Gyorséttermi gyerekmenü=pokol?

Nem feltétlenül az ételekkel van a baj, hanem azzal, hogy milyen sűrűn viszed oda a gyereket.

Bár a legtöbben azt állítják magukról, hogy messze elkerülik a gyorséttermeket, de azért hogy hogy nem ezek a helyek mégiscsak virágzanak nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is. A gyerekmenük világában nagy hívószó lehet az ajándék is, amit persze gyűjteni is lehet, hogy minél többször vissza kelljen menni, és mert másnak is van olyan az iskolában vagy az óvodában.

Néhány étterem valóban megpróbál odafigyelni az egészségesebb alapanyagokra a gyerekmenüben, van ahol a szülőkre bízzák a döntést, és az sem mindegy, hogy hol, milyen hamburgert kérünk a gyereknek, mert elég sok köztük a különbség. Össze is szedtük, hogy mik ezek. 

shutterstock 266106197

Kifejezetten gyerekeknek dedikált menüt a gyorséttermek közül nem kínál például a Subway, de ott például viszonylag egyszerű tudatosan étkezni, hiszen olyan szendvicset választhatsz olyan zöldségekkel, amilyet csak szeretnél, ehhez pedig tápanyaginformációkat itt találsz. Játék az viszont nincs, ahogyan a Vapianoban vagy mondjuk az Arribában sincs, igaz utóbbiban vehetsz junior burritot, ami valamennyivel kisebb mint az eredeti, és itt is te te tudod összeválogatni, hogy mi kerüljön bele. De nézzük, mi van a legelterjedtebb gyerekmenükben. 

Burger King

Most éppen Scooby-Doo játékok járnak a King Jr. menühöz, amiből beszerezheted az összes szereplőt, de az egyelőre nem derül ki, hogy mit csinálnak, már ha csinálnak valamit egyáltalán. A játékkészlet éttermenként eltér, úgyhogy belekerül majd egy-két útba, amíg az összes meglesz. 

A menüben hamburger, sajtburger, és nuggets mellé salátát vagy sültkrumplit lehet kérni, viszont nincs se kóla, se más szénsavas üdítő a menüben, kizárólag ásványvíz, almalé és narancslé. 

KFC

Legutóbb egy Assanonak hívott, gyakorlatilag UNO kártyát kaptak ajándékba azok, akik gyerekmenüt kértek, de itt nem igazán jellemző az a fajta játékválaszték ami mondjuk a Burger King vagy a McDonald's esetében nem is szimplán megszokott, hanem gyakorlatilag elvárás. 

A gyerekeknek szánt menüben grillezett csirkemellel készült iTwist, normál Longer szendvics és Kentucky fűszerezésű alsócomb között lehet választani, mellé vagy sültkrumplit vagy salátát lehet kérni, és narancs-, alma- vagy baracklevet. 

shutterstock 753590665

McDonald's

A nagy klasszikus Happy Meal menü játékkal. Persze a játékok gyűjthetőek, limitáltak és nem minden étteremben van az összes, illetve változik a kínálat is. Most aktuálisan éppen Snoopy-t lehet gyűjteni, van amelyik labdát pörget, van amelyik világít a cserkészlámpájával, vagy szimplán egy rakétán ül, ami mondjuk a mostani külpolitikai helyzetben igencsak kockázatos, de Snoopy nem tart attól, hogy magára haragítja mondjuk Észak-Koreát. 

A menü összességében egyszerűen épül fel, három fajta szendvics, csirke nuggets és halrudacska közül lehet választani. A McDonald's büszkén hirdeti, hogy hazai csirke van a szendvicseiben, és az külön izgalmas, hogy a csirke szendvics formájában is bekerült a választékba. Jó, nyilván a KFC-ben is van csirkés szendvics, de ott meg csak az van. A köret lehet sültburgonya, saláta vagy répakorong, az italok között pedig nem csak a kóla és más cukros üdítők tűnnek fel, hanem bio tej és természetesen sima ásványvíz is. 

A világot sehol sem váltjuk meg

Olyan hatalmas eltérések nincsenek a gyorséttermek között, de így is érdemes összevetni, hogy hol milyen a szendvicsek vagy a csirkefalat tápanyagtartalma. Nem szabad elfelejteni, hogy önmagában nem a gyorséttermekkel van a gond, hiszen ezerszer megcáfolták már azokat az álhíreket is, miszerint emberi fogyasztásra alkalmatlan alapanyagokból készülnek az ételeik, ugyanis ha így lenne, nyilván nem adhatnák embereknek, bár tény, hogy nem minden az, aminek látszik, de ez meg nem csak a gyorséttermekre igaz, hanem néhány sima bolti felvágottra  is.

Pedig fontos lenne azt is tudni, hogy  a tápérték mellett tisztában legyen mindenki azzal, hogy egészen pontosan miből is készül az adott termék. Nos, ezt a McDonald'snál megtaláltuk nagyon részletesen. Például a McNuggets  46 százaléka csirkemell filé, a többi pedig a tempurabunda (Csirkemell filé 46%, víz, növényi olaj, búzaliszt (glutén), kukoricaliszt, keményítő (glutén), búzaglutén, durum búzadara (glutén), só, természetes aroma (rozmaring) (glutén), cukor, térfogatnövelő szer: difosztfátok; nátrium-karbonát; kálcium-foszfát, fűszer (zeller), módosított keményítő, dextróz, fűszerkivonat (zeller, bors) ), és itt legalább megtaláltuk az összetevőket, sőt még azt is, hogyan készül, míg a többi helyen vagy nincs a honlapon, vagy annyira eldugták, hogy lehetetlen megtalálni.

És azt sem érdemes elfelejteni, hogy nem az éttermek a hibásak azért sem, mert a szülők rendszeresen oda hordják a gyereket akár az ajándék játék, akár amiatt, hogy aznap gyorsan letudják az ebédet vagy a vacsorát.

Vagyis a képlet egyszerű: nem kell minden nap gyorsétterembe menni, és fel kell készíteni a gyereket arra, hogy nem lesz meg az összes begyűjthető kis ajándékfigurája. 

Tápérték / adag Burger King Kids Hamburger Burger King Kids Sajtburger King Nuggets (4 db) McDonald's Hamburger McDonald's Sajtburger McNuggets (4 db) KFC iTwist KFC Longer KFC Kentucky alsócomb
Adag   107 g   119 g   68 g   106 g   120g   71 g   107 g   127 g   69 g
Energia    294 kcal   337,6 kcal   164, 6 g   254 kcal   304 kcal   179 kcal   241 kcal   306 kcal   170 kcal
Szénhidrát    29 g   29,7 g   14,3 g   30 g   30 g   12 g   28 g   42,3 g   5 g
Zsír   12,2 g   15,5 g   8,2 g   9 g   13 g   9 g   9 g   10 g   9,6 g
Fehérje   16 g   18,5 g   8,2 g   13 g   16 g   11 g   12 g   11,8 g   17,9 g
Cukor   5,6 g   6,1 g   0,5 g   7 g   7 g   0 g   2,2 g  9,9 g    0,3 g
0,3 g  0,3 g 0,8 g  1 g  2 g 1 g   1,6 g   1,9 g   0,8 g
Oszd meg másokkal is!
Mustra