztán buktassanak?

MTI 2012. június 28., csütörtök 14:56

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy jogszabályban rögzítsék: a szülőknek nem kell fizetniük a mindennapos testnevelésórák és sport költségeiért, illetve azt javasolják, hogy testnevelésből ne lehessen elégtelen osztályzatot adni a diákoknak.

D KOS20110902017
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Távolról sincs vége, olvasson még »

Életre kelt a Balaton tündére

ladypinkman 2012. június 28., csütörtök 12:40

Nyulász Péter IBBY Év Gyermekkönyve Díjat elnyert Helka, a Burok-völgy árnyai című regénye alapján készült vízi bábszínházának bemutatóját már ajánlottunk két hete, most pedig egy hosszabb ízelítő alapján győződhet meg arról, hogy érdemes felkerekedni és a produkció kedvéért elmenni  Veszprémbe. A Kabóca Bábszínház társulatának előadásán valódi vízzel töltött díszletben valós és képzeletbeli helyek és lények tűnnek fel, Helka hercegkisasszony és apródja, Ciprián, számos próbatétel során derítik fel egy régi legenda titkait, s igyekeznek mindent megtenni a tó megmentéséért.

Az előadások helyszíne: Veszprém, Kolostorok  és Kertek rendezvény  tér, Séd-völgye.
Időpontok: július 27. péntek 20.30; augusztus 24. péntek 20.30

Jegyrendelés: 88/590-150 vagy 20/215-1906, illetve szervezes@kabocababszinhaz.hu

Így ne facebookozz, ha a gyerek a mindened!

Dívány 2012. június 27., szerda 19:16

Kedves Anya!

Te aki nemrég szültél, és úgy érzed ezt az egész világgal meg kell osztanod az örömhírt, miután végigposztoltad az első hányástól – jobb esetben a fogantatás kimaradt – a szülésig az összes orvosi vizsgálat eredményét, és úgy érzed, olyan dolgot hoztál létre, amire még soha senki nem volt képes, mert rajtad kívül még soha, senki nem szült. Hidd el, lehet, hogy neked életed legszebb napja a szülés – bár nagyon kétlem–, volt kollégád, gimnáziumi osztálytársad és a főnököd nem akarja bámulni azt a véres csomót, aki kijött belőled, még akkor sem, ha a következő Einstein született le a földre.

tk3s 1240869

A pocaklakótól hidd el, mindenki agyvérzést kap, rajtad és a nagyszülőkön kívül kutyát nem érdekel, hogy Bécike megeszi-e már a spenótot, vagy belövellt-e a tejed rendesen. Nem akarnak a reggeli kávé mellett fogatlan mosolygó kisgyereket bámulni, se „Bubóka imádja a kiflicsücsköt” képaláírásokat olvasgatni. Hidd el, ha valaki szül, attól még nem kell agyatlan droid állapotba kerülnie, akinek csak és kizárólag a gyereknevelés köti le minden gondolatát, és nem tud kimászni a pelenka-hordozókendő-szoptatás háromszögéből. Kérlek, a társadalom érdekében, ne kérd arra ismerőseidet, hogy szavazzanak Bucikára, a soha-senki nem hallott róla babaszépségversenyen, hogy megnyerhessétek az ergonomikus dobfékes hiperbabakocsit, amiben Bucikának méltó helye lenne.

Főleg ne kövesd el azt a hibát, hogy a gyereket meg kedvenc állatodat együtt fotózod le, és szívecskéket posztolsz alá.

Ha azt akarod, hogy az ismerőseid a való világban is megismerjenek, az alábbiakat ne tedd meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekbarát barát, nem ellenség

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. június 27., szerda 11:54

A legtöbb szülő örül, ha vannak közeli barátai a csemetének, úgy vélik, ez annak jele, hogy közösségben jól feltalálja magát, nem magányos. Míg egyes szülők veszélyforrást látnak bennük, mert olyan hatás éri a gyermeket, amit nem tudnak kontrollálni. Számukra a barát az, aki rossz útra viheti a porontyot, aki miatt csavarog, ahelyett, hogy otthon ülne és tanulna. Pszichológus szemmel inkább az első állítással lehet egyet érteni. Bár valóban léteznek „rossz barátok”, azonban az ilyen társaságba való belekeveredés inkább tünet, mint a probléma oka.

stockfresh 889845 happy-time sizeM

A barát elsősorban védőfaktor, bármilyen életkorról is legyen szó. Fontos az egészséges önbizalom kialakulásában, és abban, hogy a gyermek lényeges készségeket gyakoroljon általuk, melyekre egész életében szüksége lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön lesittelne egy hetedikest?

Dívány 2012. június 26., kedd 20:06

A Büntető Törvénykönyv módosítása előtt 14 éves kortól kezdődött a büntethetőség. A BTK benyújtott tervezete alapján a büntethetőség korhatára 14 év helyett 12-re csökken. Ez számtalan kérdést vonz maga után, számos civil szervezet is tiltakozik a határozat ellen.

stockfresh 518389 barbed-freedom-libert sizeS
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vállalkozó anyuka leszek?

nora 2012. június 23., szombat 12:17

stockfresh 1698025 storm-bird-road-in-desert sizeM

Egy-két éve foglalkoztat a gondolat komolyabban, hogy vállalkozó anyuka legyek. Most az derül ki, erre van pár jó példa - de rosszból sokkal inkább akad. Mit lehet tenni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elöntötte a láva a Közlekedési Múzeumot

Dívány 2012. június 23., szombat 09:34

Alsó tagozatos diákok lepték el a Közlekedési Múzeumot, hogy megnézhessék, hogyan cicáznak a kémiával a színészek a színpadon. A Máguspárbaj című darabot a Jelen Teátrum társulata adta elő. A természettudományokat népszerűsítő gyerekdarabban ömlött a láva, láthattunk tűzcsóvát, villámlást, és a főszereplő még a vizet is vérré változtatta, a közönség legnagyobb ámulatára. Hogy miért fontos az, hogy a kisiskolások játékos módon megismerkedjenek a kémiával? Azért, amiért az is fontos, hogy tudjuk, hajlakkozás közben nem gyújtunk rá, feltéve, ha igényt tartunk még a hajunkra.

12-asdf-IMG 0500
Fotó: Szécsi István
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lószag, levendulaillat vagy kézihajtány: ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni!

ladypinkman 2012. június 22., péntek 16:38

Aki nem vízparton tölti a hétvégét, vagy nem elégszik meg a két pancsolás közti árnyékban pihegéssel, és mozgalmasabb programra vágyik, viszont túl van már a most záródó Gyerekszigeten, annak válogattunk néhány izgalmasnak ígérkező programot, állatosat, kézműveset, sportosat.

tk3s 158f000014-kap
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyűjteni jó, gyűjteni hasznos, a gyűjtögető gyerek meg nem hülye

Dívány 2012. június 21., csütörtök 15:53

A gyűjtőszenvedély óvodás-, kisiskolás korban kezdődik. A gyűjtés a gyerekek számára a valóság megértésének, feldolgozásának egy új, izgalmas módja. A gyűjtőszenvedély mindenkiben kialakulhat, aki egy kicsit is érdeklődő és nyitott a világ dolgai iránt. A gyerekek csereberélés, gyűjtögetés közben megtapasztalják a közösséghez tartozás élményét is. Gyűjteni jó, hasznos időtöltés, és ezzel a szupermarketek is tisztában vannak, hiszen egyre többször szerveznek gyerekeknek szóló matricagyűjtő akciókat. A pontgyűjtő akciókkal pedig a felnőttekben élő gyereket célozzák meg a hiper-és szupermarketek, benzinkutak. Amíg a gyerekek és a feknőttek nem esnek túlzásba, addig ez egy teljesen természetes és cseppet sem ártalmas szenvedély.

stockfresh 1705334 children-stamp-collecting sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miről ne beszéljünk a gyermekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. június 20., szerda 18:58

Mikor rejtélyes, esetleg pszichoszomatikus, de mindenképp megmagyarázhatatlan tünettel érkezik hozzánk egy gyermek, nem ritkán derül ki, hogy valamilyen családi titok lappang a háttérben. Titok, amit a gyermek nem ismer, létezését mégis sejti, rákérdezni azonban nem tud, hiszen ő csak annyit érez, hogy valami nyomasztó súly nehezedik rájuk. Nem fogalmazódik meg, hogy van valami, aminek tapintható a jelenléte, mégsem beszél róla senki nyíltan. Ezért tünetet „hoz létre”, persze nem szándékosan, nem tudatosan, hogy így jelezze: valami probléma van

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés